Προειδοποιεί η βιομηχανία για το «ενεργειακό πακέτο»

Οποιαδήποτε ακύρωση ή καθυστέρηση στην υλοποίηση των μέτρων θα επιφέρει καίριο πλήγμα στον παραγωγικό ιστό, θα αυξήσει την ανεργία και θα υπονομεύσει την προοπτική ανάπτυξης, προειδοποίησε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Προειδοποιεί η βιομηχανία για το «ενεργειακό πακέτο»

Από την υλοποίηση του πακέτου μέτρων για τη μείωση του ενεργειακού κόστους και κατά πόσον αυτό θα λάβει το πράσινο φως από την Ε.Ε. κρέμεται η τύχη της ελληνικής βιομηχανίας αλλά και της απασχόλησης.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση που έκανε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος μετά τη σύσκεψη της Διυπουργικής Επιτροπής για τη βιομηχανική πολιτική που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής.

Ο κ. Δασκαλόπουλος χρησιμοποιώντας δραματικούς τόνους σημείωσε: "Η ελληνική βιομηχανία βρίσκεται σε οριακό σημείο. Αυτά τα μέτρα που προσκρούουν στις Βρυξέλλες είναι οξυγόνο ζωής για τις ελληνικές βιομηχανίες. Οποιαδήποτε ακύρωση ή καθυστέρηση στην υλοποίησή τους θα επιφέρει καίριο πλήγμα στον παραγωγικό ιστό, θα αυξήσει την ανεργία και θα υπονομεύσει την προοπτική ανάπτυξης".

Ο ίδιος πάντως δήλωσε ότι δεν διανοείται ότι οι εταίροι μας αδιαφορούν γι' αυτές τις επιπτώσεις. Επίσης σημείωσε ότι πρέπει σε συνεργασία με την κυβέρνηση και τον επιχειρηματικό κόσμο να βρεθεί η τυπική φόρμουλα και να προσχωρήσουν τα μέτρα τα οποία ισοδυναμούν με την επιβίωση της παραγωγικής βάσης της χώρας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε ότι έγινε ενημέρωση από το ΥΠΕΚΑ σε σχέση με την εφαρμογή της πρωτοβουλίας που έχει αναληφθεί για μείωση του ενεργειακού κόστους. Σύμφωνα με τον υπουργό, το ΥΠΕΚΑ διαβεβαίωσε πως τα πράγματα θα εξελιχθούν ομαλά.

Όπως ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, στη Διυπουργική Επιτροπή συζητήθηκαν τρία θέματα:

Πρώτον, η στρατηγική για την έρευνα, την τεχνολογική ανάπτυξη και την καινοτομία. Είναι κομβικής σημασίας η σύνδεση των ερευνητικών κέντρων και των πανεπιστημίων με την παραγωγή και τη βιομηχανική δραστηριότητα στη χώρα.

Δεύτερον, συζητήθηκε ο νόμος πλαίσιο για τις αδειοδοτήσεις επιχειρήσεων. Πλησιάζει η στιγμή της κατάθεσης του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή και στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι τα τέλη Απριλίου περίπου ο νόμος αυτός να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή. Πρόκειται για μια δραστική απλοποίηση της διαδικασίας των αδειοδοτήσεων.

Είναι ένα μήνυμα στην επιχειρηματική κοινότητα ότι η στάση της δημόσιας διοίκησης απέναντι στην επιχειρηματικότητα αλλάζει. Απλουστεύεται ριζικά το σύστημα αδειοδοτήσεων στην Ελλάδα.
Μετά τις πρόσφατες αλλαγές που περάσαμε μέσω του πολυνόμου με την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και τις παρεμβάσεις που έγιναν στο επίπεδο του ανταγωνισμού, ο νόμος αυτός συμπληρώνει τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης σε σχέση με την επιχειρηματικότητα.

Τρίτον, συζητήθηκε ακόμη μία φορά το θέμα της ενέργειας. Έγινε ενημέρωση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σε σχέση με την εφαρμογή των πρωτοβουλιών που έχουν αναληφθεί για τη μείωση του ενεργειακού κόστους. Παρουσιάστηκε η πρόοδος που έχει επιτευχθεί και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των προσπαθειών σε συνεργασία φυσικά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το Υπουργείο Ενέργειας διαβεβαίωσε ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν ομαλά.

Σύμφωνα με πληροφορίες ,το ΥΠΕΚΑ εμφανίζεται αισιόδοξο σε ό,τι αφορά το θέμα της αντιστάθμισης του κόστους αγοράς ρύπων και εκτιμά ότι θα εγκριθεί από την Ε.Ε. Αναφορικά με τη διακοψιμότητα, παρότι υπάρχουν τεχνικές και νομικές δυσκολίες και ενστάσεις, υποστηρίζεται ότι θα βρεθεί κάποιος τρόπος σύντομα.

Με βάση τις ίδιες πηγές, λύση στο θέμα δεν αποκλείεται να βρεθεί ακόμη και εντός του μήνα. Εν τω μεταξύ την ερχόμενη εβδομάδα θα βρίσκεται στην Ελλάδα υψηλόβαθμο στέλεχος της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ε.Ε., ενώ θα γίνουν και νέες συζητήσεις με την τρόικα για το ζήτημα.

Πάντως το ενδεχόμενο να υπάρξει εμπλοκή παραμένει ανοικτό, κάτι που απεύχεται η βιομηχανία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v