Μακρύς θα είναι ο δρόμος για τη λήψη αποφάσεων για το ελληνικό χρέος. Το χθεσινό Eurogroup αναγνώρισε την ανάγκη να εξεταστεί το ζήτημα της ελάφρυνσης, στο πλαίσιο της απόφασης του Νοεμβρίου του 2012, αλλά παρέπεμψε για το «εάν και εφόσον» χρειάζεται να γίνει κάτι τέτοιο -αλλά και για το πώς θα γίνει- στη νέα αξιολόγηση του προγράμματος.
Αυτή θα ξεκινήσει το καλοκαίρι και θα ολοκληρωθεί μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των τεστ αντοχής των τραπεζών που θα διενεργήσει η ΕΚΤ.
Τα τελευταία ανάγονται σε κλειδί για τις εξελίξεις καθώς από αυτά θα φανεί εν πολλοίς κατά πόσον το «μαξιλάρι» του ΤΧΣ μπορεί να αξιοποιηθεί από την ελληνική πλευρά, είτε για μείωση του χρέους είτε για τη χρηματοδότηση του προγράμματος, γεγονός που θα περιορίσει την πιθανότητα νέου δανείου.
Επιβεβαιώθηκε έτσι ότι οι Ευρωπαίοι δεν ήταν διατεθειμένοι να βουτήξουν σε βαθιά νερά στο θέμα του χρέους λίγες ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές, αλλά και το ότι οι αποφάσεις θα πρέπει να αναμένονται πλέον προς τα τέλη της χρονιάς, όπως είχε γράψει το Euro2day.gr. Άλλωστε για τις όποιες κινήσεις σε αυτό το μέτωπο, όπως ανέφερε και το χθεσινό ρεπορτάζ του Euro2day.gr, ρόλο κλειδί θα έχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το οποίο κινείται σε διαφορετική κατεύθυνση από την Ε.Ε., πιέζοντας για δραστικές λύσεις.
Χαρακτηριστικό είναι ότι στη μακροσκελή ανακοίνωση που εκδόθηκε για την Ελλάδα το θέμα αναφέρεται μόλις στην τελευταία πρόταση: «Η σχετική αξία πιθανών μέτρων για τη βιωσιμότητα του χρέους, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Eurogroup στις 27 Νοεμβρίου του 2012, θα εξεταστεί στην επόμενη αξιολόγηση». Άλλωστε και ο ίδιος ο επικεφαλής του Eurogroup έσπευσε να σημειώσει ότι δεν δόθηκε εντολή στο EWG να επεξεργαστεί λύσεις, αλλά και το ότι από την ελληνική πλευρά δεν παρουσιάστηκε συγκεκριμένο σχέδιο, απλώς τονίστηκε η σημασία να τηρηθεί η απόφαση του Νοεμβρίου του 2012.
Παρ' όλα αυτά, ο Γιάννης Στουρνάρας εμφανίστηκε ικανοποιημένος, επισημαίνοντας ότι από τον Οκτώβριο και μετά θα υιοθετηθούν οι όποιες αποφάσεις για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους.
Όπως είπε μετά τη συνεδρίαση, οι όποιες αποφάσεις υιοθετηθούν για την ελάφρυνσή του εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής που θα πραγματοποιήσει τον Οκτώβριο η ΕΚΤ, από τα οποία θα κριθεί τι θα συμβεί με το μαξιλάρι των 11 δισ. ευρώ που υπάρχει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Επί αυτού του θέματος, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών υπάρχει ικανοποίηση στην ελληνική πλευρά γιατί αναγνωρίστηκε η δυνατότητα της Ελλάδας να τα χρησιμοποιήσει με ευελιξία: είτε για τη μείωση του χρέους, είτε για την τόνωση της ρευστότητας και τη χρηματοδότηση του προγράμματος.
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας που παρουσίασε στο Eurogroup, ο Γ. Στουρνάρας τόνισε ότι αυτό βασίζεται τόσο στη δημοσιονομική εξυγίανση, όσο και στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και στο ότι είναι δεκαετούς διάρκειας.
