Εσφαλμένη ερμηνεία του νόμου, ασάφειες και αοριστίες διαπίστωσε η εισαγγελία του Αρείου Πάγου στο σκεπτικό του βουλεύματος με το οποίο παραπέμπονται σε δίκη 19 στελέχη των εταιρειών Energa και Hellas Power κατά του οποίου άσκησε αναίρεση.Σημειώνεται ότι η εξέλιξη αυτή δεν αλλάζει την ποινική μεταχείριση των κατηγορουμένων στην υπόθεση. Από τους συνολικά 25 εμπλεκόμενους αρχικά είχαν προφυλακιστεί 6 άτομα, ωστόσο τέσσερα έχουν αποφυλακιστεί και δύο παραμένουν προσωρινά κρατούμενοι.
Σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών 19 από τους 25 κατηγορούμενους στην υπόθεση παραπέμφθηκαν να δικαστούν για υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου (Ν. 1608/1950), λαθρεμπορία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος).
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι εταιρείες Energa και Hellas Power ως πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος, εισέπρατταν τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και το τέλος ακίνητης περιουσίας για λογαριασμό της ΔΕΗ, αλλά δεν απέδιδαν τα χρήματα αυτά στο Δημόσιο, προκαλώντας ζημία η οποία 270 εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με την κατηγορία, οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση τοποθέτησαν τα χρήματα σε λογαριασμούς στο εξωτερικό.
Με το ίδιο βούλευμα το Συμβούλιο Εφετών απάλλαξε έξι μέλη της «Διαχειριστικής Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε." (ΔΕΣΜΗΕ), σε βάρος των οποίων αρχικά είχε ασκηθεί δίωξη για απιστία στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος.
Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου άσκησε αναίρεση κατά του παραπεμπτικού βουλεύματος 365/2014, καθώς διαπίστωσε έλλειψη αιτιολογίας και εσφαλμένη ερμηνεία του νόμου, ασάφειες, αοριστίες και αντιφατικές παραδοχές ως προς τη σχέση εντολής για την προμήθεια ρεύματος και τη λειτουργία των εταιρειών, όπως και για τις σχετικές συμβάσεις και τις ιδιότητες των συμβαλλομένων προσώπων.