Σε μετωπική σύγκρουση μεταξύ της Κομισιόν και της ΕΚΤ εξελίσσεται η αδυναμία του EuroWorking Group να βρει λύση για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που αφήνει η αποτυχία του σχεδίου αξιοποίησης των ομολόγων ANFAs.
Η υπόθεση σιγοβράζει εδώ και δύο μήνες και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη την κρύβουν επιμελώς για ευνόητους λόγους. Όμως μετά και την τελευταία συνεδρίαση του EWG επανήλθε η διαφωνία στον τρόπο κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού που αφήνουν τα ANFAs και έφερε εκνευρισμό στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Κατ' αρχάς, η Κομισιόν, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής πλευράς, θεωρεί ότι η λύση πρέπει να βρεθεί από τις κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης. Αυτό είναι δύσκολο υπό τις παρούσες συνθήκες, καθώς εντός του Δ.Σ. της ΕΚΤ μαίνεται πόλεμος μετά την απόφαση του Μάριο Ντράγκι να μειώσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού αψηφώντας τα έξι βέτο που τέθηκαν από τους σκληροπυρηνικούς κεντρικούς τραπεζίτες.
Με άλλα λόγια, ακόμα και αν ο Μ. Ντράγκι συμφωνήσει στο να βρεθεί μια ενδιάμεση λύση, δεν είναι σίγουρο ότι θα συναινέσουν και οι υπόλοιποι κεντρικοί τραπεζίτες. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Γαλλίας, όπου ο κεντρικός τραπεζίτης Κριστιάν Νουαγέ, ενώ συμφώνησε αρχικά να συμμετάσχει στη διαδικασία των ANFAs, μετά υπαναχώρησε τινάζοντας όλο το project στον αέρα.
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Euro2day.gr, η έλλειψη ενιαίας γραμμής εντός της Ε.Ε. έχει αρχίσει να προκαλεί εκνευρισμό στο ΔΝΤ. Το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου δεν συνεδριάζει για το ελληνικό θέμα ώστε να αποφύγει την παραδοχή του χρηματοδοτικού κενού που τρέχει ήδη (το Ταμείο δεν μπορεί να εκταμιεύσει χρήματα αν δεν είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση της χώρας σε βάθος δωδεκαμήνου), όμως στελέχη του έχουν αρχίσει να διαμηνύουν ότι αυτό το τεχνικό τρικ δεν είναι δυνατόν να μεταφράζεται από την Ε.Ε. ως ανοχή σε περαιτέρω καθυστερήσεις.
Δεν αποκλείεται, μάλιστα, τις επόμενες μέρες να δούμε σχετικές διαρροές που θα έχουν ως θέμα την πιθανότητα απόσυρσης του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα λόγω ακριβώς του χρηματοδοτικού κενού.
Δύσκολο Eurogroup για τον Στουρνάρα
Οι δηλώσεις του προέδρου του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ επιβεβαίωσαν πλήρως το σχετικό ρεπορτάζ του Εuro2day.gr ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, αλλά και η τρόικα θεωρούν ότι η χώρα μας καθυστερεί τις διαπραγματεύσεις, καθώς επιχειρεί για άλλη μία φορά να τις ντύσει με πολιτικό μανδύα.
Σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας αναμένεται να ακούσει το ίδιο μότο: ότι θα πρέπει να συμμορφωθεί με τις επιταγές της τρόικας ώστε να λάβει την επόμενη δόση.
Ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε χθες στη βουλή αναμένεται να αναθεωρηθεί μετά το τέλος των διαπραγματεύσεων, όμως αυτό που καίει τη δική μας πλευρά είναι να αποδεσμευθεί η καθυστερημένη υποδόση του 1 δισ. προκειμένου να πληρωθούν οι λήξεις των ομολόγων ύψους 1,9 δισ. ευρώ στα μέσα Ιανουαρίου, χωρίς να μπει στο τραπέζι το θέμα του προσδιορισμού των μέτρων του 2015.
Αυτό φαντάζει δύσκολο, όπως μαθαίνουμε, γιατί η εντολή που έδωσε το Εurogroup στην τρόικα ήταν να κλείσει το θέμα και του 2015 πριν αποφασιστεί η αποδέσμευση της δόσης.
Πώς θα επιχειρήσει να το προσπεράσει το ΥΠΟΙΚ; Με το να καταθέσει μεσοπρόθεσμο σχέδιο μέχρι το 2017. Φαίνεται όμως πως η τρόικα με την ώθηση της γερμανικής κυβέρνησης (έχει τη σημασία του) θέλει αποσαφήνιση και των μέτρων του 2015 πριν προχωρήσει σε συζητήσεις για τρίτο δάνειο και χρηματοδοτικό κενό.
Σε αυτό το σημείο είναι που θα δυσκολέψουν τα πράγματα για την Αθήνα.
Τι θα πει η Μέρκελ στον Σαμαρά
Τα καλά λόγια της Γερμανίδας καγκελαρίου για την πρόοδο της Ελλάδας αναμένεται να επαναληφθούν σήμερα. Όμως επί της ουσίας και μέσω της διπλωματικής οδού, διαμηνύθηκε προς το Μαξίμου ότι η Α. Μέρκελ δεν φαίνεται διατεθειμένη να μπει σε καμία διαπραγμάτευση, ούτε να δεσμευθεί για κάτι συγκεκριμένο.
Έτσι ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να εκθέσει την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, να θέσει το θέμα του χρέους και την ανάγκη να μη ληφθούν νέα εισπρακτικά μέτρα. Εκτός από τα επικοινωνιακά «μπράβο», όμως λίγα είναι τα περιθώρια για να περιμένει κάτι ιδιαίτερο...