Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς φτάσαμε στη δολοφονία του Π. Φύσσα

Σύμφωνα με τα όσα ισχυρίστηκε ο κατηγορούμενος, όλα άρχισαν μέσα στην καφετέρια στο Κερατσίνι όπου τόσο τα μέλη της Χρυσής Αυγής όσο και η παρέα του 34χρονου μουσικού που παρακολουθούσε τον αγώνα στην τηλεόραση ήρθαν σε φραστική αντιπαράθεση.

Πώς φτάσαμε στη δολοφονία του Π. Φύσσα

"Φως" στα γεγονότα που οδήγησαν στην δολοφονία του Παύλου Φύσσα το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου έριξε μέσω της συμπληρωματικής απολογίας ο προφυλακισμένος Γιάννης Άγγος στις εφέτες ανακρίτριες που διενεργούν την ανάκριση για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής Ιωάννα Κλάππα και Μαρία Δημητροπούλου.

Σύμφωνα με τα όσα ισχυρίστηκε ο κατηγορούμενος, όλα άρχισαν μέσα στην καφετέρια στο Κερατσίνι όπου τόσο τα μέλη  της Χρυσής Αυγής  όσο και η παρέα του 34χρονου μουσικού που παρακολουθούσε τον αγώνα στην τηλεόραση ήρθαν σε φραστική αντιπαράθεση.

«Μου φάνηκε πως είχαν εχθρική διάθεση» ισχυρίστηκε ο Γιάννης Άγγος στην προσπάθεια του να εξηγήσει την κλήση που έκανε  από το κινητό του για να καταφθάσει στο σημείο το «τάγμα εφόδου» της Χρυσής Αυγής. 

 «Παρεμπιπτόντως ανέφερα μεταξύ άλλων στον Καζαντζόγλου κατά την τηλεφωνική μας επικοινωνία και το γεγονός ότι με ενοχλούσε μια άλλη παρέα. Του είπα ότι είχαν έρθει επιπλέον άλλα δέκα άτομα και μου φάνηκαν ότι είχαν εχθρικές διαθέσεις. Δεν ζήτησα την παρέμβαση κανενός, δεν ζήτησα βοήθεια, ούτε ζήτησα να έρθουν κάποιοι για να με βοηθήσουν να διαφύγω εγώ και ο Τσαλίκης. Η άλλη παρέα ξεκίνησε από το Μελιγαλά, για την Πηγάδα, ότι πρέπει να μας πετάξουν όλους μέσα, μας φώναζαν φασίστα, φασίστα, χρυσαυγίτες θα σας κάψουμε. Μας κοίταζαν με απειλητικό ύφος. Έψαχναν να βρουν αφορμή. Περίμενα όμως ότι θα σταματήσουν. Δεν περίμενα ότι θα συμβεί αυτό το πράγμα. Δεν ξέρω αν οι υπόλοιποι πελάτες της καφετέριας είχαν πάρει είδηση για το συγκεκριμένο συμβάν».

Σε ερώτηση για το πως δικαιολογεί ότι μετά το τηλεφώνημα στον Καζαντζόγλου έφτασαν 10-15 άτομα στο σημείο με μηχανές απάντησε : «Δεν έχω διαβάσει κάποια άλλη απολογία. Δεν ξέρω πως σκέφτηκε ο Καζαντζόγλου και λειτούργησε όπως λειτούργησε». Όταν όμως ήρθαν οι άλλοι εγώ είχα ήδη φύγει μαζί με τον Τσαλίκη». Όταν ρωτήθηκε δε για ποιο λόγο δεν κατέθεσε από την αρχή ότι βρισκόταν στην καφετέρια με τον Τσαλίκη και ότι είδε απειλητικές διαθέσεις ατόμων της παρέας του Φύσσα περιορίστηκε να πει: «Ήταν η πρώτη φορά που πήγα σε ανακριτή. Ήθελα τώρα να πω όλη την αλήθεια».

