Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Από Σεπτέμβριο ομαδικές απολύσεις και αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο

Το σχέδιο για την ενοποίηση των Ταμείων παρουσίασε στην τρόικα ο Γ. Βρούτσης. Δεν συζητήθηκε το θέμα της ρύθμισης χρεών, το οποίο θα αντιμετωπιστεί ενιαία, από τον ΥΠΟΙΚ. Στην επόμενη αξιολόγηση απολύσεις και συνδικαλιστικός νόμος.

Από Σεπτέμβριο ομαδικές απολύσεις και αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο

Το ασφαλιστικό μονοπώλησε το μεγαλύτερο μέρος της συνάντησης του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση με τα στελέχη της τρόικας, καθώς ο χρόνος πιέζει για την ενοποίηση των ασφαλιστικών οργανισμών.

Το καυτό θέμα της βελτίωσης στη ρύθμιση χρεών, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, δεν τέθηκε στη συζήτηση, ενώ οι ομαδικές απολύσεις και κυρίως, η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου θα αντιμετωπιστούν στην αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας επεσήμανε ότι υπάρχει πρόβλημα στην εφαρμογή της ρύθμισης, όμως το θέμα το έχει αναλάβει ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης και θα αντιμετωπιστεί ενιαία, για τα χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, σε κεντρικό επίπεδο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν επίσης τα προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας, καθώς το πρόβλημα έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις.

Αναλυτικότερα, ο υπουργός Εργασίας παρουσίασε στους επικεφαλής της τρόικας το σχέδιό του για την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, η οποία θα ξεκινήσει με τη δημιουργία του Εθνικού Κέντρου Απονομής Συντάξεων. Το πόρισμα του ΚΕΠΕ βάσει του οποίου θα στηριχθεί το σχέδιο των ενοποιήσεων θα κατατεθεί στο υπουργείο και στη συνέχεια στην τρόικα μέσα στον Ιούλιο.

Στο μόνιμο πρόβλημα των ελλειμμάτων, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας «κέρδισε χρόνο» παραπέμποντας τις όποιες δύσκολες αποφάσεις για μειώσεις συντάξεων με βάσει την ανταποδοτικότητα των εισφορών, το Φθινόπωρο, μετά από τη δημοσιοποίηση των αναλογιστικών μελετών και την έκθεση του ΚΕΠΕ.

Κατά τη συνάντηση, με βάση πληροφορίες, συζητήθηκε επίσης το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των εργοδοτικών εισφορών κατά μία μονάδα, υπό την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλίζεται η ταμειακή ισορροπία του συστήματος.


Οι εκπρόσωποι της τρόικας άνοιξαν όπως ήταν αναμενόμενο το θέμα των εργασιακών, κυρίως τον συνδικαλιστικό νόμο και τις ομαδικές απολύσεις, όμως το υπουργείο Εργασίας, βάσει και του Μνημονίου, επεσήμαναν ότι τα αποτελέσματα των τελευταίων παρεμβάσεων θα αξιολογηθούν στην επόμενη επίσκεψη της τρόικας.

Η ομάδα του υπουργείου Εργασίας από την οποία έλειπε ο νέος υφυπουργός Αντώνης Μπέζας, παρ' ότι το ασφαλιστικό ήταν βασικό θέμα στην ατζέντα, παρουσίασε και το σχέδιό της για την αναδιάρθρωση της κοινωνικής πρόνοιας. Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός των επόμενων ημερών, με την έγκριση και της τρόικας, θα παρουσιαστεί η πιλοτική εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, από την 1η Σεπτεμβρίου.

Η βασική αλλαγή που επέρχεται βάσει των όσων συμφωνήθηκαν στη σημερινή συνάντηση, είναι ότι όλες οι προνοιακές δράσεις, όπως για παράδειγμα το επίδομα θέρμανσης ή το φοιτητικό επίδομα, θα περάσουν υπό τον έλεγχο του υπουργείου Εργασίας. Στην πράξη βέβαια, αυτό επιβεβαιώνει την πληροφορία που ήθελε την τρόικα να ζητά από το υπουργείο, κατά την εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, να «κόβονται» όσοι κάνουν χρήση κάποιας άλλης προνοιακής παροχής. Αυτό πλέον, θα ελέγχεται κεντρικά, από το υπουργείο Εργασίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v