Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο αρχείο και τα χρηματικά πρόστιμα έως 31/8

Σε εγκύκλιό της, η εισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου, αναφέρει ότι ευνοϊκές διατάξεις που καθιερώθηκαν αφορούν και χρηματικές ποινές που έχουν επιβληθεί παράλληλα με τις στερητικές της ελευθερίας ποινές, δηλαδή υποπίπτουν και αυτές σε παραγραφή.

Στο αρχείο και τα χρηματικά πρόστιμα έως 31/8

Σε υποθέσεις ήσσονος σημασίας τα αδικήματα των οποίων βάσει του ν. 4198/2013 υποπίπτουν σε παραγραφή, παραγράφονται και τα σχετικά χρηματικά πρόστιμα, σύμφωνα με εγκύκλιο (10/2013) που απέστειλε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγουv Ευτέρπη Κουτζαμάνη στους εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών της χώρας .

Σύμφωνα με το νόμο 4198/2013, που αποσκοπεί στην αποσυμφόρηση των δικαστηρίων από υποθέσεις ήσσονος σημασίας, παραγράφεται το αξιόποινο και παύει δίωξη για όσους μέχρι 31.8.2013 έχουν διαπράξει πταίσματα και πλημμελήματα τα οποία τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι ένα έτος ή χρηματική ποινή ή και τα δύο.

Σύμφωνα με το νόμο, οι υποθέσεις αυτές τίθενται στο αρχείο, ενώ προϋπόθεση για την εφαρμογή των ευνοϊκών αυτών διατάξεων είναι μέχρι την δημοσίευση του νόμου 4198/2013 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (31.8.2013) να μην έχουν εκδοθεί αμετάκλητες καταδικαστικές αποφάσεις και φυσικά να μην έχει εκτιθεί η ποινή.

Στην εγκύκλιο της η εισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου, αναφέρει ότι οι επίμαχες ευνοϊκές διατάξεις αφορούν και τις χρηματικές ποινές που έχουν επιβληθεί παράλληλα με τις στερητικές της ελευθερίας ποινές ,δηλαδή υποπίπτουν και αυτές σε παραγραφή.

Ειδικότερα, η κυρία Κουτζαμάνη αναφέρει ότι η αρχειοθέτηση μόνο των υποθέσεων για τις οποίες προβλέπεται στερητική της ελευθερίας ποινή και η εξακολούθηση της διαδικασίας για τις χρηματικές ποινές, «όχι μόνο δεν είναι σύμφωνη με το σκοπό του νομοθέτη, αλλά αντίκειται στη συστηματική λογική σύλληψη της περί ης πρόκειται ρύθμισης».

Η Εισαγγελέας του Αρείου, διευκρινίζει στην εγκύκλιο ότι οποιαδήποτε αντίθετη ερμηνεία «αντιβαίνει όχι μόνο στο γράμμα και το σκοπό του νόμου, αλλά έρχεται σε αντίθεση και με την αξιούμενη ευθυδικία, ως ειδικότερης έκφανσης της γενικής αρχής της δίκαιης δίκης, που πρέπει να διατρέχει την απονομή της Ποινικής Δικαιοσύνης».

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v