Ακίνητα: Τι σχεδιάζουν τώρα είκοσι εισηγμένες

Οι ελπίδες που διαψεύστηκαν και τα νέα σχέδια των επιχειρήσεων για την ακίνητη περιουσία τους. Ποιες πουλούν, ποιες αγοράζουν και ποιες βρίσκονται στο... περίμενε ελπίζοντας σε καλύτερες ημέρες. Πώς διαμορφώνονται οι στρατηγικές επιλογές.

Ακίνητα: Τι σχεδιάζουν τώρα είκοσι εισηγμένες

Οι παλαιότεροι επενδυτές θα θυμούνται ίσως πως πριν από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης η πρόθεση και μόνο των εισηγμένων εταιρειών να αξιοποιήσουν τα ακίνητά τους ήταν σε θέση να ανεβάσει τις τιμές των μετοχών τους στο χρηματιστήριο.

Για παράδειγμα, υπήρχαν εκτιμήσεις πως η εκμετάλλευση των πλεοναζόντων ακινήτων της ΔΕΗ θα μπορούσε να αυξήσει την αποτίμηση της Επιχείρησης κατά 1 ευρώ ανά μετοχή(!), ενώ σήμερα κανείς πλέον δεν συζητά ένα τέτοιο σενάριο.

Η αξία των ακινήτων της ΟΤΕ Estate στα τέλη του 2012 είχε υπολογιστεί γύρω στο 1 δισ. ευρώ, όμως οι αναλυτές σήμερα σε καμιά περίπτωση δεν φαίνεται να συμμερίζονται τέτοια νούμερα, ενώ επίσης έχουμε πολύ καιρό να ακούσουμε συζητήσεις περί πιθανής αξιοποίησής τους στο άμεσο μέλλον.

Επίσης, κάποιοι τότε υπολόγιζαν πως η ακίνητη περιουσία του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ θα μπορούσε να πιάσει γύρω στα 500 εκατ. ευρώ, όταν σήμερα η αποτίμηση ολόκληρη του μεταλλουργικού ομίλου υπολείπεται ελαφρά των 900 εκατ. ευρώ.

Προφανώς, η κατάσταση τώρα είναι πολύ διαφορετική, καθώς ελάχιστες εταιρείες προχωρούν σε νέες αγορές ακινήτων, ενώ αντίθετα μεγαλώνει η ουρά όσων εισηγμένων επιδιώκουν να ρευστοποιήσουν, ή έστω να αξιοποιήσουν με οποιονδήποτε τρόπο τα μη λειτουργικά τους ακίνητα.

Ποιες πούλησαν

Γενικότερα, πολύ λίγες εισηγμένες εταιρείες κατάφεραν να εκποιήσουν μέρος τουλάχιστον της ακίνητης περιουσίας που επεδίωκαν στην περίοδο της κρίσης, λόγω πολύ περιορισμένου -έως και ανύπαρκτου- αγοραστικού ενδιαφέροντος, ή και εξαιτίας των ιδιαίτερα χαμηλών τιμημάτων που τους προσφέρθηκαν.

Μεταξύ των εισηγμένων που κατάφεραν να πουλήσουν ακίνητά τους συγκαταλέγονται η Βογιατζόγλου Systems (πώληση δύο ακινήτων, που μείωσαν τον δανεισμό και οδήγησαν σε διανομή μετρητών προς τους μετόχους), η Μαθιός Πυρίμαχα (περιορισμός δανεισμού) και η ΓΕΔ (ξενοδοχείο, με στόχο τον περιορισμό του δανεισμού).

Ποιες αγόρασαν

H JUMBO προχώρησε σε αγορές για να στεγάσει τις ανάγκες νέων καταστημάτων της, η MLS για να δημιουργήσει ιδιόκτητες και λειτουργικές εγκαταστάσεις, η Space Hellas απέκτησε ακίνητο που ήδη ενοικίαζε, η Paperpack Τσουκαρίδης αγόρασε διαμέρισμα και η Χαϊδεμένος χώρο στην Κερατέα προκειμένου κάποια μελλοντική στιγμή να μπορέσει να μεταφέρει εκεί τις σημερινές της εγκαταστάσεις που βρίσκονται σε ιδιόκτητο χώρο του Αλίμου.

