Μία μέρα μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που εξέφραζε αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων στο θέμα των ομαδικών απολύσεων και ζητούσε επανεξέταση του θέματος, στην επόμενη αξιολόγηση, ήρθε το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, με επικεφαλής τη Γενική Γραμματέα Απασχόλησης Άννα Στρατινάκη να εγκρίνει, με οριακή πλειοψηφία, την ομαδική απόλυση 45 ατόμων.
Πρόκειται για τους 45 από τους συνολικά 74 εναπομείναντες εργαζόμενους στο εργοστάσιο Ασπροπύργου της Χαλυβουργίας Ελλάδος. Να σημειωθεί ότι, όταν τον Φεβρουάριο του 2014 η εταιρεία είχε καταθέσει αρχικό αίτημα για έγκριση ομαδικών απολύσεων, εργάζονταν 107 άτομα και η διοίκηση ζητούσε την απόλυση των 90.
Συνολικά, το ΑΣΕ συνεδρίασε για το θέμα έξι φορές.
Στο ενδιάμεσο έγιναν τριμερείς συναντήσεις στο υπουργείο Εργασίας (μεταξύ υπουργείου, εργαζομένων και εργοδότη), ενώ υπήρχαν συνεχείς αποχωρήσεις εργαζόμενων. Έτσι, σήμερα, στο εργοστάσιο Ασπροπύργου απασχολούνται 74 άτομα, θα απολυθούν 45 και θα μείνουν 29.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιχείρηση επικαλέστηκε αυξημένο κόστος ενέργειας υποστηρίζοντας ότι, αν δεν γινόταν δεκτό το αίτημα των απολύσεων, επρόκειτο να κλείσει και το εργοστάσιο του Βόλου. Επικαλέστηκε δε τον ανταγωνισμό και τις εισαγωγές μεταλλευμάτων από την Ιταλία.
Ήδη, στη Χαλυβουργία Ασπροπύργου δεν λειτουργούν τους τελευταίους μήνες οι μονάδες του χαλυβουργείου και του ελασματουργείου και λειτουργεί μόνο η μονάδα δομικού πλέγματος στην οποία απασχολούνται 11 εργαζόμενοι.
Από την αρχή του έτους, στην επιχείρηση είχε εφαρμοστεί το σύστημα της εκ περιτροπής εργασίας.
Κυβέρνηση: Αναγκαίο μέτρο για τη διατήρηση της επιχείρησης
Κληθείσα να σχολιάσει την απόφαση η νέα κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, μιλώντας στο Mega, δήλωσε πως αν η επιχείρηση χρεοκοπούσε θα έφευγαν όλοι οι εργαζόμενοι, χωρίς να ερωτηθεί κανείς. Οι ομαδικές απολύσεις σχετίζονται με την ικανότητα μιας επιχείρησης «να υπάρχει ή να μην υπάρχει», υποστήριξε, στηρίζοντας στην πράξη την απόφαση του ΑΣΕ. Δήλωσε, πάντως, ότι τα κριτήρια του Συμβουλίου είναι πολύ σκληρά.
Οριακή η έγκριση
Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, από τα 7 μέλη του ΑΣΕ, υπέρ των ομαδικών απολύσεων ψήφισαν η προεδρεύουσα Γενική Γραμματέας Εργασίας Άννα Στρατινάκη, ο νομικός σύμβουλος του υπουργείου Εργασίας, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης και ο εκπρόσωπος του ΣΕΒ. Στον αντίποδα, κατά της πρότασης ψήφισαν οι εκπρόσωποι (υπηρεσιακοί) του υπουργείου Εργασίας αλλά και του υπουργείου Οικονομικών, θεωρώντας ότι ο φάκελος της επιχείρησης δεν είναι πλήρης, καθώς και ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ.
Άνοιξε ο ασκός
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Εργασίας έχουν κατατεθεί και άλλες αιτήσεις για έγκριση ομαδικών απολύσεων, με τους συνδικαλιστές να εκφράζουν φόβους πως άνοιξε ο ασκός του Αιόλου.
Η χθεσινή, ήταν η πρώτη απόφαση ομαδικών απολύσεων μετά τη μεταβίβαση της σχετικής αρμοδιότητας από τον υπουργό Εργασίας στον γενικό γραμματέα του υπουργείου και στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, αλλά και από το 1983 όπου θεσπίστηκαν οι ομαδικές απολύσεις.
Από το υπουργείο Εργασίας επιδιώκουν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους, επισημαίνοντας ότι η λύση της έγκρισης ομαδικών απολύσεων έρχεται προκειμένου να αποτρέψει συνολικό λουκέτο σε μια επιχείρηση. Επικαλούνται δε τη δέσμευση της επιχείρησης για καταβολή αποζημιώσεων, τη συμμετοχή της στην κάλυψη του κόστους προγράμματος που θα εκπονήσει ο ΟΑΕΔ για τους απολυμένους, την ασφαλιστική κάλυψη των απολυμένων που είναι κοντά στην ηλικία συνταξιοδότησης και τη δέσμευση να επαναπροσλάβει τους απολυθέντες, εφόσον βελτιωθούν τα οικονομικά της.