Με στόχο να περιοριστεί το ταμειακό έλλειμμα του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) των μισθωτών και να αποφευχθεί πάση θυσία νέα μείωση, της τάξης του 3% για το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επιδίδεται το τελευταίο διάστημα σε αγώνα δρόμου.
Με βάση τα μέχρι σήμερα στοιχεία, το ενδεχόμενο νέας μείωσης που θα έρθει να προστεθεί σε αυτήν της τάξης του 5,2% που επιβλήθηκε από την 1η Ιουλίου απομακρύνεται για το 1 εκατομμύριο και πλέον ασφαλισμένους του ενιαίου υπερεπικουρικού των μισθωτών, παρά τα ελλείμματα που δεν φαίνεται να μηδενίζονται.
Σύμφωνα με τα στοιχεία 8μήνου (Ιανουάριος - Αύγουστος) το κόστος για τις παροχές στο ΕΤΕΑ ανήλθε στο 1,866 δισ. ευρώ, ενώ τα έσοδα δεν ξεπέρασαν το 1,562 δισ. ευρώ. Το έλλειμμα της τάξης των 300 εκατ. ευρώ όμως μειώθηκε καθώς το ΙΚΑ απέδωσε στο επικουρικό 110 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 180 εκατ. που του οφείλει, ενώ εκτιμάται ότι περίπου 70 με 100 εκατ. ευρώ θα είναι τα έσοδα από την υποχρέωση για υποβολή Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων.
Εφόσον κριθεί ανάγκη, και με δεδομένη την προσπάθεια να μην επιβληθούν νέες μειώσεις, εντός του 2014, η διοίκηση του ταμείου θα εγγράψει στα έσοδα και μέρος της συνολικής περιουσίας του ταμείου.
Βέβαια, ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν ότι νέα μείωση, και πάλι οριζόντια, και πιθανότατα μεγαλύτερη της προηγούμενης, θα είναι αναπόφευκτη τους πρώτους μήνες του 2015. Σύμφωνα με τον νόμο, το ΕΤΕΑ θα αναπροσαρμόζει κάθε τρίμηνο το ύψος των παροχών του ανάλογα με την αποδοτικότητα των κεφαλαίων του ώστε να μη δημιουργείται έλλειμμα (ρήτρα μηδενικού ελλείμματος).
Επισημαίνουν δε ότι η πορεία του ελλείμματος δεν θα επηρεαστεί (τουλάχιστον προς το θετικό) από την ένταξη του επικουρικού των ενστόλων (ΤΕΑΠΑΣΑ) στο ΕΤΕΑ, από την 1η Ιανουαρίου 2015. Στο πεδίο αυτό μάλιστα, οι πρώτες ενδείξεις από τις συνεχείς διαβουλεύσεις με κυβερνητικούς παράγοντες, στελέχη των ταμείων και αναλογιστές δεν είναι ενθαρρυντικές για τη δημιουργία Επαγγελματικού Ταμείου από τους εκπροσώπους των σωμάτων ασφαλείας και των στρατιωτικών.
Αν και οι εκπρόσωποί τους έχουν συνεχείς συναντήσεις προκειμένου να διερευνήσουν ποια επιλογή τους συμφέρει περισσότερο (να ενταχθούν στο ΕΤΕΑ ή να δημιουργήσουν δικό τους Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης), οι πρώτες ενδείξεις από τους αναλογιστές δεν είναι θετικές και για τον λόγο αυτό προσανατολίζονται στο να ζητήσουν πίστωση χρόνου, επικαλούμενοι και την καθυστέρηση από τα συναρμόδια υπουργεία στον καθορισμό του συντελεστή βιωσιμότητας, αλλά και της ρήτρας αξιόμαχου που δημιουργήθηκε για να συγκρατήσει το κύμα φυγής των ένστολων, που θα προκαλούσε πρόβλημα τόσο στο ταμείο όσο και στις υπηρεσίες τους.
Με βάση πληροφορίες, σε μία από τις συσκέψεις με τη διοίκηση του ΕΤΕΑ, οι εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας ενημερώθηκαν ότι στην περίπτωση ένταξής τους στο ενιαίο επικουρικό θα υπάρξει σημαντική ελάφρυνση στο ύψος των εισφορών: σήμερα καταβάλλουν 5% και στο ενιαίο επικουρικό θα πληρώνουν 3%. Ο χρόνος πιέζει, ενώ η κατάργηση του κοινωνικού πόρου από την 1η Ιανουαρίου 2015 δεν αφήνει και πολλά περιθώρια χειρισμών.