Πιστή εφαρμογή του προγράμματος
Οι Ευρωπαίοι για μία ακόμα φορά έδωσαν εύσημα για την πορεία της χώρας, αλλά επανέλαβαν την ανάγκη για πιστή εφαρμογή του προγράμματος. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι «άρχισαν οι συζητήσεις για το αναπτυξιακό πρόγραμμα της Ελλάδας», προσθέτοντας ότι τώρα κινούμαστε για να περάσουμε από τη σταθεροποίηση στην ανάκαμψη της οικονομίας. Έσπευσε να συμπληρώσει, όμως, ότι αυτό δεν θα γινόταν χωρίς το πρόγραμμα και γι' αυτό πρέπει η χώρα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις με βάση το μνημόνιο.
Για το θέμα του χρέους, ο επικεφαλής του Eurogroup παρέπεμψε για αργότερα. Έσπευσε μάλιστα να θυμίσει ότι για να υλοποιηθεί η απόφαση του Νοεμβρίου του 2012 δεν είναι μοναδική προϋπόθεση το πρωτογενές πλεόνασμα καθώς υπάρχουν και άλλες απαιτήσεις (πιστή εφαρμογή προγράμματος, βιωσιμότητα χρέους).
Από την πλευρά του, ο Κλ. Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του ESM, σημείωσε ότι η Ελλάδα έλαβε τα 6,3 δισ. και θα πάρει δύο δόσεις του 1 δισ. ευρώ μόλις καλύψει τα προαπαιτούμενα του Μαΐου και του Ιουνίου. Μετά από αυτές τις πληρωμές στον μηχανισμό θα υπάρχουν υπολειπόμενα κονδύλια ύψους 1,8 δισ. ευρώ για την Ελλάδα.
Ολόκληρο το ανακοινωθέν του Eurogroup για την Ελλάδα
«Το Eurogroup καλωσορίζει τις τελευταίες θετικές μακροοικονομικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία.
Οι προοπτικές επανέναρξης της ανάπτυξης για την Ελλάδα αντανακλούν τις αξιοσημείωτες προσπάθειες προσαρμογής που έχουν καταβάλει οι πολίτες και οι αρχές της χώρας. Το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής αρχίζει να αποδίδει καρπούς και αποδεικνύεται ακρογωνιαίος λίθος για την επιστροφή της Ελλάδας σε βιώσιμη και ισορροπημένη ανάπτυξη. Η δημοσιονομική προσαρμογή συνεχίζει να είναι ισχυρή, κάτι που αντανακλάται στο πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013, όπως ορίζεται στο πρόγραμμα. Επιπλέον, η πρόσφατη επιστροφή της Ελληνικής Δημοκρατίας και των ελληνικών τραπεζών στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου αποτελεί ένα ενθαρρυντικό σημάδι για ενίσχυση της εμπιστοσύνης των αγορών και αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την ανάκτηση ευρύτερης πρόσβασης στις αγορές. Η πλήρης εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που προβλέπει το πρόγραμμα θα είναι καθοριστική για τον στόχο αυτό.
Καλωσορίζουμε ακόμα ότι οι ελληνικές αρχές έχουν συμμορφωθεί με τις προαπαιτούμενες πράξεις που προβλέπονταν για την πρώτη δόση του EFSF της τρέχουσας αξιολόγησης. To Συμβούλιο του EFSF ενέκρινε την εκταμίευση 6,3 δισ. ευρώ, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 28 Απριλίου. Το ΔΝΤ αναμένεται να αποφασίσει τον Ιούνιο για την εκταμίευση περίπου 3,6 δισ. ευρώ. Καλούμε τις αρχές να συνεχίσουν το θετικό momentum στις μεταρρυθμίσεις για να διατηρήσουν το πρόγραμμα σε τροχιά και να αποφύγουν τις καθυστερήσεις.
