Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δικαιοσύνη: Οι τρεις υποθέσεις που «καίνε»

Οι έρευνες που αναμένεται να μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον στις αρχές του νέου έτους. Οι μίζες στα εξοπλιστικά και οι εμπλεκόμενοι. Η υπόθεση Μαντέλη και οι ανακρίσεις για τους τρεις Βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Δικαιοσύνη: Οι τρεις υποθέσεις που «καίνε»

Τρεις μεγάλες υποθέσεις με αμιγώς πολιτικές προεκτάσεις αναμένεται να συγκεντρώσουν το ενδιαφέρον στα δικαστικά -και όχι μόνο - δρώμενα τουλάχιστον για τους πρώτους μήνες του 2014.

Οι δύο βρίσκονται στην ανάκριση και η τρίτη ήδη εκδικάζεται.

«Πρωταγωνιστές», είναι πολιτικοί, επιχειρηματίες αλλά και υπηρετούντες σε αξιώματα. Ο λόγος για τις υποθέσεις της «Χρυσής Αυγής» και των «εξοπλιστικών προγραμμάτων», αλλά και της δίκης που βρίσκεται από τον Νοέμβριο του 2013 σε εξέλιξη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων με βασικό κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό Τάσο Μαντέλη.

Τα εξοπλιστικά

Στον απόηχο του 2013 και ενώ ακόμη ήταν νωπή η καταδίκη του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλου, οι αποκαλύψεις του πρώην αναπληρωτή γενικού διευθυντή εξοπλισμών Αντώνη Κάντα έδωσαν νέα ώθηση στην έρευνα για τις μίζες εκατομμυρίων ευρώ που στήθηκαν γύρω από τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Ο Αντώνης Κάντας, κατά την μαραθώνια απολογία του διάρκειας 4 ημερών, περιέγραψε στους ανακριτές Γαβριήλ Μαλλή και Γιάννη Σταυρόπουλο «πρόσωπα και πράγματα» ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου για πολιτικούς αλλά και επιχειρηματίες οι οποίοι εντός του Ιανουαρίου πιθανότατα θα κληθούν να λογοδοτήσουν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Ηδη συνελήφθη ο Δημ. Παπαχρήστος, ο οποίος απολογείται την Παρασκευή, ενώ σήμερα αναμένεται να περάσει την πόρτα του ανακριτή ο Δ. Ευσταθίου. 

Ο Αντώνης Κάντας, ο οποίος όπως είπε τοποθετήθηκε στο αξίωμά του (1997-2002) από τον τότε υπουργό Άκη Τσοχατζόπουλο, ομολόγησε πως έλαβε μίζες περίπου 16 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να μην προβάλλει αντιρρήσεις στην εκτέλεση συμβάσεων που αφορούσαν τα εξοπλιστικά προγράμματα. Ηδη έσπευσε να επιστρέψει ποσό της τάξης των 7 εκατ. ευρώ στον ειδικό λογαριασμό της Τραπέζης της Ελλάδος.

Στην απολογία του έβαλε στο στόχαστρο τον πρώην υπουργό Γιάννο Παπαντωνίου και τον επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκο (με τον τελευταίο να σπεύδει να διαψεύσει τους ισχυρισμούς του) είπε: «Τα LEOPARD τα προμηθευτήκαμε από τη γερμανική εταιρεία KMW. Η σύμβαση υπογράφτηκε όταν είχα φύγει επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου, από τον Σπυρίδωνα Τραυλό. Εκπρόσωπος της κατασκευάστριας εταιρείας στην Ελλάδα ήταν ο κύριος Θωμάς Λιακουνάκος. Όταν τοποθετήθηκα στη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών στην αρχή δεν είχα καμία συνάντηση με τον κύριο Λιακουνάκο , παρά δύο - τρεις φορές το 1997 με τον κύριο Αποστόλου. Δεν ήθελα να συναντιέμαι με τον κύριο Λιακουνάκο.

