Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δικαίωμα επιλογής για τα διαζύγια

Η επιλογή μπορεί να γίνει μόνο μεταξύ συγκεκριμένων δικαίων που εμφανίζουν σύνδεσμο με τη σχέση του ζευγαριού, ήτοι των δικαίων που προέρχονται από την ιθαγένεια των δυο συζύγων.

Δικαίωμα επιλογής για τα διαζύγια

Δικαίωμα επιλογής για το ποιο δίκαιο θα ισχύσει σε περίπτωση διαζυγίου τους θα έχουν πλέον και τα διεθνή ζευγάρια που διαμένουν στην Ελλαδα καθώς πλέον η χώρα μας, γίνεται η 16η της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που υιοθετεί το σχετικό κανονισμό και εισέρχεται στην ενισχυμένη συνεργασία για το εφαρμοστέο δίκαιο στο διαζύγιο (Ρωμη ΙΙΙ).

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον Κανονισμό, εναπόκειται στη βούληση των συζύγων να επιλέξουν το εφαρμοστέο δίκαιο που θα διέπει το διαζύγιο. Ωστόσο, θα πρέπει να επισημανθεί ότι υπάρχουν περιορισμοί, καθώς η επιλογή μπορεί να γίνει μόνο μεταξύ συγκεκριμένων δικαίων που εμφανίζουν σύνδεσμο με τη σχέση του ζευγαριού, ήτοι των δικαίων που προέρχονται από την ιθαγένεια των δυο συζύγων.

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ του ζευγαριού, τότε σύμφωνα με τον Κανονισμό το δίκαιο που εφαρμόζεται είναι αυτό του τόπου διαμονής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος Κανονισμός δεν έχει επιπτώσεις στους εθνικούς νόμους περί διαζυγίου ή γάμου ούτε προβλέπει την υιοθέτηση κανόνων που επηρεάζουν το οικογενειακό δίκαιο των κρατών μελών.

Ως προς το ζήτημα της εγκυρότητος ή μή ενός γάμου, αυτό παραμένει στην κρίση της ελληνικής νομοθεσίας. Δηλαδή, εάν ένας γάμος κατά το ελληνικό δίκαιο είναι ανυπόστατος τότε τα ελληνικά δικαστήρια δεν θα δεχθούν αίτημα για την εφαρμογή των διατάξεων του Κανονισμού.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v