Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Hahn: Δικαιοσύνη και γραφειοκρατία μπλοκάρουν τις επενδύσεις

Στον αέρα βρίσκονται 11 μεγάλα έργα προτεραιότητας σύμφωνα με τον Επίτροπο. Οι χρονοβόρες διαδικασίες απόδοσης δικαιοσύνης και η αναξιοπιστία της πληροφόρησης είναι ορισμένοι από τους παράγοντες που εμποδίζουν τις ξένες επενδύσεις.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Hahn: Δικαιοσύνη και γραφειοκρατία μπλοκάρουν τις επενδύσεις

Τροχοπέδη στην έλευση επενδύσεων εξακολουθούν να αποτελούν τα διοικητικά προβλήματα που υπάρχουν στην Ελλάδα, με μεγαλύτερο εξ αυτών τις χρονοβόρες διαδικασίες απόδοσης της δικαιοσύνης. Αυτό ανέφερε νωρίτερα ο επίτροπος περιφερειακής πολιτικής Johannes Hahn σημειώνοντας πως "υπάρχουν ελκυστικές επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα ωστόσο τα προβλήματα που υφίστανται κρατούν μακριά τους ξένους επενδυτές".

Ως παράδειγμα διοικητικών προβλημάτων που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οι εν δυνάμει επενδυτές είναι και οι χρονοβόρες διαδικασίες απόδοσης της δικαιοσύνης, σημειώνοντας ότι "στη ζωή μιας επιχείρησης δεν είναι ασύνηθες να έχει υποθέσεις που να αφορούν τη δικαιοσύνη". Ωστόσο έσπευσε να συμπληρώσει πως "ο μεγάλος αριθμός δικηγόρων που υπάρχουν -στην Αττική έχετε τόσους δικηγόρους όσους έχει η Γαλλία- κρατά ζωντανές τις δικαστικές υποθέσεις".

Επίσης, πρόβλημα εντοπίζει ο ίδιος και στις πληροφορίες -πχ. για το φορολογικό σύστημα- που ζητούν οι επενδυτές και στο κατά πόσον αυτές δίνονται άμεσα στους ενδιαφερόμενους. Κατά τον κ. Hahn οι πληροφορίες που δίνονται δεν είναι πάντα αξιόπιστες και προκαλούν αβεβαιότητα. Αυτά είναι άλλωστε κατά τον ίδιο τα μειονεκτήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Σε ό,τι αφορά τα 181 μεγάλα έργα προτεραιότητας και σε ποιο σημείο βρίσκονται σήμερα, ο επίτροπος αποκάλυψε ότι 11 διατρέχουν κίνδυνο, τα 51 που αντιπροσωπεύουν επενδύσεις 1 δισ. ευρώ έχουν ολοκληρωθεί, έως το τέλος του 2014 υπάρχει απαίτηση του μνημονίου να ολοκληρωθούν 23 και άλλα 105 έως το τέλος του 2015. Πάντως σε 40 εξ αυτών θα χρειασθεί να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την ολοκλήρωσή τους.

Αναφορικά με τη στήριξη των ΜμΕ ο επίτροπος σημείωσε ότι έχει ετοιμαστεί ένας μηχανισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο με τον τίτλο Πρωτοβουλία για τις ΜμΕ. Μέσω αυτού θα δίνεται η δυνατότητα κοινοτικής χρηματοδότησης χωρίς εθνική συμμετοχή των ΜμΕ. Με πιο απλά λόγια, η ΕΤΕπ θα χρηματοδοτεί τις τράπεζες, οι οποίες με τη σειρά του χωρίς καμία υποχρέωση για συγχρηματοδότηση, θα μπορούν να δανείζουν τις ΜμΕ. Με τον τρόπο αυτό, όπως εξήγησε ο επίτροπος, οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα ακόμη και να μειώνουν τα επιτόκιά τους και αυτό γιατί θα έχουν φθηνό κόστος δανεισμού (δεν θα το εγγράφουν στα βιβλία τους).

Συνάντηση με Δένδια

Νωρίτερα ο κ. Hahn είχε συνάντηση με τον Νίκο Δένδια με αντικείμενο την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων. Αμέσως μετά ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε ότι "η ελληνική κυβέρνηση παραμένει απολύτως πιστή στην πορεία των μεταρρυθμίσεων".

Σχετικά με το αντικείμενο της συνάντησης με τον επίτροπο, δηλαδή την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, ο υπουργός σημείωσε: «Στόχευση για εμάς αποτελούν οι γρήγορες κινήσεις που θα επιφέρουν άμεσα αποτελέσματα σε σχέση με τους πόρους που προβλέπονται στο νέο ΕΣΠΑ, κυρίως προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις". Για να συμπληρώσει ότι "όλα αυτά τα εργαλεία (αναφερόμενος στα κονδύλια από το ΕΣΠΑ και τα διαρθρωτικά ταμεία) πρέπει να χρησιμοποιηθούν με τον βέλτιστο τρόπο για να βοηθήσουμε την ελληνική κοινωνία για έξοδό της από την κρίση".

Από την πλευρά του ο επίτροπος Hahn σημείωσε πως "όλοι μαζί από κοινού θα πρέπει να προσπαθήσουμε να διασφαλίσουμε την καλύτερη απορρόφηση των κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία για την επίτευξη καλύτερων προοπτικών για την Ελλάδα".

"Το ποσοστό απορρόφησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων ξεπερνά το 80%, γεγονός που καθιστά την Ελλάδα πρωταθλητή στον τομέα αυτό", τόνισε χαρακτηριστικά.

Επίσης ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον υπουργό τους απασχόλησε και ο τρόπος στήριξης και προώθησης των ΜμΕ λαμβάνοντας υπόψη τις νέες ευκαιρίες, συμπληρώνοντας ότι "πρέπει να στηρίξουμε τις ΜμΕ, να τις χρηματοδοτήσουμε και να δημιουργήσουμε ένα κλίμα για τη δημιουργία νέων ακόμη και μέσω clusters". Ο κ. Hahn τόνισε παράλληλα ότι "μπορούμε να μετρήσουμε τον βαθμό της επιτυχίας της Ελλάδας μέσα από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v