Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μήνυμα της οικονομίας στην πολιτική: «Καθαρές γραμμές, χωρίς λαϊκισμούς»

Επιχειρηματίες, τραπεζίτες, θεσμικοί φορείς και στελέχη πολυεθνικών τοποθετούνται για τις πολιτικές εξελίξεις. Ποιες είναι οι μεγάλες ανησυχίες. Το ρίσκο του παγώματος των επενδύσεων και έκκληση στα κόμματα για καθαρές θέσεις.

Μήνυμα της οικονομίας στην πολιτική: «Καθαρές γραμμές, χωρίς λαϊκισμούς»

Οι αρνητικές επιπτώσεις από την προκήρυξη των εκλογών μπορούν να μετριαστούν αν προκύψει γρήγορα μια νέα κυβέρνηση υποστηρίζουν οι άνθρωποι της αγοράς. Οι ίδιοι επισημαίνουν πως παράταση της σημερινής αβεβαιότητας για μεγάλο διάστημα θα έχει εξαιρετικά αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία και τις επιχειρήσεις, ενώ εκτιμούν πως πολλά θα κριθούν από τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο μετεκλογικό τοπίο.

Θεωρούν, επίσης, πως η προεκλογική περίοδο μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για να πουν οι πολιτικοί, ανεξάρτητα κομματικού χρωματισμού, «τα πράγματα με το όνομά τους» και να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους σε καίρια ζητήματα για την οικονομία. Πάντως, Ελληνες διαχειριστές του εξωτερικού επαναλαμβάνουν πως οι επενδυτικές κινήσεις των διεθνών ομίλων «παγώνουν» μέχρι να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο, ενώ αντίστοιχη στάση αναμένεται να τηρήσουν και εγχώριοι όμιλοι.

Οι διοικήσεις των τραπεζών αν και αποφεύγουν να απαντήσουν ευθέως, υπογραμμίζουν την ανάγκη τα πολιτικά κόμματα να τοποθετηθούν επί της ουσίας για τα προγράμματά τους. «Είναι η ώρα να αφήσουν στην άκρη τις μεταξύ τους διαμάχες και να πουν την αλήθεια. Να έχουν καθαρές γραμμές, χωρίς λαϊκισμούς. Η οικονομία δεν αντέχει ψέματα και μικροκομματικά παιχνίδια. Ο χρόνος είναι λίγος και οι υποχρεώσεις της χώρας πολλές και δύσκολες. Το καλύτερο είναι να συνεννοηθούν, αν και δεν δείχνουν τέτοιες προθέσεις και διαθέσεις», αναφέρει στο Εuro2day.gr έμπειρος τραπεζίτης.

Σε ό,τι αφορά στις επιχειρήσεις που εμπλέκονται με τον ενεργειακό τομέα ως καταναλωτές ή επενδυτές, η προκήρυξη των εκλογών χαρακτηρίζεται αρνητική εξέλιξη. Όπως επισημαίνουν στο Euro2day.gr, το γεγονός ότι μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα αναμένονταν η προώθηση ρυθμίσεων που θα συνέβαλλαν στη μείωση του ενεργειακού κόστους, στο άνοιγμα της αγοράς και στην προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, αρκεί για να αιτιολογήσει τον σκεπτικισμό με τον οποίο αντιμετωπίζουν τις πρόωρες εκλογές και τις επιπτώσεις που θα έχουν αυτές.

Για «πάγωμα» των όποιων επενδυτικών κινήσεων μέχρι νεοτέρας κάνει λόγο ‘Ελληνας διαχειριστής ξένου equity fund, που έχει ενεργό παρουσία στην αγορά (από το 2006 - 2007) και μέχρι το φθινόπωρο συζητούσε για δύο πιθανές συμφωνίες (στον τουριστικό/ξενοδοχειακό κλάδο και στον τομέα της λιανικής). Αναδίπλωση τακτικής, που θα κρατήσει εκτός παιδιάς το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο τουλάχιστον μέχρις ότου ξεκαθαρισθούν οι προθέσεις της επόμενης κυβέρνησης (ή σχήματος, όποιο και αν είναι αυτό). Εκτιμά, πως ανάλογη στάση τηρείται ήδη από τα περισσότερα ξένα χαρτοφυλάκια, με την ελληνική αγορά να τίθεται στο «περιθώριο» και τα όποια επενδυτικά σχέδια στην...ψύξη.