Όπως προβλέπεται από το πρόγραμμα, η σημαντική προσαρμογή που έχει επιτευχθεί επιτρέπει στην ελληνική οικονομία να εισέλθει σε μια νέα φάση, περνώντας από τη σταθεροποίηση και την ανάκαμψη στη βιώσιμη ανάπτυξη. Η μακροπρόθεσμη στρατηγική για την τόνωση της ανάπτυξης που μας παρουσίασαν οι ελληνικές αρχές δείχνει ξεκάθαρη δέσμευση και αποφασιστικότητα να συνεχιστεί η πορεία των μεταρρυθμίσεων. Το Eurogroup στηρίζει αυτήν τη στρατηγική που χτίζει πάνω στο πρόγραμμα προσαρμογής, προωθώντας πολιτικές που αυξάνουν τις ιδιωτικές επενδύσεις, διευκολύνουν την οικονομική δραστηριότητα και τελικά οδηγούν στη δημιουργία περισσότερων θέσεων απασχόλησης. Καλούμε την Ελλάδα να αναπτύξει ένα πιο λεπτομερές σχέδιο δράσης, σύμφωνο με το υφιστάμενο πρόγραμμα.
Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup καλωσορίζει την πρόοδο που έχει σημειωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις ελληνικές αρχές με την προετοιμασία του Συμφώνου Συνεργασίας για τα Διαρθρωτικά Ευρωπαϊκά και Επενδυτικά Ταμεία. Τα επόμενα επτά χρόνια, τα ταμεία αυτά θα προσφέρουν περίπου 19 δισ. ευρώ σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα για την ελληνική οικονομία, με στόχο τη δημιουργία μιας ανταγωνιστικής, δυναμικής και συνεκτικής οικονομίας, που θα καθοδηγείται από την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία. Επιπρόσθετα, η ελληνική κυβέρνηση έχει εκφράσει τη φιλοδοξία να προσελκύσει και να διευκολύνει τις ιδιωτικές επενδύσεις. Η δημιουργία του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου θα βοηθήσει στην άντληση οικονομικών πόρων από ιδιωτικούς και δημόσιους οργανισμούς για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και για δημόσια επενδυτικά προγράμματα.
Το Eurogroup καλωσορίζει επίσης τη συνεισφορά στην εφαρμογή του προγράμματος που είχε η τεχνική βοήθεια που προσφέρθηκε στην Ελλάδα υπό τον συντονισμό της Task Force. Τονίζουμε την ανάγκη να υπάρξει συνέχεια και να προωθηθεί η τεχνική βοήθεια για τη στήριξη μεταρρυθμίσεων υπέρ της ανάπτυξης (συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών για την πάταξη της φοροδιαφυγής). Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα αξιολογήσουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν στενότερη συνεργασία με την Ελλάδα στον τομέα αυτό. Ενθαρρύνουμε την Ελλάδα να χρησιμοποιήσει τη νέα χρηματοδοτική ρύθμιση για τεχνική βοήθεια και πέρα από το 2014. Συστήνουμε στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την Κομισιόν (συμπεριλαμβανομένης της Task Force), να προβεί σε μια εκτίμηση της διαθέσιμης τεχνικής βοήθειας και εξωτερικής χρηματοδότησης και να εξετάσει τον πιθανό ρόλο των σχετικών διεθνών οικονομικών θεσμών στην παροχή τεχνογνωσίας και πόρων, όπου είναι αυτό δυνατό.
Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης επανεπιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους να προσφέρουν την απαιτούμενη στήριξη στην Ελλάδα μέχρι να ανακτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές, δεδομένου ότι η Ελλάδα θα συμμορφωθεί πλήρως με τις απαιτήσεις και τους στόχους του προγράμματος προσαρμογής. Η σχετική αξία πιθανών μέτρων για τη βιωσιμότητα του χρέους, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Eurogroup στις 27 Νοεμβρίου του 2012, θα εξεταστεί στην επόμενη αξιολόγηση».