Εισηγμένες: Ποιες «ποντάρουν» στο χαλαρό ευρώ

Τι αλλάζει για δεκάδες εταιρείες του ΧΑ μετά την μεγάλη υποχώρηση του ευρωπαϊκού νομίσματος έναντι του δολαρίου. Ποιοι κλάδοι και ποιες εταιρίες αναμένεται να έχουν μπόνους από τις εξαγγελίες του Μάριο Ντράγκι.

Εισηγμένες: Ποιες «ποντάρουν» στο χαλαρό ευρώ

Οι «υποψιασμένοι» Έλληνες βιομήχανοι είχαν εδώ και καιρό καταλάβει πως η μείωση της ισοτιμίας του ευρώ αποτελούσε μονόδρομο για την Ευρωζώνη. Ενδεικτική ήταν η φράση προέδρου εισηγμένης βιομηχανίας τον Δεκέμβριο του 2013: «Για τις Βρυξέλλες το 2014 θεωρείται ως έτος-αφετηρία επιστροφής στην πραγματική οικονομία και στην παραγωγή. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει με την υπάρχουσα συναλλαγματική ισοτιμία. Βλέπω το ευρώ να γλιστράει στο 1,30 μέσα στο 2014». Και δικαιώθηκε...

Πάντως, η εκτίμηση για σαφώς χαλαρότερο ευρώ ενισχύθηκε πολύ περισσότερο αμέσως μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών του Μαΐου, όταν τόσο ο πρόεδρος του ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, όσο και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισενμπλουμ είχαν περιγράψει με αρκετά σαφή τρόπο τις νέες κατευθύνσεις της Ευρωζώνης, μετά τα μηνύματα της κάλπης.

Η ουσία είναι πως μετά και τις πρόσφατες κινήσεις της ΕΚΤ -σύμφωνα με πολλούς- φαίνεται να ακολουθείται ένα διαφοροποιημένο μίγμα πολιτικής, που περιλαμβάνει κάποια «χαλάρωση» από την πλευρά του Βορρά σε ότι αφορά τη ρευστότητα και κάποια δημοσιονομική πειθαρχία από την πλευρά του Νότου.

Και όλα αυτά περνάνε μέσα από μια συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ που ήδη κατρακύλησε στο επίπεδο του 1,30 και σύμφωνα με πολλούς θα μπορούσαμε να τη δούμε και αρκετά χαμηλότερα.

Τα νέα για τις εισηγμένες

Οι οικονομικοί παράγοντες της Ελλάδας έχουν κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένοι με μια τέτοια εξέλιξη, καθώς από μια χαμηλότερη ισοτιμία ευρώ-δολαρίου:

α) ευνοείται ακόμη περισσότερο ο ελληνικός τουρισμός

β) ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα στις εκτός Ευρώπης (ΗΠΑ, ΝΑ Ασία, Μέση Ανατολή) εξαγωγές των ελληνικών εταιρειών

γ) τονώνεται η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών εταιρειών που εξάγουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, «δολαριακά» προϊόντα που προσφέρουν χώρες εκτός Ευρωζώνης

δ) καθίστανται περισσότερο ανταγωνιστικές οι εγχώριες εταιρείες που προσπαθούν να υποκαταστήσουν εισαγωγές από μη ευρωπαϊκές χώρες.

Βέβαια, η αποδυνάμωση του ευρώ θα έχει και ορισμένες αρνητικές συνέπειες στην ελληνική οικονομία, όπως η θετική επίδραση στον πληθωρισμό, η κάποια αύξηση του κόστους παραγωγής των επιχειρήσεων (βλέπε καύσιμα) και συχνά η ανάγκη των επιχειρήσεων για τη διατήρηση περισσότερων κεφαλαίων κίνησης.

Ειδικότερα, τώρα για τις εισηγμένες εταιρείες του ΧΑ, θα πρέπει να διευκρινιστεί πως κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και θα πρέπει να εξετάζεται με βάση τα επιμέρους δεδομένα κάθε επιχείρησης.

Υπάρχουν για παράδειγμα επιχειρήσεις με σημαντικές πωλήσεις σε δολάρια (πχ Τιτάνας) ωστόσο πολλές από αυτές εφαρμόζουν πολιτικές «natural hedging» (φυσικής προστασίας απέναντι στον κίνδυνο) καθώς πχ έχουν λάβει και δανεισμό σε δολάρια. Έτσι, κερδίζουν μεν από την άνοδο της ισοτιμία του δολαρίου σε πωλήσεις, αλλά χάνουν σε επίπεδο συναλλαγματικών διαφορών.

