Oλα τα μηνύματα της κάλπης

Μήνυμα αλλαγών στέλνει η κυβέρνηση μετά το αποτέλεσμα της κάλπης. Η επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στα «όρια» του 2012 και η στρατηγική Σαμαρά - Βενιζέλου. Οι ήττες ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ δημιουργούν συνθήκες ανακατατάξεων ίσως και στο κοινοβούλιο. Αρχίζει ο διάλογος στην κεντροαριστερά. Προβληματίζει η άνοδος της ΧΑ.

Oλα τα μηνύματα της κάλπης

Πολλά ήταν τα μηνύματα της χθεσινής εκλογικής διαδικασίας και το σύνολο των κομμάτων προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει τη βούληση των πολιτών.

Σε απόλυτους αριθμούς, νικητής ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που από μόνο του εκφράζει τη δυσαρέσκεια μεγάλου μέρους της κοινωνίας για συγκεκριμένες κυβερνητικές δράσεις. Από την άλλη, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έδειξε να κεφαλαιοποιεί αυτήν τη δυσαρέσκεια, παρά τη σκληρή οικονομική πολιτική που εφαρμόστηκε τα δυόμισι τελευταία χρόνια, καθώς το χθεσινό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ είναι το ίδιο με αυτό που είχε λάβει στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου του 2012 (26,50%).

Την ίδια ώρα, η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης, είδαν τις δυνάμεις τους να μειώνονται σε 22,78% και σε 8,03% αντίστοιχα, ποσοστό όμως που δεν δείχνει ικανό να διαταράξει την κυβερνητική σταθερότητα.

Με αυτήν τη λογική, το χθεσινό αποτέλεσμα μπορεί να ερμηνευθεί ως καμπανάκι των πολιτών προς την κυβέρνηση, αλλά όχι ως ανατροπή της. Ήδη, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, στις χθεσινοβραδινές δηλώσεις τους, έδειξαν να παίρνουν το μήνυμα της κοινωνίας και να προαναγγέλλουν διορθωτικές κινήσεις εντός της κυβέρνησης σε επίπεδο τόσο προσώπων όσο και πολιτικής. "Αποτρέψαμε τον εφιάλτη να γυρίσουμε πάλι πίσω στην περιπέτεια που ζήσαμε και που σήμερα ξεπερνάμε. Γνωρίζω τι και πώς πρέπει να αλλάξει και θα προχωρήσω γρήγορα", δήλωσε ο πρωθυπουργός μετά τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων, κι οι πληροφορίες από το επιτελείο του αναφέρουν ότι η κυβέρνηση σύντομα θα προχωρήσει σε συγκεκριμένες αλλαγές στην οικονομική πολιτική, σε ευρύ ανασχηματισμό προσώπων, αλλά και σε διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας στη Βουλή με την ενίσχυσή της από ανεξάρτητους βουλευτές.

Αυτήν τη στιγμή η Ν.Δ. έχει 125 βουλευτές και το ΠΑΣΟΚ 27, ενώ ανάμεσα στους 20 ανεξάρτητους που δεν αποκλείεται να προσεγγιστούν από τα δύο κόμματα συμπεριλαμβάνονται ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Χρήστος Αηδόνης, ο Γιώργος Νταβρής, ο Κώστας Γιοβανόπουλος, η Χρυσούλα Γιαταγάνα και ο Γιώργος Κασαπίδης. Επίσης, στην ίδια κατηγορία μπορούν να συμπεριληφθούν και οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Γρηγόρης Ψαριανός και Βασίλης Οικονόμου, οι οποίοι εξαρχής είχαν ταχθεί κατά της αποχώρησης του κόμματός τους από την κυβέρνηση και τώρα, με τη ΔΗΜΑΡ να βρίσκεται ένα βήμα πριν από τη διάλυση (μετά το χθεσινό 1,2%), όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Η κοινοβουλευτική δύναμη της Ν.Δ. αναμένεται να αυξηθεί κατά έναν βουλευτή, καθώς ο Νίκος Σταυρογιάννης (εκλεγμένος με το κόμμα του Αντώνη Σαμαρά και στη συνέχεια ανεξάρτητος) εξελέγη δήμαρχος Λαμίας και θα παραιτηθεί από τη Βουλή, και τη θέση του αναλαμβάνει ο πρώτος γαλάζιος αναπληρωματικός.

Στη Ν.Δ. ξορκίζουν τις πρόωρες εκλογές, παρόλο που αναγνωρίζουν την κόπωση στην κοινωνία, ενώ υπενθυμίζουν ότι οι ευρωεκλογές ανέκαθεν δικαιολογούσαν τη χαλαρή ψήφο.

Ο Αν. Σαμαράς αναχωρεί την Τρίτη για τις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ενώ την Πέμπτη θα συναντήσει διαδοχικά τον Κ. Παπούλια στις 13:00 και τον εταίρο του στη συγκυβέρνηση Ευ. Βενιζέλο στις 18:00 το απόγευμα. 

Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος προανήγγειλε σειρά πρωτοβουλιών για να ανακάμψει το ΠΑΣΟΚ και παρά τη σχετική ικανοποίησή του που τα ποσοστά του δεν έπεσαν ακόμα πιο χαμηλά, όπως τουλάχιστον τα έδειχναν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε ιδρυτικό συνέδριο, επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας της κυβέρνησης και επαφή με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου αυτός να αναλάβει πρωτοβουλίες για την εθνική συσπείρωση πέραν της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Παράλληλα, πρόκειται να ανοίξει εκ νέου διάλογος με στελέχη από τη Δημοκρατική Αριστερά, με σκοπό τη διεύρυνση της κεντροαριστεράς, ενώ δεν αποκλείεται να κάνει το ίδιο και με το Ποτάμι, αλλά και με πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ στα οποία θα απευθύνει πρόσκληση επιστροφής.

Τελείως διαφορετικά από την κυβέρνηση διαβάζει τα εκλογικά αποτελέσματα ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος είδε σήμερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και εν συνεχεία ζήτησε εκλογές, χαρακτήρισε ιστορική για τον λαό τη χθεσινή ημέρα, λέγοντας πως για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, "ανέδειξε την Αριστερά σε πρώτη δύναμη και με σημαντική διαφορά". Το συντομότερο δυνατό, όπως είπε, θα πρέπει να διενεργηθούν εθνικές εκλογές για να φύγει "η ανεπιθύμητη για τον λαό κυβέρνηση". Και στην αξιωματική αντιπολίτευση, βλέποντας και τα ποσοστά τους να μην επαρκούν για τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης σε περίπτωση εθνικών εκλογών, μιλούν για την ανάγκη επανασχεδιασμού και διεύρυνσης του χώρου της κεντροαριστεράς. "Λάβαμε μήνυμα από τον λαό για τη συγκρότηση μιας μεγάλης συμμαχίας, που θα αναλάβει να σώσει την πατρίδα", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά άμεσες κινήσεις του προς αυτήν την κατεύθυνση. Στα υπ' όψιν του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει τη ΔΗΜΑΡ (έστω, ό,τι έχει απομείνει από αυτήν μετά το χθεσινό αποτέλεσμα), το Ποτάμι, αλλά και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τα οποία θα προσκαλέσει για τον σχηματισμό ενός "ισχυρού προοδευτικού πόλου" για να κυβερνήσει τη χώρα.

Την τρίτη θέση, πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ., καταλαμβάνει η Χρυσή Αυγή με ποσοστό περίπου 9,4%, ανεβάζοντας πολύ τα ποσοστά της από τις εκλογές του Ιουνίου του 2012, όταν είχε 6,92%. Το αποτέλεσμα αυτό προβληματίζει πολύ τα υπόλοιπα κόμματα, που εκ των υστέρων διαπιστώνουν ότι όλη αυτή η κόντρα των προηγούμενων ημερών με φόντο το εθνικιστικό κόμμα μόνο καλό έκανε σε αυτό.

Από τους χαμένους της χθεσινής μάχης, εκτός της ΔΗΜΑΡ (η οποία έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα και όλα θα ξεκαθαρίσουν στο έκτακτο συνέδριο που ανακοίνωσε ήδη ο Φώτης Κουβέλης), είναι και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες οι οποίοι είδαν να γκρεμίζεται το ποσοστό τους από το 7,51% του 2012 στο 3,43%. Σε δήλωσή του, ο Πάνος Καμμένος προανήγγειλε κι αυτός την πραγματοποίηση εκτάκτου συνεδρίου το οποίο "θα διαμορφώσει ένα ενιαίο μέτωπο αντιμνημονιακών - πατριωτικών δυνάμεων" και στο οποίο, όπως είπε, θα τεθούν όλα τα θέματα, "και σημάτων και ηγεσίας", ό,τι αυτό συνεπάγεται. Από τα ενδιαφέροντα εξάλλου των χθεσινών εκλογών είναι το 6,7% του Ποταμιού (παρά τις μεγαλύτερες προσδοκίες) και η εκλογή δύο ευρωβουλευτών, με τον Σταύρο Θεοδωράκη να αποτελεί εκ των πραγμάτων έναν από τους ρυθμιστές για την επόμενη μέρα. Καλές και οι επιδόσεις του ΚΚΕ, το οποίο είδε να ξανακερδίζονται οι δυνάμεις που είχε χάσει πριν από δυόμισι χρόνια, συγκεντρώνοντας ποσοστό 6%.

Όσον αφορά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, και εδώ υπάρχουν χαμόγελα απ' όλες τις πλευρές, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω της Ρένας Δούρου, κέρδισε την περιφέρεια Αττικής (τη μεγαλύτερη της χώρας), την ίδια ώρα όμως που η Ν.Δ. πέτυχε να βαφτεί ο αυτοδιοικητικός χάρτης γαλάζιος στη συντριπτική του πλειοψηφία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v