Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στήνεται... «κατενάτσιο» σε εργασιακό - ασφαλιστικό

Πώς προσπαθεί η κυβέρνηση να αποτρέψει επώδυνες παρεμβάσεις. Ο ενιαίος φορέας απονομής συντάξεων και η σταδιακή μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης. Οι «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης και οι προσπάθειες για «ασπίδες» στις πιέσεις της τρόικας.

Στήνεται... «κατενάτσιο» σε εργασιακό - ασφαλιστικό

Σε αγώνα δρόμου επιδίδεται τις τελευταίες ημέρες η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, με απώτερο στόχο να παρουσιάσει πρόοδο και να καθησυχάσει τους εκπροσώπους των δανειστών, χωρίς να ανοίξει τα καυτά θέματα σε εργασιακό και ασφαλιστικό.

Μπροστά στον κίνδυνο να υπάρξουν σοβαρές κοινωνικές αντιδράσεις που θα ενεργοποιήσουν ανεπιθύμητες πολιτικές εξελίξεις, θέματα όπως πιθανή νέα μείωση των συντάξεων, περαιτέρω περικοπές κοινωνικών πόρων, νομοθετική παρέμβαση για τις ομαδικές απολύσεις και αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου εμφανίζονται πλέον ως κόκκινη γραμμή όχι μόνο από το υπουργείο, αλλά συνολικά από την κυβέρνηση.

Για τον λόγο αυτό, στην οδό Σταδίου επιδιώκουν να τρέξουν μια σειρά διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων όπως η ενοποίηση διαδικασιών και υπηρεσιών, που θα οδηγήσουν σε σημαντικό περιορισμό των δαπανών, χωρίς να ληφθούν άμεσα επώδυνες αποφάσεις για ενοποιήσεις ταμείων και κλάδων. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας, εάν ενοποιηθεί η διαδικασία είσπραξης των εισφορών και δημιουργηθεί ένας ενιαίος φορέας απονομής συντάξεων, δεν έχει σημασία πόσα ταμεία θα υπάρχουν.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι συσκέψεις προκειμένου να εφαρμοστεί χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα ο νόμος 3863 του 2010, από την 1η Ιανουαρίου 2015. Πρόκειται για τον νόμο που ενεργοποιεί τη διαδικασία καταβολής βασικής και αναλογικής σύνταξης, μειώνοντας σταδιακά και σε βάθος χρόνου το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων. Αυτός ο νόμος αναμένεται να αποτελέσει και την ασπίδα του υπουργείου Εργασίας στις πιέσεις της τρόικας για περαιτέρω μειώσεις συντάξεων, στο πλαίσιο της μνημονιακής δέσμευσης για αναλογικότερη σχέση εισφορών - παροχών. Μένει βέβαια να αποφασιστεί σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο εάν η Βασική Σύνταξη θα είναι 360 ευρώ ή μικρότερη, αλλά και αν η διαδικασία στην εφαρμογή του νόμου γίνει ταχύτερη.

Για το ΕΚΑΣ, ο σχεδιασμός προβλέπει τη συνέχιση καταβολής του με όσα χρήματα εξασφαλιστούν από τον κρατικό προϋπολογισμό, τουλάχιστον για το πρώτο 6μηνο του 2015, ενώ για το ίδιο διάστημα παραπέμπεται και η εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε όλη την Ελλάδα. Μέχρι τότε, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς θα έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός για την αναδιάρθρωση των προνοιακών επιδομάτων.

Στη βοήθεια του Διεθνούς Οργανισμού Απασχόλησης ελπίζει το υπουργείου Εργασίας και για τα δύο δύσκολα θέματα των εργασιακών. Για τις ομαδικές απολύσεις, το υπουργείο Εργασίας υποστηρίζει ότι ήδη έχει αλλάξει ο τρόπος που λαμβάνονται οι τελικές αποφάσεις για την έγκριση ομαδικών απολύσεων και πλέον τον τελικό λόγο τον έχει το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ) και όχι ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας. Οι αλλαγές αυτές όμως δεν έχουν θεσμοθετηθεί με νέο νόμο, κάτι που απαιτεί η τρόικα. Αναμένεται εντός του Σεπτεμβρίου να παρουσιαστεί έκθεση του ILO, με το υπουργείο να ζητά πίστωση χρόνου, αφού το μέτρο δεν μπορεί να αξιολογηθεί ως προς τη διάρκειά του.

Την έκθεση που παρουσιάζει την Ελλάδα κάπου στη μέση, σε σχέση με το τι ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη στο επίσης καυτό θέμα του τρόπου λήψης αποφάσεων από τα συνδικάτα για την πραγματοποίηση απεργιών, θα χρησιμοποιήσει το υπουργείο στη διαπραγμάτευση με την τρόικα. Παράλληλα βέβαια, θα διοργανώσει μαζί με το ILO τριήμερη συνδιάσκεψη στη Γενεύη, προκειμένου να πείσει τους κοινωνικούς εταίρους να φέρουν από κοινού πρόταση, η οποία θα παρουσιαστεί και στην τρόικα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v