Αγώνα προκειμένου να μην εκδοθεί στην Ελλάδα έδωσε, παρά τους περί αντιθέτου ισχυρισμούς του, ο εκζητούμενος πρώην πρόεδρος του ΤΤ Άγγελος Φιλιππίδης.
Όπως προκύπτει από τα πρακτικά της απόφασης του τουρκικού δικαστηρίου που απέρριψε το πρώτο αίτημα έκδοσης, οι συνήγοροι του Άγγελου Φιλιππίδη υποστήριξαν στο δικαστήριο ότι το ένταλμα σύλληψης είναι παράνομο καθώς στον κατηγορούμενο δεν δόθηκε η ευκαιρία να απολογηθεί.
Ως προς τις κατηγορίες που του αποδίδονται, οι συνήγοροι υπεράσπισής του ισχυρίστηκαν ότι σχετίζεται με την προσωπική σχέση που έχει ο Άγγελος Φιλιππίδης με τον πρώην πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή.
Σύμφωνα με τα πρακτικά του τουρκικού δικαστηρίου η διαδικασία εξελίχθηκε ως εξής:
ΑΓΓΕΛΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ: Τον Αύγουστο του έτους 2013, είχαν δημοσιευθεί στον ελληνικό τύπο, πληροφορίες σχετικά με εμένα. Η Εισαγγελία προέβη σε διευκρινίσεις. Τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο του 2013, ζήτησα από τον εισαγγελέα να προβώ σε υπεράσπισή μου, αλλά ούτε απολογία μου πήραν, ούτε κάτι μου είπαν. Την 3/1/14 ήρθα στην Κωνσταντινούπολη, επειδή, είμαι σύμβουλος χρηματοδοτήσεων. Όταν θα τέλειωναν στην Κωνσταντινούπολη οι δουλειές μου, θα πήγαινα την 7η Ιανουαρίου στην Μανίλα. Την 8η Ιανουαρίου έγινε έρευνα στην κατοικία μου στην Ελλάδα. Εξαιτίας του γεγονότος αυτού ακύρωσα το εισιτήριο μου για Μανίλα και αγόρασα, με την πιστωτική μου κάρτα, εισιτήριο για να επιστρέψω στην Ελλάδα. Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο.
ΔΙΚΑΣΤΕΣ: Σε περίπτωση εκδόσεως σας στην Ελλάδα, ανησυχείτε αν τύχετε κακής μεταχείρισης ή αν θα υποστείτε κάποια αδικία;
ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ: Δεν γνωρίζω επακριβώς. Ελπίζω ότι δεν θα αδικηθώ.
ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ Μ. Dogan: Τα γεγονότα, στα οποία στηρίζεται το αίτημα έκδοσης, έχουν σχέση με την εξέλιξη της πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα. Ο πελάτης μου είναι στενός φίλος του πρώην Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Καραμανλή. Είναι ο CEO της Κρατικής Τράπεζας. Δια μέσω του πελάτη μου, θέλουν να φτάσουν στον Καραμανλή. Δεν πρέπει να γίνεται λόγος για έκδοση, επειδή δεν ασκήθηκε ποινική δίωξη, η οποία είναι προϋπόθεση της έκδοσης. Πριν από την έκδοση του εντάλματος σύλληψης, ο πελάτης μου, ζήτησε περισσότερες από μία φορές, να προβεί σε δηλώσεις στην Εισαγγελία, αλλά δεν τηρήθηκε καμία σχετική διαδικασία. Στο φάκελο του αποδίδονται αόριστες κατηγορίες. Ζητούμε την απόρριψη του αιτήματος και αν παρίσταται ανάγκη, εφαρμοζομένων των διατάξεων περί δικαστικού ελέγχου, να αφεθεί ελεύθερος ο πελάτης μας.
ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ S. Yildirim: Η εν Ελλάδι ύποπτοι έχουν αφεθεί ελεύθεροι. Για το λόγο αυτό ζητούμε να αφεθεί ελεύθερος και ο πελάτης μας και να απορριφθεί το περί εκδόσεως αίτημα.
Όπως επισημαίνεται στο σκεπτικό της απόφασης το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του είναι παράνομη καθώς αφορά το αδίκημα της απάτης για το οποίο ωστόσο δεν έχει ασκηθεί σε βάρος του ποινική δίωξη. " Σύμφωνα με τις διατάξεις της σύμβασης περί έκδοσης εγκληματιών και το άρθρο 18 του ΤΠΚ, δεν είναι δυνατόν να γίνει δεκτό το αίτημα περί έκδοσης του Άγγελου Φιλιππίδη. Αποφασίζεται ομοφώνως η άρση της απόφασης περί κράτησής του", καταλήγει η απόφαση του δικαστηρίου ...
