Προς άγραν ισοδύναμων μέτρων θα πρέπει να προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών καθώς όπως φαίνεται η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου πιθανότατα θα υιοθετήσει την εισήγηση του γενικού επιτρόπου Επικρατείας περί αντισυνταγματικότητας της αναδρομικής μείωσης των συντάξεων στα ειδικά μισθολόγια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αποδοχή της εισήγησης του γενικού επιτρόπου Επικρατείας από την Ολομέλεια του ανωτάτου δημοσιονομικού δικαστηρίου είναι "μονόδρομος", καθώς οι δικαστές δεσμεύονται από παλαιότερη (σ.σ. προ έτους) γνωμοδότησης της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου που αφορούσε το Μνημονιο ΙΙΙ και είχε κρίνει ότι είναι αντισυνταγματικές και αντίθετες στην Ευρωπαική Συμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, οι μειώσεις των συντάξεων.
Στην εισήγησή του ενώπιον της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο κ. Λασκαράτος υποστήριξε ότι η αναδρομική μείωση στις συντάξεις αντιβαίνει στις συνταγματικές αρχές της ισότητας, του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας αλλά και στην αρχή της αναλογικότητας.
Ειδικότερα ο γενικός επίτροπος Επικρατείας σημείωσε ότι οι συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων έχουν πληγεί δυσανάλογα σε σχέση με άλλες κατηγορίες πολιτών, ενώ με τις μειώσεις των συντάξεων πλήττεται το επίπεδο της αξιοπρεπούς διαβίωσής τους.
Όπως επεσήμανε ο κ. Λασκαράτος, συν τοις άλλοις δεν προκύπτει ότι εξαντλήθηκε κάθε άλλο πρόσφορο μέτρο για να περιοριστεί το κρατικό έλλειμμα, έτσι ώστε να αποτραπεί η επιβάρυνση για πολλοστή φορά της ίδιας κατηγορίας πολιτών, όπως είναι αυτή των στρατιωτικών.
Όπως τόνισε ο κ. Λασκαράτος, οι συνεχείς περικοπές των συντάξεων των ενστόλων έρχονται σε ευθεία και πλήρη αντίθεση με το άρθρο 25 του Συντάγματος, αφού οι μειώσεις δεν ενδείκνυται ως το πλέον πρόσφορο μέτρο για την επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού της περιστολής των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.
Εξάλλου, Σύμφωνα με τον κ. ίδιο, οι περικοπές των συντάξεων παραβιάζουν επιπρόσθετα και το πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ, καθώς δεν προκύπτει από κάποιο στοιχείο ότι η αναδρομική μείωση των συντάξεων υπαγορεύτηκε από λόγους γενικότερου δημοσίου ή κοινωνικού συμφέροντος, μετά από τήρηση των αρχών: α) της ισότητας, β) της ισότητας στην κατανομή των βαρών και γ) της αναλογικότητας.
Σε άλλο σημείο της εισήγησής τους που αφορούσε τους δικαστικούς λειτουργούς, ο κ. Λασκαράτος ανέφερε κάτ΄ αρχάς, ότι από τον συνταγματικό χάρτη υπάρχει ισοτιμία μεταξύ των τριών λειτουργιών (νομοθετική, εκτελεστική και δικαστική). Κατά συνέπεια, οι αποδοχές των δικαστικών πρέπει να είναι ίσες με τις αποδοχές των δύο άλλων λειτουργιών, λόγω της ισοτιμίας των τριών αυτών εξουσιών, αλλά και λόγω της ειδικής μεταχείρισης που επιφυλάσσει για αυτούς το Σύνταγμα.
Η ειδική αυτή μεταχείριση των εν ενεργεία δικαστικών λειτουργών, σύμφωνα με το κ. Λασκαράτο, συμπεριλαμβάνει και τους συνταξιούχους, σύμφωνα με την αρχή της σταθερής αναλογίας των αποδοχών των μάχιμων δικαστών και των συντάξεων τους.