Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ξαναμοιράζονται» προνοιακά επιδόματα 5 δισ. ευρώ

Υπό την σκέπη του υπουργείου Εργασίας θα περάσουν προνοιακά επιδόματα ύψους πάνω από 5 δισ. ευρώ. Θα ελεγχθούν και θα επαναδιατεθούν με στόχο την καλύτερη αξιοποίηση των κονδυλίων. Τον Οκτώβριο η πιλοτική εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

«Ξαναμοιράζονται» προνοιακά επιδόματα 5 δισ. ευρώ

Όλα τα επιδόματα περνούν υπό τον έλεγχο του υπουργείου Εργασίας, προκειμένου να καταγραφεί η αποτελεσματικότητά τους, οι στοχεύσεις και οι αλληλοεπικαλύψεις τους και στη συνέχεια να αξιολογηθούν, να κατηγοριοποιηθούν και να ξαναμοιραστούν προβλέπει το σχέδιο αναδιάρθρωσης των προνοιακών επιδομάτων.

Πρόκειται για επιδόματα τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ, από τα οποία θα χρηματοδοτηθεί και η καθολική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Μια πρώτη καταγραφή της κατάστασης θα ανατεθεί σε κάποιον επιστημονικό φορέα, πιθανότατα Πανεπιστήμιο, εντός του επόμενου διαστήματος, προκειμένου στη συνέχεια να προχωρήσει η μεταρρύθμιση που καλείται να ισορροπήσει μεταξύ της δέσμευσης για δημοσιονομική προσαρμογή και της ανάγκης για δημιουργία ενός αποτελεσματικότερου πλαισίου.

Η αναδιάρθρωση των προνοιακών επιδομάτων καθώς και ο διαχωρισμός παροχών κοινωνικής ασφάλισης από τις παροχές αλληλεγγύης αποτελούν μνημονιακή υποχρέωση για την οποία τρέχουν ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα.

Η πιλοτική εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα ξεκινήσει εντός Οκτωβρίου, θα διαρκέσει 6 μήνες και το κόστος του θα είναι 30 εκατ. ευρώ. Στην πλήρη εφαρμογή του μέτρου οι ωφελούμενοι θα είναι 700.000 και το κονδυλι θα κυμαίνεται από 850 εκατ. έως 1 δισ. ευρώ.

Βάσει του σχεδιασμού, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα αποτελέσει τον πρώτο πυλώνα του νέου "κοινωνικού κράτους".

Στον δεύτερο πυλώνα, εντάσσονται οι πολιτικές στήριξης της οικογένειας. Σήμερα, εκτός από τα επιδόματα τέκνων που καταβάλλονται από τον ΟΓΑ, με βάση εισοδηματικά κριτήρια, υπάρχει και μια σειρά επιδομάτων που καταβάλλονται από το υπουργείο Παιδείας. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη βδομάδα, στο υπουργείο Παιδείας, αποφασίστηκε ενιαία καταβολή των επιδομάτων αυτών, με κοινή αίτηση από τον δικαιούχο.

Ο τρίτος άξονας αφορά σε μια σειρά ειδικών προγραμμάτων στήριξης, για παράδειγμα αστέγων, μεταναστών, ρομά κλπ.

Ξεχωριστά θα αντιμετωπιστούν οι πολιτικές για τους ανέργους και τα επιδόματα που συνδέονται με το ασφαλιστικό σύστημα.

Κεντρικός φορέας ελέγχου και συντονισμού των δράσεων κοινωνικής πολιτικής θα είναι το υπουργείο Εργασίας, άσχετα με το ποιος ασκεί τη συγκεκριμένη πολιτική.

Με τον τρόπο αυτό, εκτιμάται ότι θα υπάρξει ολοκληρωμένη και σαφής στρατηγική, με ιεράρχηση των προτεραιοτήτων και γνώμονα τη διάθεση των διαθέσιμων κάθε φορά κονδυλίων, σε αυτούς που έχουν ανάγκη.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v