Από τη 15η Νοεμβρίου θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις για την ένταξη στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα στους 13 δήμους όπου θα εφαρμοστεί πιλοτικά. Θα είναι ηλεκτρονικές μέσω του συστήματος ΗΔΙΚΑ του υπουργείου Εργασίας.
Στόχος της κυβέρνησης είναι το πρόγραμμα σε πλήρη ανάπτυξη να καλύψει το 7% του πληθυσμού, συνολικά 700.000 άτομα.
«Σήμερα εγκαινιάζουμε ένα σύγχρονο εργαλείο κοινωνικής πολιτικής προστασίας των πιο αδύναμων και επανένταξης όσων κινδυνεύουν να μείνουν στο περιθώριο» δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, οι μεταρρυθμίσεις μετατρέπουν την Ελλάδα σε σύγχρονη φυσιολογική χώρα, και πιο δίκαιη η κοινωνική δικαιοσύνη ωθεί την ανάπτυξη και στεριώνει τη δημοκρατία στη χώρα μας».
Σύμφωνα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο «η Ελλάδα, για πολλοστή φορά στην ιστορία της, έγινε, δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια το εργαστήριο της ευρωπαϊκής κρίσης. Τώρα βγαίνουμε από την κατάσταση αυτή. Αλλάζουμε σελίδα. Οργανώνουμε την Ελλάδα μετά την κρίση, μετά το μνημόνιο, την Ελλάδα χωρίς τρόικα. Ξέρω πολύ καλά ότι κάποιοι στενοχωριούνται γιατί αλλάζει κεφάλαιο η χώρα. Και χρειαζόμαστε ενότητα εθνική και συναίνεση κοινωνική».
Όπως είπε «έχουμε φαινόμενα ακραίας φτώχειας, τα οποία οξύνθηκαν φυσικά κατά τη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας, λόγω ύφεσης, λόγω ανεργίας. Η ακραία φτώχεια συνδέεται με την ανεργία, με την ασθένεια, με την αναπηρία, με τα ανασφάλιστα γηρατειά, με τις μονογονεϊκές οικογένειες. Είχαμε πάντα τη θέση πως πρέπει να στοχεύσουμε τις κοινωνικές μας πολιτικές, ώστε αυτές να αποδίδουν μεγάλο και πρακτικό αποτέλεσμα και να μη χάνονται στον οριζόντιο χαρακτήρα τους».
Κατέληξε σημειώνοντας ότι «αυτό είναι το ελάχιστο. Οι πολιτικές μας για προγράμματα όπως «Η βοήθεια στο σπίτι», για τους παιδικούς σταθμούς, οι πολιτικές μας σε σχέση με τους αστέγους, οι πολιτικές μας σε σχέση με την ανεργία και την απασχόληση είναι που δημιουργούν το υπόστρωμα για να αποδώσει και το ελάχιστο εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα. Για αυτό συστήσαμε και το Κυβερνητικό Συμβούλιο Απασχόλησης και για αυτό έχουμε πει ότι ύπατο κριτήριο όλων των αναπτυξιακών πολιτικών είναι η ρήτρα απασχόλησης».
Τι προβλέπει το σχέδιο
Για ένα άτομο θα χορηγούνται 200 ευρώ τον μήνα, ενώ για ένα ζευγάρι θα δίνονται 300 ευρώ. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται για κάθε ανήλικο μέλος με 50 ευρώ. Για μονογονεϊκές οικογένειες το πρώτο ανήλικο μέλος θεωρείται ενήλικο και η παροχή προσαυξάνεται κατά 100 ευρώ.
Σύμφωνα με την απόφαση για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, οι παροχές είναι:
*Άγαμος χωρίς παιδιά 200 ευρώ μηνιαίο, 2.400 ευρώ ετήσιο.
*Ζευγάρι χωρίς παιδιά 300 ευρώ μηνιαίο, 3.600 ευρώ ετήσιο
*Ζευγάρι με 1 ανήλικο παιδί 350 ευρώ μηνιαίο, 4.200 ευρώ ετήσιο
*Ζευγάρι με 2 ανήλικα παιδιά 400 ευρώ μηνιαίο 4.800 ευρώ ετήσιο
*Ζευγάρι με 1 ενήλικο παιδί 400 ευρώ μηνιαίο, 4.800 ευρώ ετήσιο
*Ζευγάρι με 1 ανήλικο και 1 ενήλικο παιδί 450 ευρώ μηνιαίο, 5.400 ευρώ ετήσιο
*Ζευγάρι με 2 ενήλικα παιδιά 500 ευρώ μηνιαίο, 6.000 ευρώ ετήσιο
*Μονογονεϊκή οικογένεια με 1 ανήλικο ή ενήλικο παιδί 300 ευρώ μηνιαίο, 3.600 ευρώ ετήσιο
*Μονογονεϊκή οικογένεια με 2 ανήλικα παιδιά 350 ευρώ μηνιαίο, 4.200 ευρώ ετήσιο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εάν ο δικαιούχος έχει κάποιο εισόδημα από δικές του πηγές, το ποσό θα αφαιρείται από το συνολικό ετήσιο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που θα μπορούσε να λάβει.
Οι 13 Δήμοι, ένας σε κάθε Περιφέρεια όπου θα εφαρμοστεί το πιλοτικό πρόγραμμα είναι:
Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης, δήμος Δράμας
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, δήμος Έδεσσας
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, δήμος Γρεβενών
Περιφέρεια Ηπείρου, δήμος Ιωαννίνων
Περιφέρεια Θεσσαλίας, δήμος Καρδίτσας
Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, δήμος Λευκάδας
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, δήμος Χαλκίδας
Περιφέρεια Αττικής, δήμος Καλλιθέας
Περιφέρεια Πελοποννήσου, δήμος Τρίπολης
Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, δήμος Σάμου
Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, δήμος Σύρου
Περιφέρεια Κρήτης, δήμος Μαλεβιζίου