Ό Όμιλος Μυτιληναίου ευνοείται σαφώς από την υποχώρηση του ευρώ, καθώς οι πωλήσεις αλουμινίου γίνονται σε όρους δολαρίου.

Η ΕΛΒΑΛ μέσα από τη διολίσθηση του ευρώ θα μπορούσε να αυξήσει τις πωλήσεις της στην αγορά των ΗΠΑ, οι οποίες τα τελευταία χρόνια δεν ήταν πολύ ικανοποιητικές, λόγω της προϋπάρχουσας ισοτιμίας.

Γενικότερα ο Όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ θα μπορούσε να ωφεληθεί σε ότι αφορά τις εκτός Ευρωζώνης πωλήσεις του.

Η διολίσθηση του ευρώ αποτελεί θετική εξέλιξη για τις ελληνικές κλωστοϋφαντουργίες (πχ Επίλεκτος, Βαρβαρέσος, Κλωστ/γία Ναυπάκτου), καθώς με τον τρόπο αυτό αμβλύνονται οι ανταγωνιστικές πιέσεις που δέχονται από εταιρείες της Μέσης Ανατολής και από την Τουρκία.

Οι εισηγμένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο συνολικά ή μερικά χώρο του τουρισμού (πχ ξενοδοχεία, Autohellas, Αφοί Καράτζη, Δάιος) ευνοούνται στο βαθμό που επηρεάζεται θετικά η ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού. Οι μεταφορικές εταιρείες (Αεροπορία Αιγαίου, ακτοπλοϊκές) ευνοούνται μεν λόγω του τουρισμού, από την άλλη πλευρά όμως, ενδεχομένως να δουν το κόστος των καυσίμων τους να ανεβαίνει. Ειδικότερα για την Αεροπορία Αιγαίου, σύμφωνα με τη Euroxx Χρηματιστηριακή, το 65% του συνολικού της κόστους είναι αποτιμημένο σε δολάρια. 

Οι δύο εισηγμένες εταιρείες μαρμάρου (Ικτίνος και Κυριακίδης) εξάγουν το μεγαλύτερο ποσοστό των πωλήσεών τους στο εξωτερικό. Η πλειονότητα αυτών των συναλλαγών γίνεται σε ευρώ (μικρός επηρεασμός από τις εμπορικές συναλλαγές) ωστόσο ενδεχομένως να ωφελούνται μεσοπρόθεσμα επειδή τα προϊόντα τους σε όρους δολαρίου θα είναι φτηνότερα.

Μάλλον αρνητικά (μείωση του πολύ υψηλού μικτού περιθωρίου κέρδους κατά κάποιες μονάδες βάσης) επηρεάζει η υποχώρηση της ισοτιμίας του ευρώ την JUMBO, καθώς ο ελληνικός Όμιλος αγοράζει σε δολάρια και πουλάει σε ευρώ.

Στην FF Group υπάρχει κίνδυνος κάποιας μείωσης (πρόσκαιρης στο βαθμό που μπορεί να αναπροσαρμόσει τις τιμές πώλησης των προϊόντων της στο μέλλον) του μικτού κέρδους λόγω ανατίμησης ξένων νομισμάτων. Η εισηγμένη αγοράζει το μεγαλύτερο μέρος των εμπορευμάτων της σε δολάρια και τα πουλάει σε τοπικό νόμισμα. Ενδεχόμενη ανατίμηση του δολαρίου αυξάνει το κόστος πωλήσεων, χωρίς να είναι άμεσα δυνατή η αύξηση των τιμών πώλησης. Επίσης κάποια royalties που καταβάλει ο Όμιλος είναι αποτιμημένα σε δολάρια.

Η Έλαστρον αγοράζει αποθέματα σε δολάρια και για να περιορίσει το σχετικό κίνδυνο προχωρεί σε προαγορές συναλλάγματος.

Πέραν όμως των επιμέρους επηρεασμών, οι πλείστες εγχώριες επιχειρήσεις θα ευνοηθούν έμμεσα μέσα από το θετικό επηρεασμό του ΑΕΠ της χώρας, αλλά και μέσα από τα κάπως χαμηλότερα επιτόκια δανείων χορηγήσεων με τα οποία θα επιβαρυνθούν, μετά τη νέα υποχώρηση των βασικών επιτοκίων του ευρώ από την ΕΚΤ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v