Επίσης, η Autohellas απέκτησε κάποιες επιπλέον εκτάσεις που θα βοηθήσουν μελλοντικά την ανάπτυξη των εργασιών της, ενώ ένα αξιοσημείωτο ποσό επενδύει σταδιακά στην εταιρεία Sportsland, που κατέχει από κοινού με τον γνωστό επιχειρηματία Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο.

Η μεγάλη «ουρά» των πωλητών

Από την άλλη πλευρά, ευρεία σειρά εισηγμένων εταιρειών αναζητά εδώ και χρόνια αγοραστές για ακίνητα που διαθέτει, χωρίς μέχρι στιγμής να τα έχει καταφέρει. Άλλες εισηγμένες επείγονται για τις συγκεκριμένες πωλήσεις προκειμένου είτε να ανασάνουν από προβλήματα ρευστότητας, είτε να μπορέσουν να αναπτύξουν τις εργασίες τους. Αντίθετα, άλλες δεν φαίνεται να βιάζονται και είναι διατεθειμένες να προβούν σε ρευστοποιήσεις μόνο σε περίπτωση που υπάρξουν ικανοποιητικά προσφερόμενα τιμήματα.

Η χωρίς δραστηριότητα ΤΕΞΑΠΡΕΤ ψάχνει εδώ και χρόνια να αξιοποιήσει το ακίνητό της στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να αποκτήσει έσοδα, να μπορέσει να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις και στη συνέχεια να εξετάσει την «επόμενη μέρα» για τους μετόχους της.

Σε αντίστοιχη θέση βρίσκεται και η ΒΑΛΚΑΝ που αναζητά πάνω από τρία χρόνια αγοραστή για το ακίνητο στην Αγχίαλο Θεσσαλονίκης.

Εδώ και κάποια χρόνια, η Τρόπαια αναζητά αγοραστή για το ακίνητο που διαθέτει επί της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας στο ύψος της Μεταμόρφωσης, σε μια προσπάθειά της να αντλήσει ρευστότητα.

Η Εριουργία Τρία Άλφα θέλει εδώ και χρόνια να αξιοποιήσει το ακίνητο της Νέας Ιωνίας για να διευρύνει τη ρευστότητά της. Σήμερα, η μετοχή της βρίσκεται στην κατηγορία «υπό διαγραφή», λόγω του ότι ο ετήσιος κύκλος εργασιών της εισηγμένης υπολείπεται των 2 εκατ. ευρώ.

Η Δομική Κρήτης αναζητεί τρόπους αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας της με στόχο να βελτιώσει τη ρευστότητά της.

Ο όμιλος Axon-Euromedica είχε στο παρελθόν πιθανολογήσει διάφορα σχέδια για την εκμετάλλευση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας του (ακόμη και για δημιουργία ΑΕΕΑΠ). Μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί κάποια πώληση-εκμετάλλευση ακινήτου, παρά το γεγονός ότι ο όμιλος έχει μεγάλες υποχρεώσεις προς τις τράπεζες (μεταξύ άλλων, βλέπε προβλήματα στον κλάδο της υγείας).

Η αξιοποίηση των ακινήτων της είναι μία από τις λύσεις που προωθεί η διοίκηση της SPIDER, προκειμένου να αντιμετωπίσει το σοβαρό πρόβλημα της ρευστότητάς της, χωρίς όμως μέχρι τώρα να τα έχει καταφέρει στο συγκεκριμένο μέτωπο.

