Μεγάλη συμμετοχή για τη ρύθμιση χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία καταγράφηκε την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής της νέας ρύθμισης των έως και 100 δόσεων, καθώς όπου λειτουργούν τα συστήματα, κυρίως στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) και στο ΙΚΑ, ρυθμίστηκαν ήδη χρέη ύψους κοντά στα 100 εκατ. ευρώ.
Αντίθετα, στον ΟΑΕΕ υπήρξαν τεχνικά προβλήματα, με αποτέλεσμα, παρά το ισχυρό ενδιαφέρον που καταγράφηκε, να μην υπάρξει δυνατότητα κατάθεσης αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους.
Μέχρι και χθες, Δευτέρα, εκτιμάται ότι μέσω του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) είχαν κατατεθεί αιτήσεις για ρύθμιση περίπου 97 εκατ. ευρώ. Οι αιτήσεις αφορούσαν κυρίως το ΙΚΑ αλλά και οφειλές προς τον ΟΑΕΕ που είχαν μεταφερθεί στο κέντρο.
Στον ΟΑΕΕ παρουσιάστηκε πρόβλημα στη μηχανογραφική εφαρμογή για τη ρύθμιση, την οποία εκτιμάται ότι σήμερα θα θέσει σε λειτουργία η ΗΔΙΚΑ, η εταιρεία πληροφορικής του υπουργείου Εργασίας.
Η κυβέρνηση και οι διοικήσεις των ταμείων έχουν στηρίξει τις ελπίδες τους στη νέα ρύθμιση, υπολογίζοντας ότι μπορεί να ενταχθούν έως και 700.000 οφειλέτες. Μάλιστα, υπολογίζουν ότι όσο περνά ο καιρός και οδεύουμε προς τον Μάρτιο του 2015, όπου λήγει η ρύθμιση, θα υπάρχει και μεγαλύτερο ενδιαφέρον, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα εξυπηρετούνται έως τότε οι τρέχουσες εισφορές. Στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης επισημαίνουν ότι συμφέρει τους οφειλέτες να ρυθμίσουν τις οφειλές τους τώρα, πληρώνοντας τις τρέχουσες υποχρεώσεις από τον Οκτώβριο και μετά, πριν αυτές καταστούν ληξιπρόθεσμες.
Σύμφωνα πάντως με τα επίσημα στοιχεία, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που βρίσκονται στο ΚΕΑΟ αυξήθηκαν τον προηγούμενο μήνα κατά 167 εκατ. ευρώ, φθάνοντας τα 11,485 δισ. ευρώ, έναντι 11,318 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο.
Από τα στοιχεία του ΚΕΑΟ προκύπτει ότι τον Οκτώβριο απώλεσαν την προηγούμενη ρύθμιση 1.503 οφειλέτες, με αποτέλεσμα να χαθούν κεφάλαια 200.167.179 ευρώ. Έναν μήνα νωρίτερα, τον Σεπτέμβριο, είχαν βγει εκτός ρύθμισης 940 οφειλέτες και είχαν χαθεί κεφάλαια 74.915.923 ευρώ. Είναι προφανές ότι τον Οκτώβριο αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των οφειλετών που προτίμησαν να χάσουν τη ρύθμιση στην οποία είχαν ενταχθεί, περιμένοντας να τεθεί σε εφαρμογή η νέα, με περισσότερες δόσεις και μεγαλύτερες εκπτώσεις στις προσαυξήσεις.
Βέβαια, αναμένεται και η υπογραφή υπουργικής απόφασης, η οποία θα καθορίζει τις διαδικασίες βάσει των οποίων ο οφειλέτης που βρίσκεται σε ρύθμιση και πληρώνει τις δόσεις τους θα επιλέγει εάν τον συμφέρει η παραμονή σε αυτή με μεγαλύτερες μειώσεις στις προσαυξήσεις και αναδρομική εφαρμογή του μειωμένου επιτοκίου, ή θα μεταφερθεί και αυτός στη νέα ρύθμιση των έως και 100 δόσεων.
Από τα υπόλοιπα στοιχεία του ΚΕΑΟ, που αφορούν τον μήνα Οκτώβριο, προκύπτει ότι οι συνολικές εισπράξεις ανήλθαν στα 28.650.854 ευρώ, εκ των οποίων τα 14.537.591 ευρώ αφορούν εισπράξεις που προέκυψαν από ρυθμίσεις. Μάλιστα, τα περισσότερα από αυτά προήλθαν από την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων (9.899.074 ευρώ), ενώ πολύ πιο περιορισμένη ήταν η συνεισφορά της ρύθμισης της Νέας Αρχής (3.322.631 ευρώ).
Τα περισσότερα από τα έσοδα εισπράχθηκαν από ληξιπρόθεσμες οφειλές που είχαν γίνει στο ΙΚΑ, δηλαδή 9.052.331 ευρώ από την πάγια ρύθμιση και άλλα 2.772.285 ευρώ από τη ρύθμιση της Νέας Αρχής, ενδεικτικό του ότι τα άλλα τρία ταμεία (ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ) συνεισφέρουν πολύ λιγότερα.