Θεωρεί, πως πολλά θα εξαρτηθούν από τον χαρακτήρα της κυβέρνησης που θα προκύψει (από το αν θα είναι αυτοδύναμη, τις πιθανές συμμαχίες), την στάση των δανειστών που υπό προϋποθέσεις θα διευκολύνονταν από μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (όπως υποστηρίζει) για να κάνει την βρώμικη δουλειά, που δεν θα μπορούσε να φέρει σε πέρας η συγκυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου.

Από τον χρόνο προσαρμογής της όποιας κυβέρνησης στις προσταγές των δανειστών εξαρτά γνωστός επιχειρηματίας (της βαριάς βιομηχανίας) τις αντοχές μεγάλου μέρους του εγχώριου επιχειρείν. Τα ήδη ασφυκτικά χρηματοδοτικά πλαίσια, οι διογκούμενες υποχρεώσεις των εταιρειών, η αβεβαιότητα και ρευστότητα για μία περίοδο τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, θα επιταχύνουν την αναγκαστική αναδιάρθρωση δυνάμεων και ισορροπιών που συντελείται ήδη στον επιχειρηματικό κόσμο. Κατά την εκτίμηση του, οι δανειστές επιδιώκουν ανακατανομή ρόλων και ισχύος στην ελληνική αγορά, θέλουν να προωθήσουν νέους παίκτες και να τελειώνουν με παλιότερους, τους οποίους θεωρούν συν υπαίτιους της τωρινής κατάστασης.

Θεωρεί εκ των ων ουκ άνευ υποχρέωση των πολιτικών αντιπάλων να ξεκαθαρίσουν τις θέσεις τους σε ζητήματα καίρια, που αφορούν στην επιβίωση (και) των επιχειρήσεων. Ζητήματα φορολογικής πολιτικής, κινήτρων, θέματα που αφορούν στην ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, ρύθμιση δανείων, εξαγωγές, κόστος ενέργειας κ.ά. θα πρέπει να τεθούν άμεσα στο... προεκλογικό τραπέζι.

Μούδιασμα

Αρκετοί επιχειρηματίες εμφανίζονται μουδιασμένοι για το τι θα φέρει η προεκλογική περίοδος, παρά το γεγονός ότι το αποτέλεσμα της χθεσινής τρίτης ψηφοφορίας για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν προδιαγεγραμμένο. Οι περισσότεροι αναμένουν να δουν που θα κάτσει η σκόνη, ποια θα είναι η αντίδραση των ευρωπαίων εταίρων μας και φυσικά τι θα βγάλει η κάλπη στις 25 Ιανουαρίου. Αν το εκλογικό αποτέλεσμα θα εγγυηθεί μια ομαλή συνέχιση ενός Κυβερνητικού προγράμματος ή αν θα βάλει σε σπιράλ εκλογικών αναμετρήσεων τη χώρα.

Εν αντιθέσει με τους Έλληνες επιχειρηματίες, τα στελέχη των πολυεθνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χώρα εμφανίζονται λιγότερο προβληματισμένα για την επόμενη ημέρα και περισσότερο σίγουρα ότι αν ο Αλέξης Τσίπρας γίνει πρωθυπουργός σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή υπό τον ΣΥΡΙΖΑ, το πρόγραμμα του δεν θα παρεκκλίνει από τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό.

Την ίδια ώρα αρκετοί εκπρόσωποι φορέων ζητούν οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων αφήνοντας στην άκρη μικροπολιτικές σκοπιμότητες και προεκλογικά παιχνίδια ενώ δηλώνουν «φτάνει πια στα μέτρα λιτότητας». Όπως δήλωσε στο Euro2day.gr ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας κ. Γιώργος Καββαθάς, “είναι καιρός να αλλάξει η οικονομική πολιτική”.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας Παύλος Ραβάνης δήλωσε στο Euro2day.gr: “Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Οι πολίτες καλούνται με την ψήφο τους να βάλουν τη χώρα στο δρόμο της πολιτικής σταθερότητας, στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα προς την Ευρώπη με στόχο να σταματήσει τη πολιτική λιτότητας. Θα πρέπει όλοι να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, αφήνοντας στην άκρη μικροπολιτικές σκοπιμότητες και προεκλογικά παιχνίδια».

