Φόβους πως εν αναμονή των βελτιωτικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης θα σταματήσουν να πληρώνουν τις δόσεις ακόμη και αυτοί που μέχρι σήμερα, με ιδιαίτερη δυσκολία, εξυπηρετούσαν τη ρύθμιση χρεών προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς εκφράζουν υψηλόβαθμα στελέχη των ταμείων.
Την ίδια στιγμή, στο υπουργείο Εργασίας παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή το θέμα των διαπραγματεύσεων για τη νέα ρύθμιση, επισημαίνοντας προς όλες τις πλευρές πως πρόκειται για ένα ιδιαίτερα κρίσιμο στάδιο, εν αναμονή και των τελικών ανακοινώσεων. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ξεκαθάρισε ότι μαζί με το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα κατατεθεί νέα ευνοϊκότερη ρύθμιση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή θα περιλαμβάνει κλιμάκωση των δόσεων, που θα ξεκινούν από 100 για όσους χρωστούν έως 15.000 ευρώ και θα μειώνονται, όσο ανεβαίνει το ύψος της οφειλής. Πρόκειται για το σχέδιο που έχει ήδη κατατεθεί στους εκπροσώπους των δανειστών, και αφορά αποκλειστικά χρέη σε εφορία και ταμεία. Για τις μεγάλες επιχειρήσεις (δεν έχει ακόμη καθοριστεί το κριτήριο βάσει του οποίου μια επιχείρηση θα χαρακτηρίζεται μεγάλη) που έχουν χρέη τόσο στο δημόσιο όσο και στις τράπεζες, θα υπάρξει άλλη ρύθμιση, την οποία επεξεργάζεται το υπουργείο Ανάπτυξης.
Βάσει του σχεδιασμού, για χρέη έως 15.000 ευρώ θα προβλέπεται ο μέγιστος αριθμός των δόσεων. Στο υπουργείο Εργασίας συζητούσαν από 108 (9 χρόνια) έως στην χειρότερη περίπτωση 72. Στην κατηγορία αυτή, εντάσσονται περί που 400.000 οφειλέτες, κυρίως μικρομεσαίοι με χρέη προς τον ΟΑΕΕ. Για αυτούς, θα προβλέπεται απλούστευση των διαδικασιών και κατάργηση της υποχρέωσης κατάθεσης εγγυητικών επιστολών.
Έως και 72 δόσεις (ή έστω 48) θα προβλέπονται για ένα σημαντικό εύρος οφειλετών, με χρέη έως και 300.000 ευρώ, κυρίως προς το ΙΚΑ. Για αυτούς, θα διατηρηθεί η υποχρέωση κατάθεσης εγγυητικών επιστολών από τράπεζες.
Και στις δύο περιπτώσεις, θα πρέπει ο οφειλέτης να καταβάλει εμπρόθεσμα τις τρέχουσες εισφορές του. Στην περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης θα υπάρχει σημαντική μείωση των προσαυξήσεων, ενώ ως ισχυρότερο κίνητρο θεωρείται η σημαντική μείωσης του επιτοκίου, από 8,15% σε περίπου 4%.
Εχθές, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γεράσιμος Γιακουμάτος, εμφανίστηκε σίγουρος ότι «οι 72 δόσεις έχουν συμφωνηθεί». Παράλληλα, ο υφυπουργός επανέλαβε, ότι οι οφειλές από τα πρόστιμα που δεν τακτοποιούνται θα μεταφέρονται στην εφορία, κάτι που αποτελεί και μνημονιακή δέσμευση.
Ήδη κάνουν δόσεις στο ΚΕΑΟ
Άτυπα, στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) που έχουν περάσει χρέη άνω των 5.000 ευρώ προς ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΟΓΑ, ήδη πραγματοποιείται αύξηση των δόσεων, καθώς οι αρμόδιοι υπάλληλοι έχουν λάβει εντολή να δέχονται "ένα εύλογο ποσό" έναντι της συνολικής οφειλόμενης δόσης. Βέβαια, αυτό δεν εξασφαλίζει ασφαλιστική ενημερότητα, όμως αφενός δεν "τρέχουν" άμεσα τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, αφετέρου δεν διακόπτεται η ρύθμιση.
Τα «ραβασάκια» σε ταξιτζήδες και αγρότες
Την ίδια στιγμή βέβαια, αποστέλλονται μαζικά "ραβασάκια" κυρίως προς τους οφειλέτες του ΟΑΕΕ αλλά και του ΟΓΑ.
Με επιστολή του μάλιστα, προς τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, την οποία κοινοποιεί και στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Ιδιοκτητών Αυτοκινητιστών Ταξί Θύμιος Λυμπερόπουλος, αναφέρεται στο θέμα, υποστηρίζοντας ότι υλοποιείται η πιο βάρβαρη και εγκληματική πολιτική που βίωσε ποτέ ο κλάδος.
Η επιστολή αναρτήθηκε στο site της Ομοσπονδίας και αναφέρεται σε ειδοποιητήρια που «φτάνουν σωρηδόν σε αυτοκινητιστές». Ο κ. Λυμπερόπουλος ζητάει άμεση συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, σε μια προσπάθεια να ξεπεραστεί το πρόβλημα και να πάψουν οι οδηγοί ταξί να νιώθουν τον κίνδυνο ότι μπορούν να χάσουν τα επαγγελματικά αυτοκίνητά τους.
Σημειώνεται ότι το ΚΕΑΟ έως και τον Ιούλιο, είχε αποστείλει 64.267 πρώτες ειδοποιήσεις σε οφειλέτες, από τις οποίες οι 6.024 αφορούν οφειλέτες του ΟΑΕΕ. Επίσης, έχουν σταλεί ως δεύτερο στάδιο ενημέρωσης, 93.406 ατομικές ειδοποιήσεις, από τις οποίες οι 5.941 αφορούν ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, ενώ τις τελευταίες ημέρες αποστέλλονται ειδοποιητήρια και σε οφειλέτες του ΟΓΑ.