Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελβετικό μπλόκο στην επιστροφή 2,2 εκατ. από μίζες

Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο συνήγορος του Ν. Ζήγρα, Στέλιος Γκαρίπης, ο κατηγορούμενος ζήτησε να επιστρέψουν στο δημόσιο ταμείο 2,2 εκατ. ευρώ. Η απάντηση των Ελβετών ήταν πώς αυτό δεν γίνεται και εν πάση περιπτώσει θα πρέπει να υποβληθεί σχετικό αίτημα.

Ελβετικό μπλόκο στην επιστροφή 2,2 εκατ. από μίζες

Ενστάσεις για την επιστροφή στα ελληνικά ταμεία ποσού 2,2 εκατομμυρίων ευρώ φαίνεται να προβάλλουν ατύπως οι ελβετικές αρχές αφήνοντας "στον αέρα" το σχετικό αίτημα που υπέβαλε ο Νίκος Ζήγρας.

Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο συνήγορος του Ν. Ζήγρα, Στέλιος Γκαρίπης, ο κατηγορούμενος ο οποίος σήμερα εξετάστηκε από Eλβετούς εισαγγελείς που μετέβησαν στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, ζήτησε να επιστρέψουν στο δημόσιο ταμείο τα 2,2 εκατομμύρια ευρώ που βρίσκονται σε ελβετικές τράπεζες και σύμφωνα με την Δικαιοσύνη είναι "μαύρο χρήμα".

Η απάντηση των Ελβετών, όπως εξήγησε ο συνήγορος ήταν πώς αυτό δεν γίνεται και εν πάση περιπτώσει θα πρέπει να υποβληθεί σχετικό αίτημα από τον Ελληνα υπουργό Δικαιοσύνης προς τον Ελβετό ομολόγο του, κι αν κριθεί πώς οι ελληνικές αρχές συνέδραμαν ουσιαστικά τις ελβετικές, στο τέλος ίσως επιστραφεί κάποιο ποσό.

«Το Ελβετικό κράτος που οικοδόμησε την οικονομία του περιθάλποντας τα μεγαλύτερα λαμόγια του τραπεζικού κόσμου πρέπει να ζητήσει με τη σειρά του συγνώμη από την Ελληνική Δικαιοσύνη και τον Ελληνικό λαό γιατί ήταν η χώρα - πλυντήριο των κλεμμένων από τον ελληνικό λαό χρημάτων, γιατί τόσα χρόνια έκλεινε τα μάτια και τώρα κάνει πως δεν ξέρει", τονίζει σε δήλωσή του ο Νίκος Ζήγρας καλώντας τις ελβετικές αρχές να επιστρέψουν τα χρήματα.

«Το Ελβετικό κράτος πρέπει να επιστρέψει άμεσα στον ελληνικό λαό τα κλεμμένα χρήματα και να παύσει τις υποκριτικές διώξεις και ανακρίσεις για να έχει δικαιολογία να παρακρατεί τα κλεμμένα από τον ελληνικό λαό χρήματα. Και η αρχή της επιστροφής των χρημάτων, πρέπει να γίνει από τα χρήματα που έχουν βρεθεί στην Ελβετία στο όνομά μου και τα οποία εδώ και ενάμιση χρόνο ζητώ να επιστρέψουν στο Ελληνικό Δημόσιο, εκεί που ανήκουν».

Από την πλευρά του, σε δηλώσεις που έκανε προς τους έλληνες δημοσιογράφους, ο αναπληρωτής ομοσπονδιακός εισαγγελέας της Ελβετίας Urs Koehli αρνήθηκε να τοποθετηθεί επί του θέματος και περιορίστηκε να εξάρει το έργο των ελληνικών δικαστικών αρχών.

«Η ελβετική εισαγγελία από το 2012 και μετά ασχολείται σοβαρά και ενδελεχώς με πολλές αιτήσεις από την Ελλάδα για λογαριασμούς και στοιχεία. Σ' αυτό το σημείο θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η εισαγγελία Αθηνών έχει παίξει σημαντικό ρόλο και η εργασία που έχει κάνει είναι η καλύτερη δυνατή. Από το καλοκαίρι του 2012 η Ελβετική εισαγγελία έχει ανοίξει διαδικασία γιατί υπάρχει υποψία για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, αλλά πρέπει να πω ότι το ειδικό βάρος της ελβετικής εισαγγελίας είναι διαφορετικό από αυτό της ελληνικής», είπε ο κ. Koehli και κατέληξε: «Η εισαγγελία της Ελβετία θα ήθελε να διασφαλίσει ότι δεν διακυβεύεται η σοβαρότητα και η υπόληψη της Ελβετίας ως χώρας καταθέσεων διότι η εισαγγελία θέλει να αποσοβήσει τον κίνδυνο όπως πληρωμές που έχουν σχέση με ξέπλυμα να γίνονται μέσω του ελβετικού χώρου".

