Από τα αποθεματικά του θα καλύψει το έλλειμμα ύψους τουλάχιστον 188 εκατ. ευρώ το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) προκειμένου, με βάση τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος να κλείσει τον ισολογισμό του έτους ισοσκελισμένο.
Στον αντίποδα, θα έπρεπε να έχει ήδη προχωρήσει σε νέες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις των ήδη συνταξιούχων, ή να μεταφέρει το έλλειμμα στο 2015 και να ξεκινήσει τη χρονιά με μεγαλύτερες μειώσεις. Οι οποίες δεν αποκλείονται, καθώς βάσει των υπολογισμών που κάνουν οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία, έρχονται περικοπές της τάξης του 10%, από την αρχή του 2015.
Με έγγραφό του προς τη Βουλή (απαντώντας σε ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Β. Καπερνάρου) ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης παραδέχεται ότι το ΕΤΕΑ, ως και το Σεπτέμβριο του 2014, παρουσίαζε έλλειμμα ύψους 480.000.000 ευρώ.
Το έλλειμμα αυτό οφείλεται στην αύξηση της ροής της απονομής αναδρομικών παροχών, υποστηρίζει ο υπουργός, επισημαίνοντας τα εξής: Η χρήση του 2014 είναι πρώτη πλήρους λειτουργίας του ΕΤΕΑ και λαμβάνοντας υπόψη ότι οι τελευταίοι φορείς εντάχθηκαν σε αυτό την 1η.3.2013, προκλήθηκε σώρευση υποχρεώσεων από τα έτη 2009 - 2013.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το ύψος των αναδρομικών παροχών αγγίζει τα 292.000.000 ευρώ για το εννεάμηνο του 2014. «Ως εκ τούτου», αναφέρει ο κ. Βρούτσης, «το πραγματικό έλλειμμα του ΕΤΕΑ είναι ύψους 188.000.000 ευρώ και αναμένεται να καλυφθεί από τα ταμειακά του διαθέσιμα και χρεόγραφα που αυτό διαθέτει».
Να σημειωθεί ότι ήδη το ταμείο έχει λάβει και χρηματοδότηση από τον ειδικό λογαριασμό του ΑΚΑΓΕ, του κουμπαρά των ταμείων, που διαθέτει περί τα 3 δισ. ευρώ περιουσία.
Στην ερώτησή του ο κ. Καπερνάρος ζητούσε να ενημερωθεί μεταξύ άλλων για το εάν έχει ανακοπεί η έκδοση επικουρικών συντάξεων λόγω της ύπαρξης μεγάλου ελλείμματος και ο κ. Βρούτσης απάντησε πως «οι εκδοθείσες από το ΕΤΕΑ συντάξεις το έτος 2014 είναι σχεδόν υπερδιπλάσιες και θα ξεπεράσουν τις 65.000 έναντι 35.000 το έτος 2013».
Ο αριθμός των συνταξιούχων που λαμβάνουν επικουρική σύνταξη από το ΕΤΕΑ ανέρχεται σήμερα σε 1.075.000, με μηνιαίο κόστος που κυμαίνεται αναλόγως των αναδρομικών ποσών σύνταξης από 230 έως 250 εκατομμύρια ευρώ.
Τον Ιούλιο του 2014, με βάση την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, το Διοικητικό Συμβούλιο του ταμείου προχώρησε στη μείωση των συντάξεων κατά 5,2%. Οι εργαζόμενοι στα ταμεία εκτιμούν ότι από το 2015 η νέα μείωση θα είναι της τάξης του 10%, ενώ από το 2011 έως σήμερα έχουν γίνει 4 μειώσεις στις επικουρικές, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε τεράστιες απώλειες για τους συνταξιούχους, ειδικά αυτούς που λάμβαναν υψηλά ποσά.
Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του ταμείου, ο οποίος ψηφίστηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο το 2015, το ΕΤΕΑ θα έχει πλεόνασμα κατά 106,492 εκατ. ευρώ.
Βέβαια, η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που εφαρμόζεται από φέτος φέρνει τους συνταξιούχους αντιμέτωπους με συνεχείς μειώσεις, ανά τρίμηνο, καθώς οι συντάξεις θα επανεξετάζονται βάσει αυτής της ρήτρας.
Συγκεκριμένα, ο νόμος 4052/2012 εκτός από τη δημιουργία ατομικών μερίδων ασφαλισμένων, προβλέπει τον καθορισμό των συντάξεων με βάση δημογραφικά δεδομένα από επίσημους πίνακες θνησιμότητας, εισάγει το πλασματικό ποσοστό επιστροφής που θα εφαρμόζεται στις συνολικά καταβληθείσες εισφορές, προβλέπει τη δυνατότητα επιλογής μεταβίβασης της σύνταξης στα δικαιοδόχα μέλη κατά τη στιγμή της συνταξιοδότησης του ασφαλισμένου, επιβάλλει συντελεστή βιωσιμότητας ο οποίος θα αναπροσαρμόζεται σε ετήσια βάση στις νέες και στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, μέσω ενός μηχανισμού μειωμένης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής, ανάλογα με τις καταβαλλόμενες εισφορές καθώς και μηδενικό έλλειμμα.