Οδηγίες για τον τρόπο διαχείρισης του καυτού θέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων έδωσε η Τράπεζα της Ελλάδος στο ραντεβού με τους επικεφαλής των τεσσάρων μεγαλύτερων ομίλων.
Στη συνάντηση μετείχαν οι κ. Μιχάλης Σάλλας, Σταύρος Λεκάκος (Πειραιώς), Γ. Ζανιάς, Αλ. Τουρκολιάς (Εθνική), Δημήτρης Μαντζούνης (Alpha Bank), Γ. Δαυίδ και Χρ. Μεγάλου (Eurobank).
Ο διοικητής της ΤτΕ όσον αφορά τα «κόκκινα δάνεια» συνέστησε στις τράπεζες:
• Να έχουν κεντροποιημένη διαχείριση των προβληματικών δανείων.
• Να προχωρήσουν σε αναβάθμιση και εξειδίκευση των υφιστάμενων μονάδων τόσο σε προσωπικό, όσο και στην απευθείας αναφορά προς τη διοίκηση.
• Τις κάλεσε να βελτιώσουν τη μεταξύ τους συνεργασία προκειμένου να ρυθμίσουν προβληματικά δάνεια που ανήκουν σε κοινούς πιστούχους.
• Να βρουν τρόπους αποδοτικής διαχείρισης των προβληματικών δανείων.
• Να αποφευχθεί η δημιουργία νέων «κόκκινων» δανείων. Ζητήθηκε να δοθεί έμφαση στον έγκαιρο εντοπισμό δανείων με αυξημένη πιθανότητα να βγουν σε καθυστέρηση και να υπάρξει δυναμική αξιολόγηση της πιστοληπτικής κατάστασης των δανειοληπτών σε βάθος χρόνου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ζητηθεί από τις τράπεζες συμπληρωματική υποβολή των σχεδίων για την αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων και ένα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Ταυτόχρονα θα ζητηθεί ανάλυση των εργαλείων που θα αναπτυχθούν για την παρακολούθηση των πιστούχων.
Η μείωση του κόστους και τα Βαλκάνια
Συζητήθηκε η πρόοδος που έχει υπάρξει στο θέμα τα τελευταία χρόνια στο κόστος λειτουργίας των τραπεζών κατά 20% σε επίπεδο ομίλων, και τονίστηκε ότι η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί.
Αναφορά έκανε ο διοικητής της ΤτΕ και στην παρουσία των ελληνικών τραπεζών στην ανατολική Ευρώπη, την οποία χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική. Πρόσθεσε όμως ότι σε αρκετές περιπτώσεις η κάθε τράπεζα έχει μικρό μερίδιο αγοράς, με αποτέλεσμα να μην αξιοποιούνται όσο πρέπει οι οικονομίες κλίμακος. Για τοn λόγο αυτό κάλεσε τους τραπεζίτες «να εξετάσουν πιθανές συνεργασίες, συγχωνεύσεις ή ανταλλαγές των θυγατρικών τους στο εξωτερικό».
Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από το μεγάλο ζητούμενο που είναι η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και της πραγματικής οικονομίας.
Ο διοικητής εξήρε τον ρόλο των τραπεζών στην αναδιάρθρωση της οικονομίας καθώς και στην εξωστρεφή ανάπτυξή της. Τόνισε ωστόσο ότι βασική προϋπόθεση στη νέα εποχή αποτελεί η χρηματοδότηση υγιών επιχειρήσεων και κλάδων, με στόχο να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και να υποστηριχθεί από το τραπεζικό σύστημα το νέο εξωστρεφές μοντέλο της ελληνικής οικονομίας.
Όπως σημειώθηκε μάλιστα χαρακτηριστικά, μετά από τόσα χρόνια κρίσης, ο μόνος κλάδος όπου έγινε αναδιάταξη ήταν ο τραπεζικός.