Περισσότερα από 168 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο και τουλάχιστον 100.000 παιδιά στην Ελλάδα εργάζονται σε συνθήκες ακραίας εκμετάλλευσης.
Σήμερα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας, η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) «βγάζει κόκκινη κάρτα στην παιδική εργασία».
Σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα της ΔΟΕ, από τα 168 εκατομμύρια παιδιά σ' όλο τον κόσμο που συνεχίζουν να εργάζονται σε απάνθρωπες συνθήκες σε ορυχεία, οικοδομές, χωράφια, χιλιάδες είναι τα παιδιά στρατιώτες, διακινητές ναρκωτικών και θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης.
Στη χώρα μας επίσημα στοιχεία για την πραγματική παιδική εργασία, δεν υπάρχουν. Οι ειδικοί κάνουν λόγο για περίπου 100.000 ανήλικους εργαζόμενους και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς παρατηρούν ότι από το 2010 μειώνονται συνεχώς οι αιτήσεις για βιβλιάρια εργασίας ανηλίκων. Γεγονός που αξιολογούν ως πολύ σημαντικό, καθώς θεωρούν πως αυτό σημαίνει πως αυξάνεται η φθηνότερη και ακόμη πιο επικίνδυνη, ανασφάλιστη παιδική εργασία.
Στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι, από το τελευταίο τρίμηνο του 2010 μέχρι το τελευταίο τρίμηνο του 2012, ο αριθμός των δηλωμένων ως απασχολούμενων ανήλικων έπεσε από 12.764 σε 6.238. Το έτος 2013 το ποσοστό των εργαζομένων παιδιών (15-18 ετών) στον αντίστοιχο συνολικό πληθυσμό των παιδιών στην Ελλάδα είναι πολύ μικρό (1,4% ή 6.430 παιδιά), ενώ ποσοστό των οικονομικά μη ενεργών παιδιών είναι η πλειοψηφία (95,6%) του αντίστοιχου συνολικού πληθυσμού.
Τα περισσότερα οικονομικά ενεργά παιδιά βρίσκονται στην Αττική (23,7%), στη Θεσσαλία (13,6%), στην Κεντρική Μακεδονία (12,9%) και στη Στερεά Ελλάδα (9,2%).
Πολλά από αυτά τα παιδιά εργάζονται σε καφενεία ή καταστήματα, ενώ αυτά που ασχολούνται με εντελώς παράνομες μορφές εργασίας είναι κυρίως Ρομά ή αλλοδαποί. Η φτώχεια και η εξαθλίωση που βιώνουν οι ελληνικές οικογένειες λόγω της οικονομικής κρίσης εντείνει το πρόβλημα και φέρνει για ακόμη μια φορά στην επιφάνεια την έλλειψη κοινωνικής προστασίας.
Η ΓΣΕΕ, με αφορμή τη σημερινή μέρα, ζητά άμεσα μέτρα για την προστασία της ελληνικής οικογένειας και κατ΄επέκταση των ανήλικων μελών της. Θεωρεί επιτακτική ανάγκη να μειωθεί η σχολική διαρροή, να εξαλειφθεί η επαιτεία και η εργασία παιδιών στο δρόμο, να ενισχυθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και η παρεμβατικότητα των κοινωνικών υπηρεσιών, να υπάρξει πλήρης συμμόρφωση με τις διεθνείς συμβάσεις.
Το φαινόμενο της παιδικής εκμετάλλευσης συνδυάζεται με αυτό του αναλφαβητισμού αλλά και της ενδοοικογενειακής βίας, που επίσης, στην Ελλάδα της κρίσης αυξάνονται ανησυχητικά...