Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προβάδισμα 3,2% για το ΣΥΡΙΖΑ δίνει η Metron

Πρωτιά στο ΣΥΡΙΖΑ δίνουν δύο νέες δημοσκοπήσεις που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Προβάδισμα 3,2% για το ΣΥΡΙΖΑ δίνει η Metron
Πρωτιά στο ΣΥΡΙΖΑ, στην πρόθεση ψήφου, με 24,2% δίνει δημοσκόπηση της Metron Analysis για τον ΑΝΤ1. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η ΝΔ με ποσοστό 21%.

Ακολουθούν, το Ποτάμι με 6,8%, η Χρυσή Αυγή με 6,7%, η Ελιά με 6,5% και το ΚΚΕ με 3,2%. Στο 2,8% είναι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, στο 2,0 η Δημοκρατική Αριστερά και στο 1,3% οι Οικολόγοι Πράσινοι. Άλλο κόμμα απάντησε το 4,7% , λευκό/άκυρο προτίθεται να ρίξει το 2,5%, μακριά από τις κάλπες δήλωσε πως θα μείνει το 5,6% ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται σε 12,7%.

Σύμφωνα με την έρευνα της Metron Analysis, το 9% των αναποφάσιστων είναι αριστεροί, το 13% κεντροαριστεροί, το 21% κεντρώοι, το 13% κεντροδεξιοί, το 17% δεξιοί, ενώ ποσοστό 27% απάντησαν δεν ξέρω/δεν απαντώ.

Από τους αναποφάσιστους, το 78% τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ, το 15% επιθυμεί επιστροφή στη δραχμή, ενώ το 7% απάντησε δεν ξέρω/δεν απαντώ.

Στην παράσταση νίκης, το 3% πιστεύει πως η ΝΔ θα αναδειχθεί πρώτο κόμμα με μεγάλη διαφορά ενώ το 35% με μικρή διαφορά. Στον αντίποδα, το 13% θεωρεί πως πρώτο κόμμα θα αναδειχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με μεγάλη διαφορά ενώ το 32% με μικρή διαφορά.

Στο δίλημμα πρόωρες εκλογές ή συνέχιση της θητείας της κυβέρνησης, οι έξι στους δέκα τάσσονται κατά των πρόωρων εκλογών. Ειδικότερα, το 58% επιθυμεί τη συνέχιση της θητείας της κυβέρνησης ενώ το 38% τάσσεται υπέρ των πρόωρων εκλογών. Το 4% απάντησε δεν ξέρω/δεν απαντώ.

Pulse: Πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά 2,5% από τη ΝΔ

Την υψηλότερη τιμή της στο προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Ν.Δ., από την έναρξή της, στις 5 Μαΐου, δίνει σήμερα η κυλιόμενη δημοσκόπηση της Pulse RC για topontiki.gr στο πέμπτο και τελευταίο κύμα αποτελεσμάτων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται της Ν.Δ. κατά 2,5% τόσο στην Πρόθεση Ψήφου όσο και στην Πρόθεση Ψήφου με Αναγωγή επί των εγκύρων. Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει κάμψη στην Παράσταση Νίκης και ο Αντώνης Σαμαράς διατηρεί το προβάδισμά του στην Καταλληλότητα για την Πρωθυπουργία έναντι του Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας:

Στην Πρόθεση Ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ με 25% (από 23,5% στο προηγούμενο κύμα αποτελεσμάτων, στις 14 Μαΐου) προηγείται κατά 2,5% της Ν.Δ., η οποία, παρά την άνοδό της στο 22,5% (από 21,5%), χάνει έδαφος κατά 0,5%.

● Αυξητική τάση των ποσοστών τους, πλην του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ., εμφανίζουν μόνο η ΔΗΜΑΡ στο 2,5% (από 2%) και η Ένωση για την Πατρίδα και τον Λαό (Β. Πολύδωρας, Χρ. Ζώης), η οποία πρώτη φορά ανιχνεύεται σε ποσοστό 1% (προηγουμένως συμπεριλαμβανόταν στο Άλλο Κόμμα, το οποίο πάντως, ακόμη και χωρίς την Ένωση, εμφανίζει τελικά άνοδο 0,5%, στο 2,5%, από 2% στις 14/5).

● Σταθερά σε σύγκριση με το προηγούμενο κύμα αποτελεσμάτων εμφανίζονται η Χρυσή Αυγή (8,5%), οι ΑΝ.ΕΛΛ. (4%) και ο ΛΑΟΣ (1%).

● Πτωτική τάση, λόγω της πόλωσης μεταξύ των δύο πρώτων, εμφανίζουν: Η Ελιά και το Ποτάμι στο 7% (από 7,5%), το ΚΚΕ στο 6% (από 6,5%), οι Οικολόγοι Πράσινοι στο 1,5% (από 2%), οι Γέφυρες και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο 1% (από 1,5%), οι Αναποφάσιστοι στο 6% (από 6,5%) και το Λευκό / Αποχή στο 3,5% (από 4,5%).

Στην Πρόθεση Ψήφου με Αναγωγή επί των εγκύρων ο ΣΥΡΙΖΑ φτάνει το 26% (από 24,5%) και πλέον προηγείται κατά 2,5% της Ν.Δ., παρότι αυτή ανεβαίνει στο 23,5% (από 22,5%).

● Αυξητική τάση των ποσοστών τους, πλην του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ., εμφανίζουν μόνο η ΔΗΜΑΡ στο 2,5% (από 2%) και η Ένωση για την Πατρίδα και τον Λαό, που και εδώ πρώτη φορά ανιχνεύεται σε ποσοστό 1%, αλλά και το Άλλο Κόμμα, που ανεβαίνει (χωρίς την Ένωση) στο 2,5% (από το συνολικό 2%).

● Σταθερότητα εμφανίζουν η Χρυσή Αυγή στο 9%, οι ΑΝ.ΕΛΛ. στο 4% και ο ΛΑΟΣ στο 1%.

● Πτωτική είναι η τάση για όλες τις άλλες επιλογές ψήφου: Ελιά και Ποτάμι 7,5% (από 8%), ΚΚΕ 6% (από 7%), Οικολόγοι Πράσινοι 1,5% (από 2%), Γέφυρες και ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1% (από 1,5%), ενώ οι Αναποφάσιστοι κατεβαίνουν στο 6% (από 7%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v