Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστικό: Μαύρη τρύπα στους συνταξιούχους!

Στην ουρά για συνταξιοδότηση βρίσκονται 450.000 δικαιούχοι. Πώς εμφανίζεται μείωση συνταξιούχων σε μια χώρα με έντονο δημογραφικό πρόβλημα. Ποια είναι η εικόνα στα βασικά ταμεία. Η δραματική μείωση των εσόδων και η βόμβα των 4. δισ. ευρώ.

Ασφαλιστικό: Μαύρη τρύπα στους συνταξιούχους!

Αν και η χώρα μας έχει χαρακτηριστεί η τρίτη πιο γερασμένη του κόσμου, με τους ηλικιωμένους να υπερτερούν των παιδιών κατά 550.000 άτομα, τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας δείχνουν πως η Ελλάδα... λύνει το δημογραφικό πρόβλημα! Μέσα σε έναν χρόνο, οι συνταξιούχοι της μειώθηκαν...

Ποιος δεν θυμάται το εφιαλτικό μανιτάρι της δημογραφικής πυραμίδας της χώρας μας, σύμφωνα με το οποίο, όπως το περιέγραφαν οι ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης, τα επόμενα χρόνια τα συνεχώς διογκούμενα βάρη των ηλικιωμένων θα τα συντηρεί ένας λεπτός και εύθραυστος κορμός εργαζομένων.

Κι όμως, στην Ελλάδα της κρίσης και της ύφεσης, καταφέραμε το ακατόρθωτο. Χωρίς καμία αποτελεσματική απάντηση στο δημογραφικό πρόβλημα, χωρίς ανάπτυξη και χωρίς αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας, το υπουργείο Εργασίας... πέτυχε τη μείωση των συνταξιούχων.

Τα επίσημα στοιχεία

Συμπληρώθηκε ένα έτος από την έναρξη του νέου συστήματος μηχανογράφησης των συνταξιούχων και των συντάξεων, του γνωστού και πολυδιαφημισμένου συστήματος Ήλιος, και στην ετήσια έκθεση φαίνεται ότι ενώ τον Ιούνιο του 2013 υπήρχαν 2.714.034 συνταξιούχοι που λάμβαναν τη σύνταξή τους από το εγχώριο συνταξιοδοτικό σύστημα, έναν χρόνο μετά, τον Ιούνιο του 2014, το πλήθος αυτό έχει, περιέργως, μειωθεί σε 2.656.642.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, ο πληθυσμός των συνταξιούχων επηρεάζεται από δύο παράγοντες: Ο ένας είναι η φυσική φθορά (θάνατοι) που μειώνουν τον αριθμό και ο άλλος είναι οι νέοι συνταξιούχοι που, φυσικά, αυξάνουν το πλήθος. Τα στοιχεία του υπουργείου δείχνουν ότι πεθαίνουν πλέον περισσότεροι από όσους νέους συνταξιούχους βγαίνουν στη σύνταξη...

Αυτό δεν επιβεβαιώνεται από τη συνεχή αύξηση των αιτήσεων για συνταξιοδοτήσεις. Η εικόνα των πολιτών που στριμώχνονται στα γκισέ των ταμείων για να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης δείχνει, αν μη τι άλλο, ότι το πλήθος των συνταξιούχων θα έπρεπε να αυξάνεται...

Μια πιθανή απάντηση θα μπορούσε να είναι ότι κόπηκαν κάποιες δεκάδες χιλιάδες πλαστές συντάξεις που δίνονταν χωρίς έλεγχο. Όπως όμως εξηγούν οι ειδικοί, αυτό έγινε πρόπερσι.

Η... απάντηση

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η απάντηση είναι πολύ πιο απλή και σαφώς αποκαλυπτική της πραγματικής κατάστασης που επικρατεί στο ασφαλιστικό και κατά συνέπεια στο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας.

Τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν πάψει να εκδίδουν νέες συντάξεις επειδή δεν υπάρχουν χρήματα για να πληρωθούν.

Πρόκειται για μία μη φανερή τρύπα, που απειλεί να τινάξει στον αέρα όχι μόνο τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και τη δημοσιονομική πολιτική της χώρας.

