Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ανεπίδεκτα είσπραξης» χρέη «πνίγουν» τα ταμεία

Σε εκκαθάριση των μητρώων τους προχωρούν τα ασφαλιστικά ταμεία καθώς από ανείσπρακτες οφειλές 18 δισ. κανείς δεν γνωρίζει πόσα μπορούν να εισπραχθούν. Στον... προθάλαμο του ΚΕΑΟ άλλοι 150.000 οφειλέτες του ΟΑΕΕ. Ασαφής η εισπραξιμότητα.

«Ανεπίδεκτα είσπραξης» χρέη «πνίγουν» τα ταμεία

Εν αναμονή νέας, βελτιωμένης ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών, τα ασφαλιστικά ταμεία προετοιμάζονται πυρετωδώς προκειμένου, όταν και εφόσον αυτή θεσμοθετηθεί, να είναι σε θέση να εισπράξουν όσο το δυνατόν περισσότερα από τα περίπου 19 δισ. ευρώ που τους αντιστοιχούν συνολικά. Βέβαια, πολλά από αυτά από τα στελέχη των ταμείων αλλά και από τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας θεωρούνται χαμένη υπόθεση, καθώς πρόκειται για χρέη που έχουν ή που θα έπρεπε να έχουν χαρακτηριστεί ανεπίδεκτα είσπραξης.

Πρωταρχικός στόχος των διοικήσεων των ταμείων αλλά και του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) είναι η εκκαθάριση του μητρώου οφειλετών προκειμένου να διαπιστωθεί το ύψος της πραγματικής οφειλής που μπορεί να ενταχθεί στην αναμενόμενη νέα ρύθμιση. Τα στοιχεία που έχουν κατατεθεί στα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας δείχνουν πως παρά τις διαδικασίες που έχουν κινηθεί μέχρι σήμερα ένα σημαντικό μέρος των οφειλών δεν πρόκειται να εισπραχθεί.

Και ο φόρτος εργασίας προς το ΚΕΑΟ αναμένεται να αυξηθεί, καθώς στον... προθάλαμό του βρίσκονται περισσότεροι από 150.000 οφειλέτες του ΟΑΕΕ, με χρέη από 15.001 έως 59.999 ευρώ. Το ύψος της συνολικής τους οφειλής ανέρχεται σε 4,4 δισ. ευρώ, και σύμφωνα με το ταμείο θεωρούνται ενεργοί οφειλέτες. Πρόκειται για 151.923 φακέλους που αναμένεται να αποσταλούν από τον ΟΑΕΕ στο ΚΕΑΟ, παρότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε τεράστιο πρόβλημα στην επιχειρησιακή ετοιμότητα του Κέντρου.

Ενδεικτικό της άγνοιας που επικρατεί για το ποιοι οφειλέτες είναι ενεργοί και ποιοι όχι είναι το γεγονός ότι μέχρι σήμερα, ενώ έχουν μεταφερθεί στο ΚΕΑΟ 210.008 οφειλέτες, εκ των οποίων 92.992 από τον ΟΑΕΕ, με συνολικές οφειλές 2,09 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των πρόσθετων τελών και λοιπών επιβαρύνσεων), οι εμπειρογνώμονες της τρόικας χαρακτηρίζουν την πιθανότητα είσπραξης των οφειλών αυτών ασαφή.

Σε τεχνικό επίπεδο, έχουν εκφραστεί αμφιβολίες ως προς το αν έχουν αφαιρεθεί από το μητρώο υπόχρεων του OAEE οι ανενεργές, μη έγκυρες και διπλές εγγραφές. Αλλά και από τους υπόλοιπους 155.880 οφειλέτες, με ύψος οφειλής μεταξύ 15.001 και 59.999 ευρώ, οι 151.923 υποθέσεις, που αφορούν συνολικά οφειλές 4,4 δισ. ευρώ, θεωρούνται ενεργές. Και γι' αυτούς τους οφειλέτες το ΔΝΤ εκφράζει επιφυλάξεις.

Συνολικά, εκτιμάται ότι στο χαρτοφυλάκιο οφειλετών του ΟΑΕΕ βρίσκονται 391.647 με οφειλή άνω των 5.000 ευρώ, το συνολικό ύψος οφειλής των οποίων ανερχόταν σε 9,7 δισ. ευρώ. Το συνολικό ενεργό χρέος, αυτό που μπορεί να εισπραχθεί, υπολογίζεται στα 6,49 δισ. ευρώ.

Ακόμη και για τους μικροοφειλέτες, με χρέη έως 5.000 ευρώ, η κατάσταση δεν είναι ξεκάθαρη. Για τον λόγο αυτό, η διοίκηση του ΟΑΕΕ επιθυμεί να περάσει 78.552 από αυτούς με συνολικά χρέη 153 εκατ. ευρώ στη Φορολογική Διοίκηση.

Αλλά και στην περίπτωση του ΙΚΑ, ενώ έχουν διαβιβαστεί 84.721 οφειλέτες του Ιδρύματος στο ΚΕΑΟ, με συνολικό ύψος οφειλών 8 δισ. ευρώ, μόλις οι 31.213 από αυτούς είναι ενεργοί με συνολικές οφειλές που δεν ξεπερνούν τα 3,3 δισ. ευρώ.

Είναι ενδεικτικό ότι από τους 12 μεγαλύτερους οφειλέτες του ΙΚΑ, των οποίων τα χρέη, ύψους 1,3 δισ. ευρώ, έχουν διαβιβαστεί στο ΚΕΑΟ, μόνον ένας, με χρέη της τάξης των 41 εκατ. ευρώ (χωρίς προσαυξήσεις) έχει ενταχθεί σε ρύθμιση! Στην πρώτη θέση μάλιστα, των οφειλετών, βρίσκεται η Ολυμπιακή Αεροπορία με 792 εκατ. ευρώ χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις, ποσό που θεωρείται χαμένη υπόθεση.

Η τρόικα πιέζει προκειμένου το Κέντρο επειγόντως, να αναπτύξει μια διαδικασία για την απομόνωση των οφειλετών με ανεπίδεκτες είσπραξης οφειλές. Ήδη, δόθηκαν οδηγίες προκειμένου να ελεγχθούν οι φάκελοι όλων των οφειλετών και να ενημερωθεί το Ολοκληρωμένο Πληροφορικό Σύστημα με τα αποτελέσματα των αναγκαστικών μέτρων που ελήφθησαν τα προηγούμενα έτη, για τους εκάστοτε οφειλέτες. Κατά τη διαδικασία αυτή, πρέπει να εντοπιστούν και να διαχωριστούν οφειλέτες με χαμηλό ίσως και μηδενικό βαθμό εισπραξιμότητας, δηλαδή οφειλέτες που έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους πριν από χρόνια, που έχουν πτωχεύσει, που βρίσκονται σε αδράνεια, που έχουν ληφθεί σε βάρους τους όλα τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης χωρίς αποτέλεσμα, ή που έχουν αποβιώσει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v