Υπέρ της αντισυνταγματικότητας των μειώσεων που έγιναν στις αποδοχές των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών "κλείνουν" δυο συνθέσεις του Μισθοδικείου ενώ μια τρίτη έκρινε αντίθετα ότι οι περικοπές είναι συνταγματικές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών δύο συνθέσεις του Μισθοδικείου με προέδρους την αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Μαρία Σάρπ και τον αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου Γεώργιο Χρυσικό έκριναν ότι οι μειώσεις των αποδοχών των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών είναι αντισυνταγματικές.
Συγκεκριμένα, αποφάνθηκαν ότι οι τρεις εξουσίες είναι ισότιμες και κατά συνέπεια δεν μπορεί να υπάρχουν μεταξύ τους διακρίσεις, πολύ περισσότερο όταν το Σύνταγμα επιφυλάσσει για το δικαστικό κλάδο ειδική μισθολογική μεταχείριση.
Περαιτέρω, σύμφωνα με τους δικαστές του ανωτάτου δικαστηρίου οι συνολικές περικοπές που έγιναν στις αποδοχές των δικαστών ξεπερνούν το 50% και δεν δικαιολογούνται από τις συνθήκες της οικονομικής κρίσης.
Αντίθετα, η τρίτη σύνθεση, με πρόεδρο τoν αντιπρόεδρο του συμβουλίου της Επικρατείας Δημοσθένη Πετρούλια, έκρινε ότι οι μειώσεις των αποδοχών υπό τις παρούσες οικονομικές συγκυρίες είναι ανεκτές και δεν παραβιάζουν καμία συνταγματική διάταξη.
Να σημειωθεί ότι σε καμία από τις συνθέσεις του Μισθοδικείου δεν έχει γίνει μέχρι τώρα η τελική ψηφοφορία. Κατά συνέπεια θα υπάρξουν και άλλες διασκέψεις, ενώ το ζήτημα των περικοπών απασχολεί έξι συνθέσεις του Μισθοδικείου.
Εάν τελικά επικρατήσει η κρίση ότι η μείωση των αποδοχών των δικαστικών είναι αντισυνταγματικές, τότε οι αποδοχές τους θα επανέλθουν στο ύψος προ του δεύτερου Μνημονίου, του Ιούλιου του 2012.