Σημειώνοντας παράλληλα «με την απόφαση για προκήρυξη πρόωρων εκλογών, λόγω της μη εκλογής ΠτΔ από την παρούσα Βουλή, το βάρος για την άρση του πολιτικού αδιεξόδου μετατίθεται πλέον στη λαϊκή ετυμηγορία και μάλιστα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη οικονομική συγκυρία. Η πολιτική αβεβαιότητα απειλούσε και απειλεί την πραγματική οικονομία δημιουργώντας συνθήκες ασφυξίας και εντείνοντας το πρόβλημα ρευστότητας. Είναι προφανές ότι σε τέτοιες συνθήκες δεν μπορεί να αναπτυχθεί υγιής επιχειρηματικότητα».

Μούδιασμα και απογοήτευση από τις πολιτικές εξελίξεις διαπιστώνει ο Βασίλης Κορκίδης πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ). Σε δηλώσεις του στο Euro2day.gr ο κ. Κορκίδης σημειώνει: "…η αποτυχία της σημερινής Βουλής να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας και η συνεπακόλουθη πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, όπως επιτάσσει το Σύνταγμά μας, οπωσδήποτε προβληματίζει τους φορείς της αγοράς, οι οποίοι παρακολουθούμε «μουδιασμένοι» και απογοητευμένοι τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Αν και το τελευταίο διάστημα, είχαν πυκνώσει οι εκκλήσεις μας για την επίτευξη ευρύτερης πολιτικής συναίνεσης, με απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός σταθερού επιχειρηματικού κλίματος, αλλά και οι προειδοποιήσεις μας για τις αλόγιστες συνέπειες στην αγορά από την παρατεταμένη πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα, όπως απεδείχθη, αυτό δεν κατέστη εφικτό».

«Επειδή η δημοκρατία μπορεί να μην έχει αδιέξοδα, αλλά η οικονομία έχει, οι μικρομεσαίοι της αγοράς ελπίζουμε οι πολιτικές διευθετήσεις να τελειώσουν το συντομότερο δυνατόν με τις λιγότερες αναταράξεις στη πραγματική οικονομία, κάτι που ήδη ξεκίνησε με τη νέα βουτιά του χρηματιστηρίου» λέει ο κ. Κορκίδης. Η διενέργεια πρόωρων εκλογών στις 25 Ιανουαρίου είναι βέβαιο ότι θα βυθίσουν την εκπτωτική χειμερινή αγορά, δημιουργώντας μεγαλύτερα προβλήματα στο εμπόριο. Σημειώνοντας παράλληλα ότι «οι επικείμενες εκλογές είναι ίσως οι σημαντικότερες των τελευταίων δεκαετιών, καθώς διακυβεύονται πολλά, αφού κρίνεται το μέλλον της Χώρας. Ευελπιστούμε ότι, έστω και σε αυτό το κρίσιμο σημείο, οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων να είναι προς το συμφέρον του τόπου…».

Σε ότι αφορά τέλος τους εξαγωγείς αυτοί ζητούν, δια στόματος της προέδρου του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) και Χριστίνα Σακελλαρίδη υπευθυνότητα και ομοψυχία από το πολιτικό προσωπικό της χώρας και της ΕΕ. Σε δηλώσεις της στο Euro2day.gr η κα Σακελλαρίδη σημείωσε: “σε όλα τα χρόνια της κρίσης, η πορεία των εξαγωγών επιβεβαιώνει ότι συνθήκες αβεβαιότητας και κλίμα αποδόμησης των πραγματικών δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας, υπό το βάρος καταστροφικών φημών, επηρεάζουν άμεσα και αρνητικά το εξωτερικό εμπόριο της χώρας, σε όρους πληρωμών, ρευστότητας των επιχειρήσεων και μεριδίων στην παγκόσμια αγορά. Στο ίδιο διάστημα, οι Έλληνες εξαγωγείς απέδειξαν πως με πείσμα, πρόγραμμα, σχεδιασμό και υψηλό αίσθημα ευθύνης κατάφεραν να ανταποκριθούν στις πιο απαιτητικές ξένες αγορές».

