Tην ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδος όχι με κούρεμα, αλλά με την επέκταση της ωρίμανσης των δανείων από 30 σε 50 χρόνια και τη νέα μείωση ορισμένων επιτοκίων ετοιμάζει η ευρωζώνη, μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο αξιωματούχους της Ε.Ε.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μία από τις αιτίες που η έκδοση του πενταετούς ομολόγου πραγματοποιήθηκε τόσο ομαλά ήταν η προσδοκία των επενδυτών για νέα ανακούφιση του χρέους.
"Η ανακούφιση του χρέους είχε προεξοφληθεί στην έκδοση, ενώ οι αγορές αναμένουν αναβάθμιση της Ελλάδας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης", αναφέρει αναλυτής της ING.
Σύμφωνα με το Reuters, οι Βορειοευρωπαίοι πιστωτές της χώρας διαφωνούν έντονα με την πιθανότητα ενός νέου "κουρέματος" των δανείων. Μια τέτοια κίνηση δύσκολα θα περνούσε από τα κοινοβούλια ή θα έβρισκε εμπόδια στα δικαστήρια.
Η επιμήκυνση των δανείων και η μείωση των επιτοκίων έχει ξανασυμβεί και θα έχει μικρότερο πολιτικό κόστος στις περιπτώσεις κρατών όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία, σημειώνεται.
Οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους αναμένεται να ανοίξουν αφού πρώτα πιστοποιηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα της χώρας από τη Eurostat.
Αξιωματούχος της Ε.Ε. ερωτηθείς για το μεγάλο δημόσιο χρέος της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας απάντησε με νόημα: «Ποιος ήταν ο Βρετανός πρωθυπουργός που ξεπλήρωσε τα δάνεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου της χώρας; Ο Τ. Μπλέρ το 2006. Μάλιστα η Βρετανία συνεχίζει να χρωστά στις ΗΠΑ δάνεια από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο...».
Μετά από δύο πακέτα διάσωσης, το χρέος της Ελλάδας ανέρχεται στο 175% του ΑΕΠ, πάνω από το όριο που το ΔΝΤ κρίνει βιώσιμο, τονίζεται στο δημοσίευμα.
Αξιωματούχοι της Ε.Ε. τονίζουν πως η Μεγάλη Επιμήκυνση ίσως δεν επεκταθεί πέρα από την Ελλάδα στην Ιρλανδία, η οποία έχει ήδη επιστρέψει στις αγορές, ή στην Πορτογαλία που προβλέπεται να βγει από το πρόγραμμα διάσωσης τον Μάιο.