Όταν στο υπουργείο ανέλαβε ο κύριος Παπαντωνίου, στον οποίο είχα ετοιμάσει να υποβάλω την παραίτησή μου, τον Νοέμβριο του 2001, εκείνος δεν ήθελε να φύγω και δεν την έκανε δεκτή. Του είπα ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να ενημερώσω αυτόν και τον κύριο Τραυλό για την πορεία των εξοπλιστικών προγραμμάτων, αυτών που ήταν προς υλοποίηση και αυτών που βρίσκονταν σε διαδικασία λήψης αποφάσεων. Του συμπλήρωσα επειδή υπήρχε σε εξέλιξη ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα, αυτό των LEOPARD 2, και του είπα ότι αυτό το πρόγραμμα κόστιζε πάρα πολύ και δεν ήταν απαραίτητο. Μου απάντησε ότι αυτό το ζητάει ο στρατός και δεν μπορούμε να τους το αρνηθούμε.

Συγκεκριμένα μου είπε: «Πήραμε για το ναυτικό και την αεροπορία, δεν μπορούμε να μην πάρουμε και για το στρατό. Του απάντησα ότι η επιχειρησιακή τους ωφέλεια είναι δυσανάλογη με το κόστος και η προμήθειά τους δεν είναι αναγκαία. Έκτοτε δεν με ξαναφώναξε ούτε για ενημέρωση , παρά το ότι τον ήξερα πάρα πολύ καλά από παλαιά και στην αρχή δεν ήθελε να φύγω. Η αίσθηση μου είναι ότι ήθελε το πρόγραμμα των LEOPARD 2.

Ο Αντώνης Κάντας κάνει εκτενή αναφορά στο πρόσωπο του επιχειρηματία Θ. Λιακουνάκου και μάλιστα περιγράφει πώς ο τελευταίος του έδωσε 600.000 ευρώ μέσα σε τσάντα. 

Συνολικά ο Αντώνης Κάντας, ο οποίος βρίσκεται προφυλακισμένος, κατονόμασε στους ανακριτές 17 πρόσωπα που ενεπλάκησαν στις " μίζες " και τα οποία στις αρχές Ιανουαρίου αναμένεται να κληθούν σταδιακά από τους ανακριτές για εξηγήσεις.

Πρόκειται για τους :

-Πάνο Ευσταθίου (σ.σ. εχει ήδη λάβει κλήση), εκπρόσωπο της κατασκευάστριας γερμανικής εταιρείας, STN ATLAS, που όπως λέει, τον δωροδόκησε για την προμήθεια των υποβρυχίων 214 και τα ASRAD με 1,5 εκατομμύριο, στον Ελβετό τραπεζίτη Φάνη Λυγινό, που του άνοιξε λογαριασμούς στους οποίους εμβάζονταν οι μίζες, στον δικηγόρο Σπύρο Μεταξά που του συνέστησε τις offshore, στον εκπρόσωπο της κατασκευάστριας εταιρείας των Kornet Kωνσταντίνο Δαφέρμο, σε κάποιον Παύλο Νικολαϊδη που όπως λέει, «ήταν πρόεδρος ή αντιπρόεδρος σε κρατική πολεμική βιομηχανία, μάλλον την ΕΒΟ, στενός φίλος και κουμπάρος του Τσοχατζόπουλου, ο οποίος στα τέλη του 2002 μου ζήτησε να του καταβάλω κάποια από τα χρήματα που πήρα από το Δαφέρμο».

Επιπλέον αναφέρεται στους:
-Λάμπρο Μπαρτζώκα, υπάλληλο της κρατικής ρωσικής εταιρείας ROSOVOORUZEHNIA που τον δωροδόκησε για το αντιαεροπορικό σύστημα OSA AMK,
-Δημήτρη Παπαχρήστο εκπρόσωπο της γερμανικής WEGMANN, απ΄ τον οποίο επίσης δωροδοκήθηκε (έχει συλληφθεί),
-Χρήστο Τούμπα απόστρατο της πολεμικής αεροπορίας, εκπρόσωπο της EMBRAER, από τον οποίο επίσης έλαβε "δωράκι",
-Κωνσταντίνο Μπαλέρμπα σύμβουλο της Ericsson που του κατέβαλλε χρήματα για τα ραντάρ ARTHUR,
- Κομνόπουλο που τον δωροδόκησε για τα EXOCET του πολεμικού ναυτικού,
- στον Θωμά Λιακουνάκο ιδιοκτήτη της AXON και εκπρόσωπο κατασκευαστριών εταιρειών καθώς και σε δύο στενούς συνεργάτες του, τους κ.κ Αποστόλου και Αρκουμανέα.
- Τέλος αναφέρεται στον κο OSWALD τον οποίο κατονομάζει ως διαχειριστή των παράνομων πληρωμών του.

