Στο 51,2 διαμορφώθηκε ο ελληνικός δείκτης μεταποίησης PMI τον Ιανουάριο από 49,6 τον Δεκέμβριο.
Σημειώνεται ότι ο δείκτης σηματοδοτεί ανάπτυξη για πρώτη φορά εδώ και 53 μήνες, από τον Αύγουστο του 2009.
Σύμφωνα με τη Markit, η ισχυρή και αυξανόμενη αύξηση τόσο στην παραγωγή όσο και στις νέες παραγγελίες οδήγησε τον δείκτη στο υψηλότερο κλείσιμο εδώ και 5,5 χρόνια, και ίσως το σημαντικότερο στοιχείο είναι ότι πέρασε το όριο του 50, επίπεδο που χωρίζει τη συρρίκνωση από την ανάπτυξη. Μια μικρή αύξηση στις παραγγελίες για εξαγωγές συνέβαλε σε αυτήν την εξέλιξη, αν και τα στοιχεία δείχνουν ότι κατά κύριο λόγο η εσωτερική ζήτηση συνέβαλε στο αποτέλεσμα.
Αποπληθωριστικές πιέσεις συνεχίζονται, σημειώνει η Markit, με τις εταιρείες να μειώνουν εκ νέου τις τιμές τους σε μια προσπάθεια να αυξήσουν τις πωλήσεις, κίνηση που έχει συνέπειες στην κερδοφορία.
Τα επίπεδα παραγωγής σημείωσαν αύξηση για τρίτο συνεχόμενο μήνα, ενώ ο ρυθμός ανόδου επιταχύνθηκε σε επίπεδο που είναι το υψηλότερο από τον Σεπτέμβριο του 2008.
«Ενδιάμεσα αγαθά» (σ.σ. αυτά που προορίζονται είτε στη μορφή που βρίσκονται είτε για να μετατραπούν σε άλλα αγαθά) ήταν αυτά που έδωσαν τη μεγαλύτερη ώθηση.
Σύμφωνα με τις μετρήσεις, στρατηγικές ανταγωνιστικής τιμολόγησης είναι αυτές που συνέβαλαν στις βελτιωμένες πωλήσεις. Αντίθετα οι τιμές αγοράς προϊόντων από την πλευρά της βιομηχανίας αυξήθηκαν για 8η φορά τους τελευταίους εννέα μήνες.
Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, οι παραπάνω εξελίξεις δεν απέτρεψαν νέα μείωση στην απασχόληση τον Ιανουάριο. Ενθαρρυντικό πάντως είναι το γεγονός ότι πρόκειται για τη μικρότερη υποχώρηση τα τελευταία τέσσερα χρόνια.