Επιπλέον χρηματοδότηση για τα ασφαλιστικά ταμεία διεκδικεί και φέτος το υπουργείο Εργασίας, καθώς τα ταμεία έχουν απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος της κρατικής χρηματοδότησης από το επτάμηνο του έτους. Τη μερίδα του λέοντος διεκδικούν ο ΟΑΕΕ και το ΙΚΑ, ενώ ανάσες ρευστότητας αναζητά και το Ταμείο εφάπαξ του δημοσίου.
Ήδη, το υπουργείο Εργασίας έχει ζητήσει 200 εκατ. ευρώ για το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), με στόχο να περιοριστούν οι μειώσεις των εφάπαξ και να επισπευσθεί η έκδοση συνταξιοδοτικών αποφάσεων.
Οι υποχρεώσεις του ΤΠΔΥ ανέρχονται σε 700 εκατ. ευρώ, όμως από το υπουργείο Εργασίας δεν αναμένουν να εγκριθεί πρόσθετη χρηματοδότηση που να ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα περιοριστεί η μείωση των εφάπαξ για όσους έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης μετά τον Αύγουστο του 2013 και για τους οποίους θα ισχύσει νέος τρόπους υπολογισμού, με βάση τον συντελεστή βιωσιμότητας του ταμείου.
Να σημειωθεί ότι για τους δημοσίους υπαλλήλους που έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης πριν από τις 31 Αυγούστου 2013, ισχύει μεσοσταθμική μείωση της τάξης του 38%. Για τους επόμενους που περιμένουν στην ουρά, η μείωση χωρίς την επιπλέον χρηματοδότηση εκτιμάται ότι θα είναι πολύ μεγαλύτερη. Για το λόγο αυτό άλλωστε, το υπουργείο Εργασίας ζητεί την «ανάσα ρευστότητας» που θα οδηγήσει σε μικρότερες μειώσεις.
Ήδη, στην ουρά για εφάπαξ περιμένουν περισσότεροι από 38.000 ασφαλισμένοι.
Σύμφωνα με πληροφορίες, επιπλέον χρηματοδότηση, μικρότερης όμως έκτασης, θα αναζητηθεί και για το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) προκειμένου να περιοριστούν και οι μειώσεις στα μερίσματα.
Για το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ η διαδικασία είναι γνωστή, αφού κάθε χρόνο απαιτείται πρόσθετη κρατική χρηματοδότηση από ειδικό λογαριασμό του προϋπολογισμού. Εκτιμάται ότι συνολικά θα καλυφθούν περί τα 500 εκατ. ευρώ.
Αντίθετα, αποκλείεται η κρατική χρηματοδότηση του επικουρικού των μισθωτών ΕΤΕΑ, για το οποίο ήδη ισχύει η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.