Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Θολό» το μήνυμα της πρώτης κάλπης

Κέρδισε τις εντυπώσεις ο ΣΥΡΙΖΑ στην Αττική. Νίκες «στα σημεία» για ΝΔ που πλήρωσε ακριβά τους «αντάρτες». Ικανοποίηση και στο ΠΑΣΟΚ. Εντυπωσιακό αποτέλεσμα για ΧΑ σε Αθήνα και Αττική. Στηρίζει Καμίνη και Σγουρό η ΝΔ στο β' γύρο. Ανεβαίνουν οι τόνοι ενόψει ευρωεκλογών.

«Θολό» το μήνυμα της πρώτης κάλπης

Χωρίς ξεκάθαρους νικητές και ηττημένους ολοκληρώθηκε η χθεσινή πρώτη εκλογική μάχη για την αυτοδιοίκηση. Το σύνολο των κομμάτων, το καθένα από τη δική του σκοπιά, έχει τους λόγους του να «χαμογελά», με τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει εντυπωσιακό ξεκίνημα -ένεκα και των exit polls που για μία ακόμη φορά δεν επαληθεύθηκαν πλήρως- και με τα κόμματα της συγκυβέρνησης να κλείνουν στη συνέχεια την ψαλίδα και τους υποψήφιούς τους να περνούν στη συντριπτική τους πλειοψηφία στο δεύτερο γύρο.

Ο μεγαλύτερος ενθουσιασμός στην Κουμουνδούρου προήλθε από τη νίκη της Ρένας Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής (όπου πάντως τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ είναι χαμηλότερα σε σχέση με το 30,19% του Ιουνίου του 2012) αλλά και από την πολύ καλή παρουσία του Γαβριήλ Σακελλαρίδη στον Δήμο της Αθήνας και την πρόκρισή του στον δεύτερο γύρο.

Από την άλλη η Ν.Δ. είδε τον υποψήφιό της στην Ήπειρο Αλέξανδρο Καχριμάνη να εκλέγεται από τον πρώτο γύρο, όλους τους υποψηφίους της για τις Περιφέρειες -πλην της Αττικής- να εξασφαλίζουν το διαβατήριο για την προσεχή Κυριακή και το ΠΑΣΟΚ αντιστοίχως είδε οκτώ δικές του προτάσεις. Την ίδια ώρα εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ μόλις τέσσερις υποψήφιοί του θα διεκδικήσουν τη νίκη σε ισάριθμες περιφέρειες, κι επίσης δύο ανεξάρτητοι, ο γαλάζιων καταβολών Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Θόδωρος Καρυπίδης στη Δυτική Μακεδονία.

Μηνύματα όμως ήρθαν και από άλλες πλευρές:

* Αίσθηση προκάλεσε το αποτέλεσμα της Χρυσής Αυγής στον Δήμο της Αθήνας και στην Περιφέρεια Αττικής καθώς ο Ηλίας Κασιδιάρης και ο Ηλίας Παναγιώταρος ξεπέρασαν κατά πολύ τα ποσοστά του κόμματος στις εθνικές εκλογές του 2012.

* Η αποχή ήταν υψηλή, κινούμενη ακόμα και πάνω από το 40% σε πολλές περιοχές.

* Στον Πειραιά η υποψηφιότητα Γ. Μώραλη κέρδισε τον πρώτο γύρο σε μια αναμέτρηση η οποία συνοδεύτηκε από καταγγελίες από την πλευρά του Β. Μιχαλολιάκου (που πέρασε στον δεύτερο γύρο) αλλά και από τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσα, καταγγελίες που απέκρουσε ο Γ. Μώραλης.

* Στον Βόλο ο κ. Μπέος κέρδισε με μεγάλη διαφορά τον αντίπαλό του.

Κρίσιμη η επόμενη Κυριακή

Όλες οι πλευρές πλέον στρέφουν το βλέμμα τους στις διπλές εκλογές σε έξι μέρες, στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών αλλά και -κυρίως- τις ευρωεκλογές, στις οποίες μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ προσδίδει χαρακτήρα δημοψηφίσματος. Οι τόνοι, ήδη από τις χθεσινές δηλώσεις των αρχηγών των κομμάτων, ανεβαίνουν στα ύψη, η πόλωση θα κλιμακωθεί και τα διλήμματα που θα τεθούν για μία ακόμη φορά προς τους πολίτες αναμένεται να είναι πολύ σκληρά. Καθοριστικό ρόλο στο αποτέλεσμα της διαδικασίας της Κυριακής θα παίξει και η αποχή, η οποία χθες κυμάνθηκε και πάλι σε πολύ υψηλά επίπεδα, παρά τις εκκλήσεις των κομμάτων προς τους πολίτες για συμμετοχή.

Στη Ν.Δ. δηλώνουν ικανοποιημένοι συνολικά από το αποτέλεσμα, ωστόσο αναγνωρίζουν ότι συγκεκριμένες επιλογές προσώπων, αλλά και η ύπαρξη ουκ ολίγων ανταρτών σε περιφέρειες (λ.χ. Τζιτζικώστας) και σε δήμους (π.χ. Κακλαμάνης) διέσπασαν τους γαλάζιους ψηφοφόρους με τα γνωστά δυσάρεστα για το κόμμα αποτελέσματα.