Ανάλογη αποτελεσματικότητα, υπευθυνότητα και ομοψυχία αναμένουν οι εξαγωγικές επιχειρήσεις από το πολιτικό προσωπικό της χώρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου η σύντομη προεκλογική περίοδος, να μην υπονομεύσει τις αιματηρές θυσίες των τελευταίων ετών, αλλά αντίθετα να εδραιώσει την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας και να προεξοφλήσει τη δημιουργία προοπτικών οικονομικής ανάκαμψης και κοινωνικής συνοχής, όπως είπε η ίδια στο Euro2day.gr. Επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη «η ιδέα της πολιτικής συναίνεσης να κυριαρχήσει στο πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης και η Ελλάδα να εξάγει πολιτικό πολιτισμό, σύνεση, συνέπεια και υπευθυνότητα, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις, εντός κι εκτός συνόρων».

Κων/νος Μποτόπουλος, Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

«Ο κύβος των εκλογών ερρίφθη, όπως αναμενόταν μέσα στο κλίμα πόλωσης που είχε δημιουργηθεί. Όσοι έχουμε ένα θεσμικό ρόλο στα πράγματα της χώρας, και ιδίως της οικονομίας της, δεν μπορούμε παρά να ευχόμαστε τρία πράγματα.

Πρώτον, η εκλογική αναμέτρηση που ξεκινά να μην διχάσει πολιτικό σύστημα και κοινωνία σε βαθμό που να καθιστά αδύνατη την αυριανή εθνική συνεννόηση. Δεύτερον, οι αναγγελίες και υποσχέσεις που μοιραία θα γίνουν κατά την εκλογική περίοδο να μην δημιουργήσουν αδύνατες να εκπληρωθούν προσδοκίες στο κοινωνικό σώμα και διαλυτικές των ως τώρα κατακτήσεων εντυπώσεις στα μάτια των δανειστών - εταίρων μας. Και τρίτον, η απορρόφηση από τη μάχη για την εξουσία να μην μας στερήσει την επαφή με τις διεθνείς, και ιδίως τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, οι οποίες, μετά από αρκετά χρόνια, κινούνται στην κατεύθυνση της απολύτως απαραίτητης για τη χώρα μας ανάπτυξης»

Ζ. Αθουσάκης, πρόεδρος ΣΑΤΕ

«Τα δημόσια έργα μπαίνουν στο ψυγείο με τον κλάδο να είναι ανάστατος» δηλώνει ο κ. Ζαχαρίας Αθουσάκης, πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ) που εκπροσωπεί τις μεγάλες κατασκευαστικές επιχειρήσεις. «Μάλιστα δεν γνωρίζουμε για πόσο διάστημα θα κρατήσει η αβεβαιότητα ώστε να προγραμματίσουμε αναλόγως». Κατά τον κ. Αθουσάκη είναι μία από τις ελάχιστες φορές που πραγματοποιούνται εκλογές τον πρώτο μήνα του έτους όταν η εκάστοτε κυβέρνηση προγραμματίζει τους διαγωνισμούς και τις πληρωμές για το επόμενο δωδεκάμηνο.

Ο πρόεδρος του ΣΑΤΕ επισημαίνει πως οι εκλογές προκαλούν δύο σοβαρές παρενέργειες στα δημόσια έργα: Πρώτον, «στα εκτελούμενα έργα του υφιστάμενου ΕΣΠΑ δεν θα μπορούν να γίνουν πληρωμές με αποτέλεσμα να υπάρξουν προβλήματα στις απορροφήσεις κοινοτικών κονδυλίων». Αλλά «και τα έργα θα σταματήσουν καθώς οι τεχνικές εταιρείες δεν διαθέτουν ρευστότητα για να συνεχίσουν την υλοποίησή τους στην περίπτωση που μείνουν απλήρωτες». Δεύτερον, «τα έργα του νέου ΕΣΠΑ θα ξεκινήσουν τουλάχιστον πέντε με έξι μήνες αργότερα με αποτέλεσμα να επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο η κατάσταση όταν περιμένουμε από τα δημόσια έργα να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας να στηρίξουν την επιστροφή στην ανάπτυξη».

