Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευνοϊκές ρυθμίσεις για όσους επιστρέφουν τα κλεμμένα

Ευνοικότερες ρυθμίσεις για όσους επιστρέφουν τα κλεμμένα στο δημόσιο εισάγει το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Αυστηρότερο το πλαίσιο για τρομοκρατία.

Ευνοϊκές ρυθμίσεις για όσους επιστρέφουν τα κλεμμένα

Κινητρα σε όσους κατηγορούνται για οικονομικά εγκλήματα και καταχρηση δημοσίου χρήματος να επιστρέψουν στα ταμεία "τα κλεμμένα" δίνει η κυβέρνηση με προφανή στόχο την .... ενίσχυση των δημοσίων εσόδων.

Οι ρυθμίσεις που αφορούν στο ενέχυρο και την ποινική συνδιαλλαγή περιέχονται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, ενώ στο ίδιο νομοθέτημα περιλαμβάνονται διατάξεις για την αυστηροποίηση των αποφυλακίσεων σε κατηγορούμενους για τρομοκρατικές ενέργειες. Αντίθετα, στις περιπτώσεις άλλων αδικημάτων με αντικειμενικό στόχο την αποσυμφόρηση των φυλακών προβλέπεται η αποφυλακισή τους εφόσον έχουν καταδικαστεί με ποινή μέχρι δέκα έτη.

Ποινική- Συνδιαλλαγή- Ενέχυρο

Το νομοσχέδιο προβλέπει σημαντική μείωση ποινών σε περίπτωση επιστροφής χρημάτων για υποθέσεις υπεξαίρεσης, πόθεν έσχες, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ακόμα και στις περιπτώσεις ισοβίων.

Οι εν λόγω κατηγορούμενοι, εφόσον επιστρέψουν στο Δημόσιο τα χρήματα που καταχράστηκαν θα τυγχάνουν ευνοϊκής μεταχείρισης, ενώ σε περίπτωση απαλλαγής τους τα χρήματα θα επιστρέφονται άτοκα.
Το δημόσιο εντωμεταξύ θα μπορεί να αξιοποιεί αυτά τα χρηματικά ποσά.

Σε περίπτωση πλήρους ικανοποίησης του δημοσίου εκ μέρους των κατηγορουμένων προβλέπονται μειωμένες ποινές, ανάλογα με το στάδιο που θα επιστρέψουν τα χρήματα. Ακόμα και αν η προβλεπόμενη ποινή είναι η ισόβια κάθειρξη, αν ο δράστης έχει επιστρέψει πίσω όλα τα χρήματα η ποινική του τιμωρία διαμορφώνεται ως εξής:

Φυλάκιση τουλάχιστον 3 ετών, αν αυτό συμβεί μέχρι την απολογία του στον ανακριτή, κάθειρξη μέχρι 7 χρόνια , αν τα χρήματα επιστραφούν μέχρι την έναρξη της πρωτοβάθμιας δίκης.

Από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις εξαιρούνται κατηγορούμενοι που είχαν διατελέσει Υπουργοί, Αναπληρωτές Υπουργοί, Υφυπουργοί, Βουλευτές ,Ευρωβουλευτές, Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς ,Περιφερειάρχες, Δήμαρχοι , Πρόεδροι Δημοσίων Επιχειρήσεων και Δημοσίων Οργανισμών.

Τρομοκρατία

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης προβλέπει αυστηρότερους όρους για την απόλυση καταδικασθέντων για τρομοκρατικές ενέργειες, οι οποίοι εφεξής θα κρατούνται στις φυλακές ύψιστης ασφαλείας στον Δομοκό.