Ειδικά στη μάχη της Αθήνας, η ήττα του Άρη Σπηλιωτόπουλου και η απουσία υποψηφίου της Ν.Δ. από τον δεύτερο γύρο για πρώτη φορά από το 1974 ήταν ένα στοίχημα που η Συγγρού δεν υπολόγιζε να χάσει. Αντίθετα, λίγο-πολύ, η ήττα του Γιώργου Κουμουτσάκου στην Περιφέρεια Αττικής δεν αποτέλεσε έκπληξη, ωστόσο το μικρό ποσοστό είναι γεγονός πως προβλημάτισε.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που ισχυρίζονται ότι το κόμμα, εφαρμόζοντας μια διαφορετική στρατηγική, θα έπρεπε να στηρίξει πιο ουδέτερες υποψηφιότητες, όπως του Γιάννη Σγουρού στην Αττική και του Γιώργου Καμίνη στην Αθήνα, καθώς και του νυν περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα. Σε μια τέτοια περίπτωση, λένε, σήμερα όλοι θα μιλούσαν για θρίαμβο της Ν.Δ. Σημειώνεται ότι ο Σίμος Κεδίκογλου τόνισε σήμερα σε συνέντευξή του ότι η Νέα Δημοκρατία θα υποστηρίξει ξεκάθαρα τον Καμίνη στην Αθήνα και τον Γιάννη Σγουρό στην Περιφέρεια Αττικής. «Δεν στηρίζουμε υποψήφιους που ζητούν την ανατροπή της κυβέρνησης, στηρίζουμε τον κ. Σγουρό στην περιφέρεια Αττικής, και τον κ. Καμίνη στο δήμο Αθηναίων», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σε δήλωσή του μετά τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων, μίλησε για «πολύ θετικά κι αδιαμφισβήτητα αποτελέσματα» και εξέφρασε το δίλημμα για τις ευρωεκλογές: «Είναι μια μάχη από την οποία η Ελλάδα πρέπει να δείξει ότι έχει τη σταθερότητα που της αξίζει και που έχει κερδίσει με τις θυσίες του ελληνικού λαού. Και είναι στο χέρι των Ελλήνων με την ψήφο τους είτε να συμβάλουν ώστε να υπάρχει για τον ελληνικό λαό η βεβαιότητα ότι θα πάμε μπροστά με σταθερά βήματα, είτε να αφήσουν τη χώρα να ξανακυλήσει προς τα πίσω».

Στις ευρωεκλογές δίνει έμφαση και ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος στη βραδινή δήλωσή του, αφού εστίασε στις μάχες της Αθήνας και της Αττικής που γυρνούν σελίδα, αναφέρθηκε στις εκλογές της επόμενης Κυριακής: «Θα γίνει το δημοψήφισμα που δεν έγινε για το μνημόνιο. Η ψήφος μας δεν θα πιάσει απλώς τόπο, θα αλλάξει τον τόπο».

Ικανοποιημένοι δηλώνουν από τα χθεσινά αποτελέσματα και στο ΠΑΣΟΚ. Όπως λένε, η γενικότερη εικόνα είναι ότι «ο χώρος της κεντροαριστεράς είναι εδώ». Προσθέτουν δε ότι καταγράφεται πολύ θετική παρουσία των υποψηφίων που στηρίζουν και προέρχονται από την ευρύτερη δημοκρατική παράταξη, οι οποίοι άντεξαν και πέρασαν στον β' γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών σε πολλές περιφέρειες και δήμους.

Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα κόμματα, λένε στη Χαριλάου Τρικούπη, άφησαν τα στελέχη της χωρίς χρίσματα, όπως επιτάσσουν οι σημερινοί καιροί και οι σύγχρονες κοινωνίες. Στις δηλώσεις του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα και υπογράμμισε την ανάγκη σταθερότητας και μετά την ερχόμενη Κυριακή. «Χρειαζόμαστε μια εικόνα προοδευτικής σταθερότητας. Προς την ασφαλή έξοδο από την κρίση, προς την αποκατάσταση αδικιών, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την κανονική λειτουργία μιας χώρας-μέλους της ευρωζώνης ουσιαστικά ισότιμης με τις άλλες», υποστήριξε. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να ανεβάσει κι αυτός τους τόνους της αντιπαράθεσης και να επαναλάβει με έμφαση το δίλημμα της επόμενης μέρας.

Μικρή άνοδο στις δυνάμεις του είχε κατά τις χθεσινές εκλογές το ΚΚΕ, μολονότι ειδικά στην Περιφέρεια Αττικής τα ποσοστά του είναι πεσμένα σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές. Επίσης, αντοχές έδειξαν και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες οι οποίοι, σύμφωνα με τον Πάνο Καμμένο μπορούν να κρίνουν τις εξελίξεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v