Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενισχύονται τα δικαιώματα των «υπόπτων»

Τα δικαιώματα των υπόπτων και των κατηγορούμενων για ελεύθερη πρόσβαση σε διερμηνεία και μεταφράσεις, στο πλαίσιο εναρμόνισης με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, περιλαμβάνει ν/σ του υπουργείου δικαιοσύνης.

Ενισχύονται τα δικαιώματα των «υπόπτων»

Την ενίσχυση των δικονομικών δικαιωμάτων των υπόπτων και των κατηγορουμένων σε ποινικές διαδικασίες με την ελεύθερη πρόσβαση σε διερμηνεία και μετάφραση προβλέπει μεταξύ άλλων νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που κατατέθηκε στην Βουλή.

Στο πλαίσιο εναρμόνισης της ελληνικής νομοθεσίας με την Οδηγία 2010/64/ΕΕ σχετικά με το δικαίωμα σε διερμηνεία και μετάφραση κατά την ποινική διαδικασία και την Οδηγία 2012/13/ΕΕ σχετικά με το δικαίωμα ενημέρωσης του υπόπτου ή του κατηγορουμένου ως προς τα δικαιώματά του και ως προς τις εναντίον του κατηγορίες κατά τη διάρκεια της ποινικής διαδικασίας, καθώς και κατά τη διαδικασία εκτέλεσης ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαραλαμπος Αθανασίου κατέθεσε νομοσχέδιο που προβλέπει οτι :

1. Στους υπόπτους ή στους κατηγορούμενους που δεν κατανοούν τη γλώσσα της ποινικής διαδικασίας παρέχεται εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος γραπτή μετάφραση όλων των ουσιωδών εγγράφων, ή χωρίων εγγράφων, της διαδικασίας. Τα ουσιώδη έγγραφα περιλαμβάνουν οποιαδήποτε απόφαση συνεπάγεται τη στέρηση της ελευθερίας ενός προσώπου, οποιοδήποτε έγγραφο απαγγελίας κατηγορίας και οποιαδήποτε δικαστική απόφαση σχετική με την κατηγορία. Οι κατηγορούμενοι ή οι συνήγοροί τους δύνανται να υποβάλουν αιτιολογημένο αίτημα για τον χαρακτηρισμό εγγράφων ή χωρίων εγγράφων ως ουσιωδών.

2. Σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις η έγγραφη μετάφραση μπορεί να αντικατασταθεί από προφορική μετάφραση ή προφορική σύνοψη του περιεχομένου των ουσιωδών εγγράφων.

3. Στον ύποπτο τέλεσης πράξης ή στον κατηγορούμενο, ο οποίος συλλαμβάνεται ή κρατείται, παρέχεται αμέσως έγγραφο στο οποίο καταγράφονται τα δικαιώματά του και του επιτρέπεται να το διατηρεί στην κατοχή του καθ' όλη τη διάρκεια της στέρησης της ελευθερίας του. Το έγγραφο αυτό περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τα ακόλουθα δικαιώματα: α) το δικαίωμα παράστασης με συνήγορο, β) το δικαίωμα και τις προϋποθέσεις παροχής δωρεάν νομικών συμβουλών, γ) το δικαίωμα ενημέρωσης σχετικά με την κατηγορία, δ) το
δικαίωμα διερμηνείας και μετάφρασης, ε) το δικαίωμα σιωπής, στ) το δικαίωμα πρόσβασης στο υλικό της δικογραφίας, ζ) το δικαίωμα ενημέρωσης των προξενικών αρχών και ενός επιπλέον προσώπου, η) το δικαίωμα σε επείγουσα ιατρική περίθαλψη, θ) τον ανώτατο αριθμό ωρών ή ημερών κατά τις οποίες ο κατηγορούμενος δύναται να στερηθεί της ελευθερίας του προτού προσαχθεί ενώπιον δικαστικής αρχής και ι) πληροφορίες σχετικά με τις δυνατότητες προσβολής του νόμιμου χαρακτήρα της σύλληψης ή της κράτησης.

4. Το ως άνω έγγραφο συντάσσεται σε απλή και κατανοητή γλώσσα. Όταν αυτό δεν είναι διαθέσιμο στην κατάλληλη γλώσσα, ο ύποπτος ή ο κατηγορούμενος ενημερώνεται για τα δικαιώματά του προφορικά σε γλώσσα που κατανοεί. Το εν λόγω έγγραφο πρέπει στη συνέχεια να χορηγείται, χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση, σε γλώσσα που ο ύποπτος ή ο κατηγορούμενος κατανοεί .

Σημειώνεται ότι τα έξοδα διερμηνείας, καθώς και τα έξοδα της μετάφρασης των αποφάσεων που συνεπάγονται τη στέρηση της ελευθερίας ενός προσώπου, των εγγράφων απαγγελίας κατηγορίας και των σχετικών με την κατηγορία δικαστικών αποφάσεων, ανεξάρτητα από την έκβαση της διαδικασίας, βαρύνουν το Δημόσιο.

Ηλεκτρονική κατάθεση προτάσεων 

Εν τω μεταξύ, ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, με θέμα την ηλεκτρονική κατάθεση προτάσεων και σχετικών εγγράφων στα Πολιτικά Δικαστήρια, σε εφαρμογή του π.δ. 150/2013 (ΦΕΚ Α΄ 234). Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε υπό το συντονισμό του γ.γ. του υπουργείου Νικόλα Κανελλόπουλου, αποφασίσθηκε η σύσταση ειδικής επιτροπής για τον καθορισμό ενιαίου καταλόγου διαδικασιών και αντικειμένων ηλεκτρονικής κατάθεσης στα Πολιτικά Δικαστήρια της χώρας.

Αποφασίσθηκε επίσης η άμεση τεχνική αναβάθμιση των εφαρμογών ηλεκτρονικής κατάθεσης των Πρωτοδικείων Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πειραιώς, προκειμένου αυτά να υποστηρίξουν τη διαδικασία κατάθεσης προτάσεων και σχετικών εγγράφων. Τελος όλοι οι συμμετέχοντες εκριναν οτι οι ηλεκτρονικές εφαρμογές για την κατάθεση των εγγράφων , θα πρέπει να είναι προσβάσιμες καθημερινά και καθ' όλη τη διάρκεια του 24ώρου, με παράλληλη τήρηση των δικονομικών προθεσμιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v