Αν μάλιστα το μη φανερό αυτό χρέος συνδυαστεί με τη δραματική μείωση των εσόδων στα ταμεία λόγω της αδυναμίας των ασφαλισμένων να πληρώσουν τις εισφορές τους (ακόμη και αυτές που έχουν ήδη διακανονίσει) τότε το πρόβλημα γίνεται εκρηκτικό, κι οι ειδικοί κάνουν λόγο για νέα ασφαλιστική βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας.

Το θέμα έχει προκαλέσει την αντίδραση ακόμη και της τρόικας, καθώς εκτιμάται ότι το κρυφό χρέος μπορεί και να αγγίζει τα 4 δισ. ευρώ, ενώ τεράστιες είναι και οι κοινωνικές διαστάσεις της καθυστέρησης, αφού υπάρχουν άνθρωποι που πεθαίνουν περιμένοντας στην ουρά για σύνταξη, κατά μέσο όρο, δύο χρόνια!

Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία που γνωρίζουν το πρόβλημα εκ των έσω, αφού καλούνται καθημερινά να το αντιμετωπίσουν, σε εκκρεμότητα βρίσκονται σχεδόν 450.000 συντάξεις. Και για να μην δημιουργούνται εντυπώσεις, πρόκειται για συνταξιοδοτικά δικαιώματα και όχι για συνταξιούχους. Δηλαδή, υπάρχουν συνταξιούχοι που περιμένουν στην ουρά τόσο για την κύρια σύνταξή τους, όσο και για την επικουρική, και μένουν στην πράξη χωρίς εισόδημα για χρόνια.

Στην περίπτωση μάλιστα των επικουρικών και των εφάπαξ, η καθυστέρηση είναι ακόμη μεγαλύτερη καθώς τους τελευταίους μήνες, και εν αναμονή των νέων μεγάλων περικοπών, έχει ανασταλεί κάθε διαδικασία έκδοσης συντάξεων, όπως στην περίπτωση του ταμείου εφάπαξ των εργαζομένων στο ΙΚΑ, όπως έχει αποκαλύψει το Euro2day.gr.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) στο πρόσφατο συνέδριό της, σε αναμονή βρίσκονται 447.537 συντάξεις, με την καθυστέρηση να κυμαίνεται από ένα έως δύο χρόνια. Υπάρχουν βέβαια και οι περιπτώσεις όπου ο χρόνος αναμονής φθάνει ακόμη και τα τέσσερα χρόνια!

ΤΑΜΕΙΟ

ΕΚΚΡΕΜΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ/ΕΦΑΠΑΞ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ

ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΟΡΕΑ

ΜΕ ΔΙΑΔΟΧΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ

ΙΚΑ

 

86.000 κύριες

12 μήνες

18 έως 24 μήνες

70.000 επικ.

ΟΑΕΕ

30.000 (8.000 προσωρινές)

12 μήνες

18 μήνες

ΟΓΑ

50.000

12 μήνες

24 μήνες

ΤΠΔΥ

38.020

24 μήνες

ΔΗΜΟΣΙΟ

27.000

12 μήνες

24 μήνες

ΕΤΕΑ

66.040

2 έτη

5 έτη

ΕΤΑΑ

7.200

14 – 16 μήνες

ΤΑΠΙΤ

7.247

16 μήνες 

 

Στις πλάτες του ...Άτλαντα η λύση   

Στο υπουργείο Εργασίας, με στόχο την αντιμετώπιση των δραματικών καθυστερήσεων στην απονομή των συντάξεων, σχεδιάζει τη δημιουργία Εθνικού Κέντρου Απονομής Συντάξεων. Σύμφωνα με τον υπουργό Γιάννη Βρούτση, η πρόβλεψη εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο παρεμβάσεων για τη μείωση της γραφειοκρατίας και την ταχύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων. Το πακέτο μέτρων περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την καθιέρωση του ασφαλιστικού βιογραφικού, την έκδοση προσωρινής επικουρικής σύνταξης αλλά και την οριστική κατάργηση των βιβλιαρίων ασθενείας. Θα τεθεί δε, σε πλήρη λειτουργία, στα τέλη του 2015, όταν θα έχει ολοκληρωθεί το σύστημα ΑΤΛΑΣ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v