Τι ψάχνουν οι Ελβετοί

Κατά την διάρκεια της εξέτασής του από τις ελβετικές αρχές, παρουσία των ανακριτών διαφθοράς Μαλλή και Σταυρόπουλου, ο εξάδελφος του Ακη Τσοχατζόπουλου δέχθηκε σωρεία ερωτήσεων τουλάχιστον για δύο ελληνοελβετούς τραπεζίτες οι οποίοι φέρονται να είχαν "πειράξει" τον φάκελο του Ζηγρα εμφανίζοντάς τον ως δικαιούχο σε καταθέσεις και offshore τις οποίες ο ίδιος αγνοούσε. 

Χαρακτηριστικό είναι ότι μεταξύ άλλων ο Ζήγρας εμφανίζεται να έχει κοινό λογαριασμό ακόμα και με την "σύζυγο" του Βίκυ Σταματη. Επιχειρώντας να εξηγήσει τα... ευρήματα ο συνήγορος του Ν. Ζηγρα εκτιμά ότι οι επίμαχοι τραπεζίτες προφανώς είχαν "αλλοιώσει" τα οικονομικά του στοιχεία προκειμένου να καλύψουν κάποιους άλλους.

Απαντώντας στις ερωτήσεις των Ελβετών ο Νίκος Ζήγρας υποστήριξε ότι οι δύο τραπεζίτες είχαν απευθείας επαφή με τον Ακη Τσοχατζόπουλο και ότι τον έναν τον γνώρισε από γνωστό έλληνα δικηγόρο με γραφείο στην οδό Βουκουρεστίου. Όσο για τον δεύτερο τραπεζίτη ο Ζήγρας υποστήριξε οτι τον είχε επισκεφθεί στην Γενεύη ο Ακης Τσοχατζόπουλος μαζί με την Αρετή Τσοχατζοπούλου.

Η εξέταση του Νίκου Ζήγρα, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες και ενώπιον της ελβετικής Δικαιοσύνης, έγινε στο πλαίσιο αιτήματος δικαστικής συνδρομής που εστάλη από τις ελβετικές αρχές στις 17 Απριλίου 2013 και αφορά έρευνα των ελβετικών αρχών για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα με εμπλοκή 9 προσώπων μεταξύ των οποίων ο Ζήγρας, ο Άκης Τσοχατζόπουλος, η σύζυγός του Βίκυ Σταμάτη, η αδελφή της πρώην συζύγου του κ. Τσοχατζόπουλου αλλά και Έλληνας υπάλληλος του ελβετικού υποκαταστήματος της Morgan Stanley.

Στο ερωτηματολόγιο που απέστειλαν οι Ελβετοί στις ελληνικές αρχές, μεταξύ άλλων ζητούν απαντήσεις για:

- Με ποιες τράπεζες διατηρούσε σχέσεις ο Ν. Ζήγρας και με ποιους εμφανιζόμενους και πραγματικούς οικονομικούς δικαιούχους

- Ποιες σχέσεις είχε συνάψει με τράπεζες, κατ' εντολή τρίτων, ποιος έδινε την εντολή και ποιος ήταν ο πραγματικός δικαιούχους

- Ποιος άνοιξε λογαριασμούς στη Morgan Stanley, που είναι στο όνομα του Ζήγρα, εάν είναι ο ίδιος πραγματικός δικαιούχος, εάν όχι ποιος είναι ο πραγματικός, ποιος ελάμβανε αποφάσεις και ποιος ο σκοπός της δημιουργίας των λογαριασμών.

Ζητούν επίσης διευκρινίσεις για δύο λογαριασμούς στη Morgan Stanley στους οποίους μεταξύ 2000-2001 πιστώθηκαν επιταγές συνολικού ποσού 29.404.000 ελβετικών φράγκων, ποσό για το οποίο επιβαρύνθηκε λογαριασμός του κατηγορούμενου στην υπόθεση των Tor M1 επιχειρηματία Φουάντ αλ Ζαγιάντ στην Credit Agricole.

Οι ερωτήσεις επίσης αφορούν το κατά πόσο ο εμπλεκόμενος Έλληνας υπάλληλος της Morgan Stanley γνώριζε εάν ο Άκης Τσοχατζόπουλος ήταν ο πραγματικός δικαιούχος των σχέσεων με ελβετικές τράπεζες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v