Ανησυχία και πονοκέφαλο προκάλεσε σε στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης η δημοσιοποίηση της έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, καθώς περιγράφει με τον πλέον εύγλωττο τρόπο τις επερχόμενες περικοπές συντάξεων.
Υψηλόβαθμο στέλεχος της κοινωνικής ασφάλισης στη χώρα είπε χαρακτηριστικά πως η μείωση των συντάξεων αποτελεί μονόδρομο για να... σωθούν τα ασφαλιστικά ταμεία.
Η αρχή έγινε με το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), όπου αναμένεται να γίνει δεκτή η εισήγηση για οριζόντια μείωση 5,2% σε όλες τις επικουρικές συντάξεις. Στο κάδρο τέθηκε από χθες, με τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ, και ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) καθώς φωτογραφήθηκε ως το ταμείο με τις μεγαλύτερες αποκλίσεις στην ανταποδοτικότητα των ασφαλιστικών εισφορών σε σχέση με τις παροχές.
«Δεν γίνεται τα ταμεία να λειτουργήσουν χωρίς να παράγουν ελλείμματα, εάν δεν υπάρξει μείωση στις συντάξεις», τονίζει το ίδιο στέλεχος, υπογραμμίζοντας ότι το καλοκαίρι θα είναι καυτό.
Ήδη κάποια στελέχη οριοθετούν τις περικοπές στις κύριες συντάξεις κάτω από τα 1.000 ευρώ, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν περικοπές σε υψηλότερες συντάξεις. Συνολικά, εκτιμάται ότι οι περικοπές που επιβλήθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια κυμαίνονται από 16% έως και 55%.
Παρατηρητές της κοινωνικής ασφάλισης διαπιστώνουν τρία ατράνταχτα δεδομένα:
* Οι συνταξιούχοι θα συνεχίσουν να αυξάνονται, ακόμα και αν αυτός ο ρυθμός της αύξησης μειωθεί κάπως.
* Τα ποσά των εισφορών δεν αναμένεται να αυξηθούν τα επόμενα χρόνια. Μάλλον το αντίθετο είναι πιο πιθανό, με δεδομένη και την πίεση των δανειστών για περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών.
* Οι δυνατότητες χρηματοδότησης των συνταξιοδοτικών ελλειμμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό θα είναι ολοένα και πιο περιορισμένες.
«Κάποιος θα πρέπει να πει στους συνταξιούχους τα δυσάρεστα νέα» δηλώνει χαρακτηριστικά στο Euro2day.gr ο Παναγιώτης Ζαμπέλης, αναλογιστής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της AON Hewitt. Και συμπληρώνει ότι «στη χώρα μας υπάρχουν αυτήν τη στιγμή 2,8 εκατομμύρια συνταξιούχοι που εξαρτούν το σύνολο σχεδόν του εισοδήματός τους από το κρατικό συνταξιοδοτικό σύστημα. Ακόμα, υπάρχουν περίπου 1 εκατ. εργαζόμενοι στον στενό και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Αν λάβουμε υπόψη ότι συνολικά περίπου 8 εκατ. πολίτες είναι ηλικίας άνω των 18 ετών, τότε βγαίνει το συμπέρασμα ότι στην Ελλάδα, σχεδόν το 50% του ενήλικου πληθυσμού περιμένει να ζήσει από το κράτος».
Σύμφωνα με τον έμπειρο αναλογιστή, η πραγματικότητα αυτή δεν έτυχε ποτέ να ανησυχήσει καμία πολιτική δύναμη ή κάποιο σοφό μυαλό αυτής της χώρας, ανεξαρτήτως πολιτικού προσανατολισμού.
Μετά το ΕΤΕΑ, ο ΟΑΕΕ
Η έκθεση του ΔΝΤ φωτογράφισε τον περιορισμό των συντάξεων που χορηγεί ο ΟΑΕΕ στους πρώην συνταξιούχους του ΤΕΒΕ. Στην έκθεση αναφέρεται ξεκάθαρα ότι οι εισφορές που καταβάλλονται δεν αντιστοιχούν στις παροχές που δίνονται και αυτό πρέπει να επανεξεταστεί ειδικά στους ελεύθερους επαγγελματίες. Άρα προαναγγέλλουν μειώσεις στις συντάξεις του ΟΑΕΕ.
Πρόκειται για το παλιό σενάριο, που είχε επιχειρήσει να νομοθετήσει η κυβέρνηση, όμως την τελευταία στιγμή, και λόγω εσωτερικών αντιδράσεων στον κυβερνητικό σχηματισμό, η διάταξη αποσύρθηκε. Προέβλεπε δε, μείωση έως και 35% των συντάξεων στους νέους συνταξιούχους του πρώην ΤΕΒΕ, μέσω της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού τους και της μείωσης του ποσοστού αναπλήρωσης.
Στα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων υπάρχουν και άλλα σενάρια, που θέλουν για παράδειγμα τη μείωση όλων των συντάξεων που καταβάλλει ο ΟΑΕΕ (όχι μόνο του ΤΕΒΕ αλλά και του ΤΑΕ και του ΤΣΑ) κατά 25 ευρώ, προκειμένου να εξοικονομηθούν περίπου 200 εκατ. ευρώ. Η πρόταση αυτή βέβαια δεν ικανοποιεί την απαίτηση της τρόικας, που αφορά το σύνολο των ασφαλιστικών φορέων και θέλει μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα των εισφορών σε σχέση με τις παροχές.