Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Τρία χρόνια παραβιάζεται το Σύνταγμα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε το ΣτΕ συνοδευόμενος από τους Ζωή Κωνσταντοπούλου και Σταύρο Κοντονή. Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη αποτελεί βασικό πυλώνα της δημοκρατίας και μάλιστα σε μια περίοδο κρίσης και ειδικά των θεσμών.

Τσίπρας: Τρία χρόνια παραβιάζεται το Σύνταγμα

Για «κρίση Δικαίου» αλλά και για «μεγάλη πίεση που δέχεται το ΣτΕ από την ασταθή νομοθεσία και τις συνθήκες που επικρατούν στη χώρα» έκανε λόγο κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος του ΣτΕ Σωτήρης Ρίζος.

Ο κ. Τσίπρας από την πλευρά του υποστήριξε ότι «εδώ και τρία χρόνια παραβιάζεται το Σύνταγμα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε το ανώτατο δικαστήριο συνοδευόμενος από τους βουλευτές Ζωή Κωνσταντοπούλου και Σταύρο Κοντονή. Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, που διήρκεσε μία ώρα ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη αποτελεί βασικό πυλώνα της δημοκρατίας και μάλιστα σε μια περίοδο κρίσης και ειδικά των θεσμών.

«Σκοπός του ΣτΕ είναι ο έλεγχος της συνταγματικής νομιμότητας και της τήρησης της προστασίας των πολιτών. Όλοι πρέπει να συμβάλουμε στην αποκατάσταση του θεσμού του δημοκρατικού πολιτεύματος, αλλά και για να λειτουργήσει το ΣτΕ απερίσπαστα, χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις».

«Εδώ και τρία χρόνια παραβιάζεται το Σύνταγμα και οι διαδικασίες που ορίζει, κάτι που γίνεται κατ΄ εντολήν των δανειστών μας», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και κατέληξε στο ότι «έτσι όμως παραβιάζεται ο σκληρός πυρήνας της δημοκρατίας».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΤΕ δήλωσε: «Η επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα στο δικαστήριό μας ήταν πολλαπλώς χρήσιμη και δημιουργική. Πρώτον, διότι μας έδωσε την ευκαιρία της άμεσης προσωπικής επαφής και την ευκαιρία της εξηγήσεως του ρόλου του ΣτΕ σε περίοδο παρατεταμένης και ποικίλης κρίσεως. Της οποίας πιθανόν ο πυρήνας να είναι η κρίση του Δικαίου. Δεύτερον, διότι, στο πλαίσιο αυτό, είχαμε τη δυνατότητα να επισημάνουμε τις δυσκολίες του δικαστηρίου να επιλύει όλο και περισσότερο οξυμένες διαφορές των πολιτών με το κράτος, οι οποίες κατά το μεγαλύτερο μέρος αναφέρονται στην τήρηση του Συντάγματος».

Εξηγήσαμε επίσης, συνέχισε ο κ. Ρίζος, τη μεγάλη πίεση που δέχεται το δικαστήριο τόσο από μία εκτεταμένη και ασταθή νομοθεσία όσο και από τις δυσμενείς πραγματικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα, γεγονότα που δυσχεραίνουν σε μεγάλο βαθμό την άνετη ερμηνεία και εφαρμογή του Συντάγματος.

Εν όψει αυτών, τόνισε ο κ. Ρίζος, «παρακάλεσα τον πρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, να συμβάλει, σε όσο μέρος του αναλογεί και βεβαίως με τους ιδιαίτερους τρόπους που ακολουθεί η Πολιτική, στην ενίσχυση του θεσμικού ρόλου του δικαστηρίου, ως εγγυητή της πραγματικής λειτουργίας του συνταγματικού κράτους».

Είδε και την εισαγγελέα διαφθοράς

Ο Αλ. Τσίπρας πραγματοποίησε συνάντηση και με την επικεφαλής των εισαγγελέων διαφθοράς κ. Ελένη Ραικου στο Εφετείο. «Όποιος έκλεψε δημόσιο χρήμα να το επιστρέψει. Η προσπάθεια των εισαγγελέων είναι προσπάθεια εξυγίανσης του Δημόσιου βίου. Κάθαρση και τιμωρία» δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με την κ. Ραικου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος στις δικαστικές έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν υποθέσεις διαφθοράς, ο κ Τσίπρας είπε ότι γίνεται σοβαρή προσπάθεια για την εξυγίανση του δημόσιου βίου.

Παρόντες στην συνάντηση ήταν όλοι οι εισαγγελείς του τμήματος διαφθοράς , οι κ.κ Πόπη Παπανδρέου, Αντώνης Ελευθεριάνος, Ι. Σεβης καθώς και ο προιστάμενος της εισαγγελίας Εφετών Μανόλης Ρασιδάκης.

ΠΑΣΟΚ: «Περίεργη» η συνάντηση Τσίπρα με ΣτΕ και Ράικου

Από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με τη συνάντηση του Α. Τσίπρα με τον πρόεδρο του ΣτΕ και την Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Περίεργη θεσμικά η συνάντηση του Α. Τσίπρα με τον Πρόεδρο του ΣτΕ και κατά μείζονα λόγο η συνάντηση με την εισαγγελέα κ. Ράικου.

Οι δικαστικοί λειτουργοί δεν μπορούν να αρνηθούν μια συνάντηση που ζητείται, το θέμα είναι γιατί επιδιώκεται από τον κ. Τσίπρα η δημιουργία εντυπώσεων που δυσκολεύουν το έργο της Δικαιοσύνης.

Οι θεσμικοί παράγοντες της Πολιτείας είθισται να συναντώνται με τους προέδρους των ανώτερων δικαστηρίων και τον Εισαγγελέα του ΑΠ εν σώματι καθώς και με τις διοικήσεις των δικαστικών ενώσεων».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v