Ντίνος Αστράς: Φοβάμαι πάγωμα κρατήσεων

Τους φόβους του για τις συνέπειες που θα έχει στη ροή κρατήσεων από το εξωτερικό εξαιτίας του κλίματος πολιτικής αβεβαιότητας που διαμορφώνεται στη χώρα, μετέφερε στο Euro2day.gr Ο Ντίνος Αστράς, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων (HAPCO).

«Το τελευταίο διάστημα, πριν καν προκηρυχθούν οι πρόωρες εκλογές, είχαν σχεδόν «παγώσει» οι κρατήσεις τόσο του κλασικού όσο και του συνεδριακού τουρισμού. Πόσο μάλλον τώρα που η χώρα μπαίνει σε μια περιπέτεια σε σχέση με την πολιτική της σταθερότητα. Φοβάμαι πως μέχρι να αποκατασταθεί η πολιτική σταθερότητα στη χώρα θα έχουμε πάγωμα των κρατήσεων. Αν από τις εκλογές δεν προκύψει σταθερή και βιώσιμη κυβέρνηση πολύ φοβάμαι πως ο ελληνικός τουρισμός θα κινδυνεύσει να χάσει σημαντικό μέρος από τα κέρδη που αποκόμισε την τελευταία διετία».

Ο πρόεδρος του HAPCO επισημαίνει, ταυτόχρονα, πως μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί ακυρώσεις συνεδρίων που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στη χώρα μας. «Αντίθετα», σημειώνει, «υπήρξαν το τελευταίο διάστημα ακυρώσεις ταξιδιών κινήτρων (incentives) από το εξωτερικό, οι οργανωτές των οποίων, επικαλέστηκαν την περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας στην οποία εισέρχεται η χώρα. Μια τέτοια περίπτωση είναι η ακύρωση ενός ταξιδιού κινήτρων από τη Γαλλία το οποίο επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα το Μάιο και στο οποίο θα συμμετείχαν 350-400 άτομα».

Ανδρεάδης: Ακραία πόλωση & διπλασιασμός ΦΠΑ θα κρίνουν την τουριστική σεζόν το 2015

Μέσω του λογαριασμού του στο twitter επέλεξε να τοποθετηθεί για τις πολιτικές εξελίξεις και τη σύνδεσή τους με την εξέλιξη της τουριστικής κίνησης προς τη χώρα μας το 2015 ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Ανδρέας Ανδρεάδης.

Ο επικεφαλής του ΣΕΤΕ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η δυναμική του τουρισμού για το 2015 μπορεί να ανακοπεί για δύο λόγους: κλίμα ακραίας πόλωσης/διαχείριση εξελίξεων και διπλασιασμό του ΦΠΑ».
Εμμέσως πλην σαφώς, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ προϊδεάζει για
αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό ανεξαρτήτως νικητή των εκλογών. Κι αυτό καθώς, ήδη, διαμορφώνεται προεκλογικό σκηνικό πόλωσης ενώ ακόμα κι αν ανατραπούν στην κάλπη τα μέχρι στιγμής δεδομένα των δημοσκοπήσεων και αναδειχθεί νικήτρια η Ν.Δ, ο διπλασιασμός του ΦΠΑ στις υπηρεσίες διαμονής των ξενοδοχείων θεωρείται δεδομένος.

Γιάννης Ρέτσος: Από το «Δόξα τω Θεώ» στο «Βόηθα Παναγιά»…

Με δύο αναρτήσεις του στο Twitter τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γιάννης Ρέτσος. Στην πρώτη από αυτές έκανε λόγο για «απόλυτο παραλογισμό να σου λένε πόσο καλός είσαι σε κάτι και συ να το θέτεις εμπράκτως εν αμφιβόλω». Σχόλιο το οποίο αναφερόταν σε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Independent στο οποίο η Ελλάδα συγκαταλέγεται στους 10 κυριότερους τουριστικούς προορισμούς για το 2015. 

Στη δεύτερη ανάρτησή του, ωστόσο, ήταν μάλλον σαφής αναφερόμενος στους κινδύνους που εγκυμονεί για τον ελληνικό τουρισμό το κλίμα αβεβαιότητας που διαμορφώνεται για τη χώρα. Η φράση του είναι μάλλον εύγλωττη: «Κλασσικό Ελληνικό: από το «Δόξα τω Θεώ» στο «Βόηθα Παναγιά»…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v