Η δίκη Μαντέλη

Σε ουσιαστική ροή μετά από αλλεπάλληλες διακοπές αναμένεται να τεθεί στις αρχές Ιανουαρίου η δίκη με βασικό κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό Τάσο Μαντέλη ο οποίος κατηγορείται ότι έλαβε μίζα 450.000 μάρκων, το 1998 και το 2000, ως αντάλλαγμα για την ανάθεση στη Siemens της ψηφιοποίησης των κέντρων του ΟΤΕ.

Ο πρώην υπουργός αρνείται την κατηγορία της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων και υποστηρίζει ότι τα επίμαχα χρήματα ήταν προεκλογική χορηγία από τη γερμανική εταιρία και όχι ανταλλάγματα ή δώρα σχετιζόμενα με την επίμαχη σύμβαση 8002 του 1997 μεταξύ ΟΤΕ και SIEMENS.

Πλην του κ. Μαντέλη, για την ίδια υπόθεση δικάζονται οι Γεώργιος Τσουγκράνης επιχειρηματίας και κουμπάρος του κ. Μαντέλη, Αντωνία Μάρκου εφοριακή υπάλληλος, Ηλίας Γεωργίου πρώην στέλεχος της ελληνικής SIEMENS και Αριστείδης Μαντάς συνεργάτης του βασικού κατηγορούμενου.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα (αριθμ. 1828/2013), ο πρώην υπουργός κατηγορείται ότι έλαβε από τα λεγόμενα «μαύρα ταμεία» της γερμανικής εταιρείας συνολικό ποσό 450.000 γερμανικών μάρκων. Τα χρήματα είχαν εμβαστεί σε δόσεις σε λογαριασμό στη Γενεύη τον οποίο είχε ανοίξει -όπως ο ίδιος παραδέχεται - χρησιμοποιώντας την κωδική ονομασία ROCOS, ο κ. Γιώργος Τσουγκράνης. Μέρος των χρημάτων διακινήθηκε μέσω λογαριασμού σε ελβετική τράπεζα της κ. Μάρκου, η οποία ωστόσο υποστηρίζει ότι τον εν λόγω λογαριασμό ουσιαστικά χρησιμοποιούσε ο συγκατηγορούμενός της Ηλίας Γεωργίου.

Η Χρυσή Αυγή 

Νέος ανακριτικός κύκλος ανοίγει στις 11 Ιανουαρίου με τις απολογίες τριών ακόμη βουλευτών της "Χρυσής Αυγής".

Πρόκειται για τους Ηλιόπουλο, Γερμενή και Μπούκουρα οι απολογίες των οποίων αναβλήθηκαν στα μέσα Δεκεμβρίου εξαιτίας νέων στοιχείων -κυρίως βίντεο- που έφτασαν στα χέρια των ανακριτικών αρχών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για έναν σκληρό εξωτερικό δίσκο με τεράστιο όγκο δεδομένων, στον οποίο περιλαμβάνονται αρχεία από ηλεκτρονικούς υπολογιστές των κατηγορούμενων, στικάκια, άρσεις τηλεφωνικών απορρήτων, καθώς επίσης και την ανάκτηση σβησμένων αρχείων από τους συγκεκριμένους υπολογιστές.

Στη δικογραφία υπάρχουν και βίντεο τα οποία εκτιμώνται ως ιδιαίτερα σημαντικά από τις ανακριτικές Αρχές. Συγκεκριμένα, δείχνουν στρατολόγηση νεαρών, εκπαιδεύσεις μελών της Χρυσής Αυγής, που φορούν κουκούλα και έχουν όπλα, καθώς και "περίεργες" ορκομωσίες, οι οποίες περιλαμβάνουν και διάφορα καψώνια.

Οι απολογίες των τριών βουλευτών και ιδιαίτερα του Μπούκουρα ο οποίος φαίνεται να διαφοροποιείται από τους συγκατηγορουμένους του αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον.

Ο κατηγορούμενος εμφανίζεται να χαρακτηρίζει νομότυπες τις έρευνες που έγιναν σε σπίτια κατηγορούμενων βουλευτών από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, ενώ διευκρινίζει ότι τον εκπροσωπεί ο δικηγόρος Αλέξης Κούγιας και όχι άλλος βουλευτής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v