Μήνυμα στήριξης της Αθήνας στέλνουν Κομισιόν και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε μια αντίδραση στην κατάρρευση που παρατηρείται τόσο στο ελληνικό χρηματιστήριο όσο και στην αγορά ομολόγων, εν μέσω ανησυχιών για το σχέδιο πρόωρης εξόδου από το μνημόνιο.
Ο επίτροπος Γίρκι Κατάινεν, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους προβληματισμούς των αγορών, υπογράμμισε ότι η Κομισιόν θα συνεργαστεί με την Αθήνα για ομαλή μετάβαση μετά τη λήξη του προγράμματος.
Την ίδια στιγμή, η ΕΚΤ προχωρά σε μείωση του "κουρέματος" που επιβάλλει στα ελληνικά ομόλογα που λαμβάνει ως εχέγγυα για παροχή ρευστότητας, σε μια κίνηση στήριξης των ελληνικών τραπεζών.
Κατάινεν: Θα στηρίξουμε την Ελλάδα με όποιο τρόπο χρειαστεί
Παρέμβαση κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενώ εντείνονται οι πιέσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο και στα ομόλογα. Διά στόματος του αντιπροέδρου της και επιτρόπου αρμόδιου για θέματα εργασίας, ανάπτυξης, επενδύσεων και ανταγωνιστικότητας, Γίρκι Κατάινεν, η Κομισιόν διαβεβαιώνει άπαντες πως θα στηρίξει την Ελλάδα "με όποιο τρόπο χρειαστεί".
Η δήλωση έρχεται μετά την τριήμερη πτώση του ελληνικού χρηματιστηρίου και την εκτίναξη των spreads (το 10ετές άγγιξε το 9%) αλλά και καθώς η τροπή που έλαβε η υπόθεση της Ελλάδας φάνηκε να αποκτά χαρακτηριστικά συστημικού προβλήματος με τις αγορές του Νότου αλλά και τα ομόλογα Ιταλίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας να δέχονται πυρά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, χθες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επικοινώνησε με τον Ζ. Κλ. Γιούνκερ και συζήτησαν τις εξελίξεις όπως διαμορφώθηκαν μετά τις εξελίξεις των τελευταίων τριών ημερών.
"Η Ελλάδα έχει κάνει τεράστια πρόοδο στη δημιουργία μίας βάσης για ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης, που στηρίζεται σε υγιή δημοσιονομικά, πιο ανταγωνιστική οικονομία και έναν ισχυρό και αποτελεσματικά εποπτευόμενο χρηματοοικονομικό κλάδο" αναφέρει ο Γίρκι Κατάινεν στη σχετική ανακοίνωσή του.
"Αυτό το πρωτοφανές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και η αναγκαία μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή έφεραν δύσκολες επιλογές. Η Κομισιόν και η ευρωζώνη συνολικά στάθηκαν στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας. Αν και είναι σαφής η ανάγκη να διατηρηθεί η δυναμική στις μεταρρυθμίσεις, υπάρχουν ισχυρά στοιχεία ότι η χώρα έχει γυρίσει σελίδα".
"Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα με όποιο τρόπο χρειαστεί για να εξασφαλιστούν λογικές συνθήκες χρηματοδότησης για το ελληνικό κράτος και για να εξομαλυνθεί ο δρόμος επιστροφής προς πλήρη και βιώσιμη πρόσβαση στις αγορές" είπε και συμπλήρωσε: "Για αυτόν τον στόχο θα συνεργαστούμε πολύ στενά με τις ελληνικές αρχές για να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αναθεώρηση, η οποία θα απαιτήσει ένα εκτενές πακέτο φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων για να συμφωνηθεί. Θα εργαστούμε για να εξασφαλίσουμε την ομαλή μετάβαση σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή στήριξη της χώρας μετά τον τερματισμό του υφιστάμενου προγράμματος. Θα στηρίξουμε την Ελλάδα διαβεβαιώνοντας τους πιστωτές και τις κεφαλαιαγορές για τη συνεχιζόμενη ισχυρή δέσμευση για μεταρρυθμίσεις και για τη διατήρηση των στόχων του προϋπολογισμού, όπου περιλαμβάνεται ένα ισχυρό και επαρκές δημοσιονομικό μαξιλάρι".
Στήριξη ΕΚΤ για οικονομία και τράπεζες
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει το discount που εφαρμόζει στην εκτίμηση της αξίας των ελληνικών κρατικών ομολόγων ή άλλων τίτλων που λαμβάνει ως εχέγγυα για χορήγηση ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της ΕΚΤ.
«Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να αναπροσαρμόσει το 'κούρεμα' επί ελληνικών κρατικών ομολόγων και τραπεζικών ομολόγων με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου» δήλωσε εκπρόσωπος της κεντρικής τράπεζας. «Η απόφαση προβλέπει μείωση των υφιστάμενων εκπτώσεων που επιβάλλονται στην αξία των τίτλων», υπογράμμισε.
«Η απόφαση αυτή δεν θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως αντίδραση ad-hoc στις πρόσφατες πιέσεις των αγορών. Αντιθέτως, αντανακλά τις βελτιωμένες συνθήκες στις αγορές για τους εν λόγω τίτλους τον τελευταίο χρόνο», υπογράμμισε.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση που ελήφθη εχθές από τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, αναμένεται να απελευθερώσει ρευστότητα μεταξύ 10 και 15 δισ. ευρώ για τις τράπεζες.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, προϋπόθεση είναι ότι η Ελλάδα θα παραμείνει σε πρόγραμμα εποπτείας όσο η πιστοληπτική της ικανότητα είναι χαμηλότερη από την ελάχιστα αποδεκτή.
Με βάση ανώτατη πηγή της Τραπέζης της Ελλάδος, η συμφωνία που επετεύχθη χθες το βράδυ ήταν το τελικό στάδιο του σχετικού αιτήματος που είχε υποβάλει ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας. Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή δεδομένης και της μεγάλης μείωσης της τιμής των ελληνικών ενεχύρων που επήλθε μετά την τριήμερη βουτιά των ελληνικών ομολόγων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εγγύηση για την απόφαση αυτή αποτέλεσε σύμφωνα με πληροφορίες η χθεσινή δήλωση του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο βάσει της οποίας η χώρα θα συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική της πορεία σε συνεργασία με τους εταίρους.