Ο Γιάννης Άγγος απολογούμενος στις ανακρίτριες σημείωσε ότι δεν φοβάται ούτε δέχεται απειλές. «Στη συμπληρωματική απολογία κλήθηκα όχι από δική μου πρωτοβουλία αλλά μόνο μετά από παρότρυνση των ανακριτών οι οποίοι με πίεζαν λέγοντάς μου να καταθέσω αυτά που ξέρω, ενώ εγώ δεν ξέρω κάτι άλλο και ότι αν θέλω να βγω από τη φυλακή να καταθέσω όσα ξέρω. Εγώ όμως επιμένω μέχρι και σήμερα ότι δεν ξέρω κάτι άλλο. Δεν φοβάμαι κάτι, ούτε αισθάνομαι ότι απειλούμαι τόσο εγώ όσο και η οικογένεια μου. Και επιμένω ότι παρασύρθηκα από τη ΧΑ, δεν θέλω να τους ξαναδώ στα μάτια μου. Δεν έχω κάνει κάτι κακό ή αξιόποινο, δεν έχω πειράξει κανέναν»

Οι εφέτες ειδικές ανακρίτριες αξιολογούν παράλληλα και τις καταθέσεις που έλαβαν από μάρτυρες για άλλες υποθέσεις που συνδέονται με τη δράση της Χρυσής Αυγής όπως τα επεισόδια στην Πηγάδα του Μελιγαλά, τον περασμένο Σεπτέμβριο. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται οι καταθέσεις του δημάρχου και του αντιδημάρχου Οιχαλίας που καταγράφουν όσα έγιναν τότε. 

Ο Φίλιππος Μπάμης ,δήμαρχος Οιχαλίας καταθέτει: " Πήρα το λόγο και ξαφνικά είδα έναν κύριο μπροστά μου ο οποίος μου άρπαξε το μικρόφωνο. Η πλειονότητα των παρευρισκόμενων ήταν από την ομάδα οπαδών της ΧΑ. με ομοιόμορφη ενδυμασία, συγκρότηση στρατιωτικού αγήματος και όλοι κρατούσαν κοντάρια με την ελληνική σημαία. Ενώ εκφωνούσα τον χαιρετισμό ο κ. Παναγιώταρος μου άρπαξε το μικρόφωνο και συνέχισε να μιλάει απευθυνόμενος στον κόσμο. Αμέσως η αστυνομία με φυγάδευσε. Οι δημότες ήταν σαστισμένοι και απογοητευμένοι. Τους προσέβαλε. Πρόσβαλαν τη μνήμη των νεκρών". 

Απο την πλευρά του ο Ηλίας Ντόνας, αντιδήμαρχος Οιχαλίας κατέθεσε : "Ο βουλευτής της ΧΑ κ. Παναγιώταρος με μια ντουντούκα στα χέρια απευθύνθηκε στο δήμαρχο με απρεπή τρόπο φωνάζοντας "ρε καραγκιόζη τι είναι αυτά που μας λες που σου ζητήσαμε να μας παραχωρήσετε το χώρο να τον καλλωπίσουμε και αρνηθήκατε". Μετά έδωσε το λόγο στον κ. Κασιδιάρη ο οποίος μίλησε υβριστικά σε βάρος μας λέγοντας χαρακτηριστικά "είστε διορισμένη δημοτική αρχή του Σαμαρά, του δοσίλογου Σαμαρά"  καθώς και σε βάρος του κ. Βενιζέλου αποκαλώντας τον "παχύδερμο". 

Έπιασε το μικρόφωνο, το τράβηξε από το αναλόγιο ενώ συγχρόνως συγγενείς των θυμάτων προσπάθησαν να το ξαναπάρουν από τα χέρια του κ. Παναγιώταρου. Έτσι έγινε μια συμπλοκή κατά τη διάρκεια της οποίας απώθησα  με βίαιο τρόπο έπνεαν γέροντα που προσπάθησε να πάρει το μικρόφωνο, ο οποίος έπεσε κάτω. Οι αστυνομικοί δεν έκαναν τίποτα".