«Κάποιοι δεν θέλουν να έλθω στην Ελλάδα»
Για όλους και για όλα μιλάει ο 'Αγγελος Φιλιππίδης σε συνέντευξή του στο enikos.gr. Ο πρώην επικεφαλής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου από την Κωνσταντινούπολη, όπου βρίσκεται, σχολιάζει την απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου και όσα είδαν το φως της δημοσιότητας σε σχέση με τον πρώην Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ενώ μιλά για το δεύτερο ένταλμα σύλληψης του.
Ο κ. Φιλιππίδης δηλώνει κατηγορηματικά ότι επιθυμεί να επιστρέψει στην Ελλάδα και επιμένει ότι κάποιοι δεν θέλουν να γυρίσει για να μην καταθέσει.
"Όταν κάποιος άνθρωπος- ο οποίος κατέχει δημόσιες θέσεις, σημαντικές στη ζωή του, έχει κάνει κάποια πράγματα κάπως πρωτότυπα, πχ μειώνει το μισθό του στο μισό, ο οποίος έχει σημαντική ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα, έχει την οικογένειά του στην Ελλάδα και το γιο του να είναι ακόμα μαθητής- δηλώνει ότι εγώ θα επιστρέψω σε 2-3 μέρες, το λιγότερο πράγμα που μπορεί να κάνει το ελληνικό κράτος, αφού δεν τήρησε το ανθρώπινό του δικαίωμα να τον φωνάξει στην προανάκριση, είναι να του δώσει την ευκαιρία να επιστρέψει χωρίς να συλληφθεί στο αεροδρόμιο" τονίζει ο κ. Φιλιππίδης.
Ο πρώην επικεφαλης του Τ.Τ. , ερωτηθείς σχετικά, δηλώνει ότι έχει στοχοποιηθεί και υπογραμμίζει: "H κυρία Πόπη Παπανδρέου έχει εκτελέσει από το ένα μέτρο την καριέρα μου".
"Ζήτησα ένα πράγμα, στα πλαίσια της έρευνας να ακουστεί η άποψή μου και η άποψή μου δεν ακούστηκε. Θέλω να έρθω να απολογηθώ, πρέπει να έρθω να απολογηθώ, το χρωστάω στην ιστορία μου, στον εαυτό μου, στους 2.500 υπαλλήλους που δούλεψαν μαζί μου. Αγωνιώ για να έρθω να απολογηθώ και προσπαθώ να έρθω να απολογηθώ, όμως κάποιοι φαίνεται ότι δεν το θέλουν" αναφέρει χαρακτηριστικά. "Δεν μπορώ να ξέρω ποιοι είναι, ίσως αυτοί που περίμεναν ότι εγώ, με το που με κατηγορήσουν, θα κρύβομαι στο εξωτερικό και δεν θα μιλάω. Εγώ θα μιλήσω γιατί πρέπει να υπερασπιστώ το έργο της ζωής μου. Και γι' αυτό θα γυρίσω", προσθέτει.
Σε ότι αφορά τις πληροφορίες που έκαναν λόγο ότι στο υπόμνημά του ο κ. Φιλιππίδης ανέφερε ότι μέσω αυτού θέλουν να φτάσουν στον Κώστα Καραμανλή, ο ίδιος επισημαίνει: "Δεν ξέρω τι έγραψαν(σ.σ. οι τούρκοι δικηγόροι) στο υπόμνημα γιατί ήταν στα τούρκικα. Αυτό που γνωρίζω είναι όσα είπα στο δικαστήριο"¨. Ο κ. Φιλιππίδης τονίζει ότι πρόεδρος του δικαστηρίου τον ρώτησε εάν κινδυνεύει στην Ελλάδα και εκείνος απάντησε "ελπίζω όχι".
"Με τιμά το γεγονός ότι είμαι φίλος πολιτικά και προσωπικά με τον Κώστα Καραμανλή αλλά δεν κρύβομαι πίσω από κανένα. Δεν θα κρυφτώ πίσω από τον Κώστα Καραμανλή ο οποίος δεν έχει καμία ευθύνη, δεν έχει δώσει ποτέ καμία οδηγία που να έχει επηρεάσει τις αποφάσεις μου, επομένως δεν έχω καμία πρόθεση να κρύψω το καταπληκτικό μου έργο πίσω από κανένα" υπογραμμίζει.
Κρατά αποστάσεις ο Καραμανλής
Στενοί συνεργάτες του Κώστα Καραμανλή μόλις πληροφορήθηκαν τους ισχυρισμούς Φιλιππίδη σχολίαζαν «Ο Κ. Καραμανλής έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην δικαιοσύνη, στην λειτουργία της και στον τρόπο άσκησής της από τους δικαστές» τόνιζαν χαρακτηριστικά.
Οι ίδιες πηγές σημείωναν με νόημα «Μακριά από τον Κ. Καραμανλή οι απόψεις ότι η δικαιοσύνη εμπλέκεται σε πολιτικά παιχνίδια» δείχνοντας τις σαφείς αποστάσεις που παίρνει ο πρώην πρωθυπουργός από τα όσα είπε ο πρώην Πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου