Με απόλυτη αναλογικότητα θα γίνει ο διαχωρισμός της «μικρής ΔΕΗ» διαβεβαίωσε την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, στην οποία συζητείται το επίμαχο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο υπουργός Γ. Μανιάτης, παρουσιάζοντας παράλληλα, τις αναγκαίες προσθήκες στο νομοσχέδιο, προκειμένου να διασφαλίζονται τα δικαιώματα πελατών και εργαζομένων.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος, σε μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων παρουσίασε τις προτεινόμενες αλλαγές, καθαρίζοντας την πρόθεσή της κυβέρνησης να διατηρηθούν τα ανταποδοτικά έργα στις τοπικές κοινωνίε, να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων καθώς και αυτά των πελατών.
Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος δεν υπάρχει «καλή» και «κακή» ΔΕΗ, «θα υπάρχει απόλυτη αναλογικότητα» με τη «μικρή ΔΕΗ» να λαμβάνει το 30% του παραγωγικού δυναμικού, των πελατών, των εργαζομένων, των δανείων, του συνόλου της δράσης της υφιστάμενης ΔΕΗ και προφανώς των υποχρεώσεων που έχει σήμερα η ΔΕΗ.
Ο Γ. Μανιάτης επανέλαβε ότι η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες για να διασφαλιστεί η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, ώστε οι καταναλωτές να εξασφαλίσουν την ενέργεια που χρειάζονται, στις τιμές που πρέπει.
Παράλληλα, ο υπουργός προχώρησε στην παροχή διευκρινήσεων, επισημαίνοντας ότι οι πελάτες που θα πάνε στη νέα ΔΕΗ, θα παραμείνουν σε αυτή υποχρεωτικά 4 μήνες και μετά θα μπορούν να επιλέξουν. Κατά την εκτίμησή του δε, η ΔΕΗ θα έχει το πλεονέκτημα του brand name.
Όσο για τα έσοδα, ο κ. Μανιάτης ξεκαθάρισε πως δεν θα πάνε στο ΤΑΙΠΕΔ αλλά στη ΔΕΗ, της οποίας θα βελτιωθεί η χρηματοοικονομική κατάσταση.
Σχετικά με τις συμβάσεις σε παρόχους και ηλεκτροπαραγωγούς ο κ. Μανιάτης ανέφερε ότι θα εξασφαλιστούν δεσμεύσεις από τον ιδιώτη επενδυτή, ενώ θα διασφαλίζονται και απολύτως τα δικαιώματα των τοπικών συμφερόντων, όπως είναι η άρδευση των αγροτών.
Αναφερόμενος στα οικιακά τιμολόγια ο κ. Μανιάτης είπε ότι κοινωνική πολιτική εφαρμόζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση και όχι από τη ΔΕΗ και υποστήριξε ότι οι πολιτικές αυτές θα συνεχίσουν να δεσμεύουν τον κάθε πάροχο.
Επίσης, ξεκαθάρισε ότι όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα όσων πάνε στη μικρή ΔΕΗ είναι διασφαλισμένα.
Ο κ. Μανιάτης επεσήμανε πως το μοντέλο που ακολουθεί η κυβέρνηση έχουν ακολουθήσει τα 19 από τα 28 κράτη μέλη της Ε.Ε..
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο παράδειγμα της Ιταλίας, με την Enel, την αντίστοιχη δηλαδή ΔΕΗ, επισημαίνοντας τις προοπτικές ανάπτυξης που δημιουργούνται. Το 1999 η Enel που είχε αντίστοιχα προβλήματα με την ΔΕΗ, προέβη σε πώληση λιγνιτικών μονάδων που αντιστοιχούσαν περίπου στο 30% της εταιρείας. Επεκτάθηκε στο εξωτερικό, μείωσε τους κινδύνους και έλυσε τα προβλήματά της. «Το 1998 πριν τη μερική ιδιωτικοποιήση της η παραγωγή ήταν 180 τερατατώρες. Μετά την μερική ιδιωτικοποίηση η παραγωγή έφτασε τις 295 τεραβατώρες, με το 75% να προέρχεσαι από εγκαταστάσεις εκτός Ιταλίας.
* Οι αλλαγές στο νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"