Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρέσινγκ από τρόικα σε ασφαλιστικό – εργασιακό

Όλα τα θέματα στο τραπέζι έθεσαν οι εκπρόσωποι των δανειστών, κυρίως στο ασφαλιστικό, ενώ ανοικτούς λογαριασμούς για σήμερα άφησαν κυρίως στο ζήτημα των ομαδικών απολύσεων. Οι άμεσες νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπ. Εργασίας, η κόκκινη γραμμή για τις συντάξεις.

Πρέσινγκ από τρόικα σε ασφαλιστικό – εργασιακό

Ανοικτούς λογαριασμούς για σήμερα άφησαν εχθές οι εκπρόσωποι των δανειστών με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας τόσο για το ασφαλιστικό όσο και για το εργασιακό. Είμαστε στο τέλος μιας διαδικασίας μεταρρυθμίσεων, δήλωσε χθες, αργά το βράδυ, μετά την ολοκλήρωση άλλης μιας πολύωρης συνάντησης με την τρόικα, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη.

Μάλιστα, ειδικά στο ασφαλιστικό, που φαίνεται πως κυριάρχησε κατά τη χθεσινή συνάντηση, οι εκπρόσωποι των δανειστών έθεσαν όλα τα ανοικτά θέματα και επέμειναν στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων.

Η ελληνική πλευρά, όπως έχει αποκαλύψει το Euro2day.gr, έθεσε τη μόνη, βαθιά κόκκινη γραμμή που δεν ήταν άλλη από την άρνησή της να συζητήσει οποιαδήποτε άμεση περικοπή στις συντάξεις.

Στον αντίποδα, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας με βάση πληροφορίες φαίνεται πως επέλεξε να παίξει άμυνα, επιδιώκοντας να κερδίσει χρόνο, μέσα από την εφαρμογή του νόμου 3863 του 2015 που θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου 2015. Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης κατέθεσε στην τρόικα την έκθεση του ΚΕΠΕ, που περιλαμβάνει τουλάχιστον 8 σενάρια που δεν αποτελούν δεσμευτικές προτάσεις για την κυβέρνηση, περιλαμβάνουν όμως μεταξύ άλλων τις ενοποιήσεις ταμείων, τη λειτουργική ενοποίηση διαδικασιών και διάφορες παραμετρικές αλλαγές, όπως η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, χωρίς να θίγονται «θεμελιωμένα» δικαιώματα και η αύξηση της 15ετίας σε 20ετία.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ενημέρωσε τους εκπροσώπους των δανειστών ότι έως το τέλος του Οκτωβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι αναλογιστικές μελέτες για τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων. Ανέφερε, ακόμα, ότι έως τον Νοέμβριο του 2015 θα έχουν ελεγχθεί 339 ετήσιες χρήσεις 93 ασφαλιστικών φορέων, ώστε να αποτυπωθεί πλήρως η εικόνα των οικονομικών των ταμείων.

Να σημειωθεί ότι τα ταμεία παίρνουν συνεχώς παράταση στην εφαρμογή των διεθνών λογιστικών προτύπων (ΔΛΠ) καθώς ακόμη υπάρχουν κάποια που δεν έχουν κλείσει ισολογισμούς από το 1987! Συνολικά στους 93 κλάδους των ταμείων εκκρεμούν 339 οικονομικές χρήσεις παρελθόντων ετών.

Από τα στοιχεία που διαθέτει το υπουργείο Εργασίας, οι εκκρεμείς χρήσεις στην πλειονότητά τους αφορούν την περίοδο 2008 - 2012 και έχουν σχέση με μεγάλους ασφαλιστικούς οργανισμούς, όπως είναι ο ΟΓΑ, το ΝΑΤ, το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, το ΕΤΑΑ, αλλά και το επικουρικό των μισθωτών ΕΤΕΑ. Με αυτά τα δεδομένα, οι απαιτήσεις των δανειστών αλλά και όλων των διεθνών οργανισμών τα ασφαλιστικά ταμεία να εφαρμόσουν τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα ακούγονται εξωπραγματικές...

Ο κ. Βρούτσης ενημέρωσε την τρόικα ότι εντός των επόμενων ημερών αναμένεται υπουργική απόφαση σύμφωνα με την οποία τα ταμεία θα προχωρήσουν σύντομα στην καταγραφή των αποτελεσμάτων της οικονομικής διαχείρισης του παρελθόντος, ώστε να υπάρξει σαφής εικόνα των οικονομικών για κάθε ένα. Με τον τρόπο αυτό θα γνωρίζουν οι διοικήσεις αλλά και η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας τις απαιτήσεις από και προς κάθε δημόσιο οργανισμό, τα οικονομικά δεδομένα, τις οικονομικές συναλλαγές και τα αποτελέσματα της διαχείρισης των οικονομικών των ταμείων.

Τα εργασιακά

Η ελληνική πλευρά έθεσε κατά τη συνάντηση και τις θέσεις της για τα εργασιακά, όπως διαμορφώθηκαν μετά και το πόρισμα του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, μετά τη σύσκεψη με τους κοινωνικούς εταίρους, στη Γενεύη.

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της συνάντησης στην Ελβετία, ο υπουργός Εργασίας εκτίμησε ότι οι συγκλίσεις και οι συναινέσεις που έγιναν εκεί ήταν καθοριστικής σημασίας και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει θέμα αλλαγής της νομοθεσίας για το ζήτημα της ανταπεργίας, ενώ για τις ομαδικές απολύσεις χαρακτήρισε επαρκές το νέο θεσμικό πλαίσιο, με το οποίο η ευθύνη έχει ανατεθεί στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας.

Εξήγγειλε, τέλος, ότι σύντομα πρόκειται να κατατεθεί διάταξη με την οποία εφαρμόζεται μεν η απόφαση του ΣτΕ για επαναφορά της μονομερούς προσφυγής στον Οργανισμό Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), δυσχεραίνει όμως η διαδικασία έκδοσης διαιτητικών αποφάσεων με ισχύ συλλογικής σύμβασης. Η τροπολογία που θα κατατεθεί στη βουλή την ερχόμενη εβδομάδα προβλέπει ακόμη και δυνατότητα έφεσης επί της αρχικής απόφασης ή και προσφυγή στη Δικαιοσύνη. Η τροπολογία βάζει αυστηρότατες προϋποθέσεις στη λήψη απόφασης, ενώ δίνει τη δυνατότητα συνεχών προσφυγών αρχικά εντός του ΟΜΕΔ και στη συνέχεια ακόμη και στη Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα της αναδιάρθρωσης των προνοιακών επιδομάτων αλλά και του διαχωρισμού τους από το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης δεν συζητήθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση, θα τεθεί όμως στη σημερινή, η οποία ξεκίνησε στις 6 το απόγευμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v