Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ληξιπρόθεσμα χρέη: Σε καυτές «λεπτομέρειες» κόλλησε η ρύθμιση

Πονοκέφαλος για το υπ. Εργασίας ο μαθηματικός τύπος και ο «ορισμός» των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Τι θα γίνει με όσους χρωστούν πολύ μεγάλα ποσά στα Ταμεία. Οι «καραμπόλες» με τις υφιστάμενες ρυθμίσεις. Αγώνας δρόμου για την κρίσιμη εγκύκλιο.

Ληξιπρόθεσμα χρέη: Σε καυτές «λεπτομέρειες» κόλλησε η ρύθμιση

Συνεχείς είναι οι συσκέψεις στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων, καθώς πρέπει το αργότερο έως τις 15 Νοεμβρίου να εκδοθεί από το υπουργείο Εργασίας εγκύκλιος που θα δίνει τη δυνατότητα έναρξης των ηλεκτρονικών αιτήσεων για ρύθμιση χρεών σε 100 ή 72 δόσεις.

Μεταξύ των ανοικτών θεμάτων, είναι ο τρόπος διακανονισμού των χρεών άνω του 1 δισ. ευρώ. Πρόκειται για λίγους οφειλέτες με πολλά χρέη. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΑΟ, μόλις 833 οφειλέτες έχουν χρέη άνω του 1 δισ. ευρώ, κυρίως προς το ΙΚΑ.

Συνολικά βέβαια, χρωστούν σχεδόν το 1/4 των οφειλών που έχουν ενταχθεί στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, ήτοι 2,9 δισ. ευρώ. Μάλιστα, κάποια από τα χρέη αυτά, θεωρούνται ουσιαστικά χαμένα, όμως ακόμη δεν έχει γίνει ξεσκαρτάρισμα μεταξύ των οφειλών που μπορεί να ενταχθούν σε ρύθμιση και αυτών που χαρακτηρίζονται ως "ανεπίδεκτα είσπραξης".

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τους συγκεκριμένους οφειλέτες θα υπάρξει πρόβλεψη βάσει της οποίας, το ποσό έως το 1 εκατ. ευρώ θα ρυθμίζεται σε έως 72 δόσεις, όπως ορίζει η νέα βελτιωμένη ρύθμιση, ενώ το επιπλέον ποσό θα πρέπει να ρυθμίζεται ταυτόχρονα, με την ισχύουσα ρύθμιση της Νέας Αρχής (48 δόσεις), που πλέον, προβλέπει τη δυνατότητα διακανονισμού σε 31 δόσεις.

Να σημειωθεί επίσης, ότι η τρόικα ενδέχεται να εγείρει νέες ενστάσεις στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι χρέη μιας επιχείρησης ή ενός φυσικού προσώπου θα διακανονίζονται παράλληλα με δύο ρυθμίσεις. Για το λόγο αυτό, αναζητείται η φόρμουλα προκειμένου να μην υπάρξουν αντιδράσεις από την πλευρά των δανειστών.

Εντός των ημερών θα διευκρινιστεί και ο ορισμός των οφειλών που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες. Ο νόμος ορίζει ότι στη νέα ρύθμιση υπάγεται υποχρεωτικά το σύνολο των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων έως την 1η Οκτωβρίου οφειλών.

Μόνο που στο ΙΚΑ, ληξιπρόθεσμες έως την 1η Οκτωβρίου οφειλές, θεωρούνται έως και οι εισφορές Σεπτεμβρίου, στον ΟΑΕΕ, ληξιπρόθεσμες έως την 1η Οκτωβρίου, θεωρούνται οι εισφορές Αυγούστου, καθώς στο ταμείο προβλέπεται η καταβολή εισφορών ανά δίμηνο, ενώ στον ΟΓΑ που οι καταβολές γίνονται ανά εξάμηνο, ληξιπρόθεσμες έως την 1η Οκτωβρίου θεωρούνται οι εισφορές του πρώτου εξαμήνου, δηλαδή έως τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης Παναγιώτη Κοκκόρη, εν αναμονή της εγκυκλίου, αυτό που οφείλουν να κάνουν οι οφειλέτες είναι να καταβάλλουν τις τρέχουσες εισφορές.

Διευκρινήσεις απαιτούνται και ως προς τον καθορισμό των συνθηκών "ανωτέρας βίας" καθώς στη νέα ρύθμιση προβλέπεται ότι σε περιπτώσεις απώλειας της ρύθμισης για λόγους ανωτέρας βίας, ο οφειλέτης έχει άπαξ, τη δυνατότητα, εντός 2 μηνών, να υποβάλει αίτηση επανένταξής του στη ρύθμιση με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις και για τον εναπομείναντα αριθμό δόσεων.

Μένει ακόμη να αποφασιστεί εάν η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται μέσω μίας, νέας, κοινής για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ή θα χρησιμοποιηθούν οι ιστοσελίδες των ασφαλιστικών ταμείων.

Παράλληλα, ακόμη δεν είναι έτοιμος ο αλγόριθμος βάσει του οποίου θα επανυπολογίζεται η δόση σε αυτούς που είναι ήδη σε ρύθμιση, προκειμένου ο οφειλέτης αυτόματα, να διαπιστώνει αν τον συμφέρει να παραμείνει σε αυτή, ή να μεταπηδήσει σε αυτή των 100 ή 72 δόσεων.

Βάσει των διατάξεων, στη ρύθμιση των 100 δόσεων, υπάρχει καλύτερη σχέση μεταξύ του αριθμού των δόσεων και εκπτώσεων, που μπορεί να φθάσει έως και 100%. Αντίθετα, στη Νέα Αρχή προβλέπονται μόνο δόσεις που σήμερα ανέρχονται σε 31, ανεξαρτήτως ποσού.

Επίσης, στη νέα διάταξη, η ρύθμιση είναι ενιαία για το σύνολο των οφειλών που δημιουργήθηκαν έως τον Σεπτέμβριο του 2014, χωρίς το διαχωρισμό τους σε παλαιές και νέες. Αντίθετα, στην παλαιά ρύθμιση, οι νέες οφειλές ρυθμίζονται με την Πάγια και μόνο οι παλαιές εντάσσονται στη Νέα Αρχή.

Σημαντικά μειωμένο είναι άλλωστε, στη νέα ρύθμιση το ετήσιο επιτόκιο, που καθορίστηκε στο 4,56%, έναντι 8,75% στην παλαιά. Βέβαια, όσοι επιλέξουν να παραμείνουν στη παλαιά ρύθμιση, θα δουν το επιτόκιο αυτό να μειώνεται και μάλιστα αναδρομικά, για τα έτη από την 1η Ιανουαρίου του 2013 και μετά.

Στη νέα βελτιωμένη ρύθμιση, το ελάχιστο ποσό δόσης ορίζεται τα 50 ευρώ, ενώ η Νέα Αρχή δεν ορίζει ελάχιστο ποσό δόση.

Τέλος, βάσει της νέας ρύθμισης, οι οφειλέτες έχουν τη δυνατότητα απώλειας 2 δόσεων το χρόνο ανά έτος ρύθμισης, και μιας δόσης το χρόνο με καθυστέρηση δύο μηνών, κάτι που δεν ισχύει στη ρύθμιση της Νέας Αρχής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v