Οι προβλέψεις του νομοσχεδίου αφορούν και τους ήδη καταδικασθέντες της 17Ν. Σύμφωνα με αυτό οι καταδικασθέντες για τρομοκρατικές πράξεις οι οποίοι έχουν εκτίσει σε άλλες φυλακές δέκα χρόνια της ποινής τους, θα μεταφερθούν στις φυλακές υψίστης ασφαλείας του Δομοκού. Η συνέχιση της κράτησής τους στο κατάστημα για δύο ακόμη χρόνια θα γίνεται με απόφαση του εισαγγελέα εκτέλεσης ποινών ενώ η κράτησή τους μπορεί να παρατείνεται ανά διετία.

Οι κρατούμενοι στις φυλακές Δομοκού δεν θα έχουν δικαίωμα σε άδειες. Περαιτέρω, οι καταδικασθέντες σε ισόβια για εγκλήματα τρομοκρατίας δεν θα αποφυλακίζονται με όρους αν δεν έχουν συμπληρώσει κράτηση είκοσι ετών.

Παράλληλα, στους δράστες εγκληματικής πράξης -εξαιρούνται οι πράξεις τρομοκρατίας- οι οποίοι πριν την αμετάκλητη καταδίκη τους με δική τους πρωτοβουλία έδωσαν πληροφορίες που συντέλεσαν στην εξάρθρωση τρομοκρατικής οργάνωσης, αναγνωρίζονται ελαφρυντικά, που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν μέχρι και στην απελευθέρωση τους.

Οι φυλακές υψίστης ασφαλείας

Στις φυλακές Δομοκού θα μεταχθούν καταδικασθέντες και υποδίκοι για τρομοκρατία, εσχάτη προδοσία, ανθρωποκτονία χωρίς ελαφρυντικά, εκβίαση και ληστεία στα πλαίσια εγκληματικής οργάνωσης αλλά και όσοι χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα επικίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια και έχουν καταδικαστεί σε ισόβια ή τουλάχιστον 10ετη κάθειρξη. Οι κατάδικοι θα "φιλοξενούνται" υποχρεωτικά 10 χρόνια, και η κράτησή τους θα επανεξετάζεται μετά τη δεκαετία με δικαίωμα ανανέωσης κάθε δυο χρόνια. Αν επιστρέψουν σε φυλακές Α ή Β τύπου τότε οι αιτήσεις τους για άδεια θα επανελέγχονται όπως και σήμερα από το Συμβούλιο των φυλακών.

Οι κατάδικοι για άλλα αδικήματα, οι οποίοι ωστόσο κρίνονται επικίνδυνοι θα κρατούνται υποχρεωτικά χωρίς άδεια για 4 χρόνια στις φυλακές υψίστης ασφαλείας, ενώ η κράτησή τους θα μπορεί να παρατείνεται επι διετία εφόσον κρίνονται επικίνδυνοι. Στην ίδια κατηγορία θα εντάσσονται και όσοι έχουν διαπράξει πειθαρχικά αδικήματα σε βάρος σωφρονιστικών υπαλλήλων ή συμμετείχαν σε επικίνδυνες ομαδικές αποδράσεις.

Αποφυλακίσεις

Τέλος, επιχειρώντας να επιτευχθεί αποσυμφόρηση των φυλακών, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης προβλέπεται οτι μεγάλος αριθμός κρατουμένων που έχουν καταδικαστεί και εκτίουν ποινές έως 10 κάθειρξη αποφυλακίζονται άμεσα, έφοσον έχουν εκτίσει τουλάχιστον το μισό της ποινής τους.

Στην διάταξη ωστόσο προβλέπεται ρητά πως σε περίπτωση που εντός 5 ετίας διαπράξουν κι άλλο αδίκημα που ενέχει το στοιχείο του δόλου και καταδικαστούν τελεσίδικα για αυτό θα εκτίσουν αθροιστικά όλες τις ποινές, δηλαδή και αυτή που τους επιβλήθηκε και αυτή που απόμενε και τους χαρίστηκε με την εν λόγω διάταξη. Εξαιρούνται οι κατάδικοι για βαριά αδικήματα, όπως ένταξη σε εγκληματική οργάνωση (π.χ τρομοκρατία), σενέργεια σε ανθρωποκτονία κλπ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v