Η Μουζάκης κατάφερε στο πρώτο φετινό εξάμηνο να περιορίσει τις λειτουργικές της ζημίες, ενώ έχει και μικρό τραπεζικό δανεισμό. Στο πλαίσιο της ανάκαμψης των αποτελεσμάτων της εντάσσεται και η αξιοποίηση των μη λειτουργικών της ακινήτων και σε πρώτη φάση η ενοικίαση ενός ακινήτου που δεν χρησιμοποιεί.

Σε κατάσταση αναμονής

Επιπρόσθετα, πολλές επιχειρήσεις που έχουν την... πολυτέλεια να περιμένουν κάποια χρόνια λόγω απουσίας πιεστικών παραγόντων, θα επιθυμούσαν την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας που δεν χρησιμοποιούν για λειτουργικούς σκοπούς.

Για παράδειγμα, η ΑΓΕΤ Ηρακλής έχει μεταφέρει εδώ και περίπου τρία χρόνια την έδρα της προκειμένου να ρευστοποιήσει τη -μεγάλης αξίας- ακίνητη περιουσία της στον Ασπρόπυργο, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να τα έχει καταφέρει.

Η ΛΑΝΑΚΑΜ διαθέτει πολλά ακίνητα και σημαντικότατης αξίας για το μέγεθός της. Έτσι, αναμένει την τελική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, προκειμένου να απελευθερωθεί το ακίνητο της Καλλιθέας. Ήδη, για την ενοικίαση μέρους αυτού έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τον χώρο των super market, ενώ ένα τμήμα του θα μπορεί να το εκμεταλλευθεί και η ίδια η εταιρεία. Προς ενοικίαση επίσης είναι το ακίνητο του Νέου Ηρακλείου, ενώ το ακίνητο του Πειραιά έχει ενοικιαστεί έναντι χαμηλού τιμήματος για χρονικό διάστημα 18 μηνών, με την προσδοκία ότι μεσοπρόθεσμα η αγορά ακινήτων του Πειραιά θα αναβαθμιστεί λόγω των έργων που γίνονται για την προσέλκυση περισσότερων κρουαζιερόπλοιων.

Η ΒΙΟΧΑΛΚΟ σε πρώτη φάση θα επιδιώξει την επαναλειτουργία του ξενοδοχείου που διαθέτει στην Πλατεία Καραϊσκάκη, μετά και την ανοδική πορεία που παρουσιάζει από φέτος ο τουρισμός στην Αττική.

Η Χαϊδεμένος θα συζητούσε το ενδεχόμενο μετακόμισής της στο ιδιόκτητο ακίνητο της Κερατέας, με παράλληλη αξιοποίηση του ακινήτου της στον Άλιμο.

Η Alpha Grissin διαθέτει ακίνητα προς πώληση κυρίως σε Πολωνία και Βαλκάνια, τα οποία υπό προϋποθέσεις θα ρευστοποιούσε για να περιορίσει το ύψος των τραπεζικών της υποχρεώσεων.

H ΕΛΑΣΤΡΟΝ υλοποιεί επένδυση σε όμορο ιδιόκτητο χώρο των εγκαταστάσεων στον Ασπρόπυργο. Πρόκειται για τη δημιουργία νέας γραμμής παραγωγής σωλήνων, με τεχνικό χαρακτηριστικό τη δυνατότητα πολύ γρήγορης αλλαγής διατομής. Η μονάδα αυτή αφενός θα οδηγήσει σε μικρότερο κόστος και στη μείωση του απαιτούμενου κεφαλαίου κίνησης, αφετέρου θα απελευθερώσει το ιδιόκτητο ακίνητο στον Σκαραμαγκά, με προοπτική κάποια στιγμή αυτό να πουληθεί και να μειωθεί περαιτέρω ο δανεισμός του ομίλου.

Τέλος, μη λειτουργικά ακίνητα προς εκμετάλλευση διαθέτουν και αρκετές άλλες εισηγμένες, όπως Fourlis, ΙΑΣΩ, Πετρόπουλος, Αγροτικός Οίκος Σπύρου και ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v