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται επίσης οι  καταθέσεις που έδωσαν οι εκπρόσωποι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι αναφέρθηκαν στη δράση της Χρυσής Αυγής αλλά και τη συμπεριφορά των βουλευτών του κόμματος: 

Παναγιώτης Ρήγας ( ΠΑΣΟΚ): «Από το κοινοβούλιο με τις εμπρηστικές τοποθετήσεις των βουλευτών της η ΧΑ διεγείρει το φυλετικό μίσος και τα πολιτικά πάθη, καταφέρεται με προσβλητικό και απαξιωτικό τρόπο κατά των πολιτικών της αντιπάλων, κατά των δημοκρατικών θεσμών, κατά των αλλοεθνών. Δημιουργεί μέσα στη Βουλή μια ατμόσφαιρα σύγκρουσης και έντασης, αυτό το κλίμα μεταφέρεται και προς τα έξω και κατά την άποψή μας λειτουργεί ως "σύνθημα" προς τα στελέχη της για να αναπτύσσουν δράσεις με στόχο πάντα αυτούς που οι βουλευτές της μέσα στη Βουλή καταγγέλλουν. 

Πρόκειται για οργάνωση η οποία λειτουργεί με χαρακτηριστικά παραστρατιωτικά. Οι βουλευτές της ΧΑ αξιοποιώντας την ασυλία που έχουν λόγω της ιδιότητάς τους προεξάρχουν σε προπηλακισμούς και ύβρεις εναντίον δημοσίων οργάνων αλλά και απλών πολιτών. 

Η ΧΑ δεν εχει κανένα σεβασμό στη δημοκρατία και τελικά είναι μια παραστρατιωτική οργάνωση με εγκληματική δράση, η οποία σχηματικά θα μπορούσαμε να πούμε οτι υποδύεται το κόμμα.»

Γιάννης Δραγασάκης (ΣΥΡΙΖΑ): «Οι βουλευτές της ΧΑ συμπεριφέρονταν όχι  απλώς ομαδικά αλλά ως λόχος. Εισέρχοντο στη Βουλή όλοι μαζί σα να ήταν μια διμοιρία. 

Προσπάθησα να ερευνήσω και βρήκα ομιλία του βουλευτή Ηλία Κασιδιάρη ο οποίος ευθέως υποστηρίζει οτι η συμμετοχή τους στο κοινοβούλιο δεν γίνεται επειδή πιστεύουν στον κοινοβουλευτισμό, αλλά επειδή με τον τρόπο αυτό μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα πλεονεκτήματα, ατέλειες, την ασυλία τους ως βουλευτές για να κάνουν πιο αποτελεσματικό τον αγώνα τους. 

Η κοινοβουλευτική ομάδα ήταν πειθαρχημένη στον αρχηγό της ακόμα και όταν έλειπε φαινόταν η σύζυγός του να εχει έναν αρχηγικό ρόλο που να τον υποκαθιστά. 

Φωτεινή Πιπιλή (ΝΔ): «Τέτοιες φάτσες κατά τον  Λομπρόζο (σ.σ. Τσεζαρε Λομπρόζο , ψυχίατρος) παραπέμπουν ευθέως σε υπόκοσμο. .. Εγώ υπήρξα το πρώτο θύμα χυδαίας επίθεσης μέσα στην Ολομέλεια, που έχει καταγραφεί από το κανάλι της Βουλής, όταν ο κ. Κασιδιάρης και μάλιστα αναίτια άρχισε να ουρλιάζει σε εμένα  «κάτσε κάτω μωρή, πάλι πιωμένη είσαι;». Εγώ δεν αντέδρασα, γιατί καταλαβαίνετε τι θα γινόταν και σεβόμενη το ναό της Δημοκρατίας, σιώπησα.  Μέσα στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια μιας ακόμη θεατρικής  από την πλευρά τους παράστασης, όπως είχα γυρίσει προς την πλευρά τους και απλώς κοίταγα, ένας από αυτούς μου έκανε μια κίνηση που ειλικρινά ανατρίχιασα, έφερε το δεξί του χέρι, ενώ με κοιτούσε βαθιά στα μάτια, προς το λαιμό του, πως σφάζεις αρνί; Δείχνοντας με, κάνοντας την κίνηση που υπονοούσε ευθέως οτι "εσένα θα σε σφάξω"...

Συνειδητοποίησα μετά από μήνες ποιος μου έκανε την απειλητική χειρονομία όταν είδα στην τηλεόραση τον κ. Μίχο και ο οποίος, όπως γράφτηκε στον Τύπο μετά τη σύλληψή του ήταν εκδοροσφαγέας.»

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v