Η Citi τονίζει ότι η ανακοίνωση της υποβάθμισης του ελληνικού χρηματιστηρίου στις 26 Νοεμβρίου δημιουργεί νέα δυναμική για τη στήριξη της αγοράς. Τονίζει μάλιστα ότι μακροπρόθεσμα θα προσελκύσει μια νέα βάση επενδυτών οι οποίοι, λόγω υψηλής στάθμισης, δεν έχουν το περιθώριο να μην τοποθετηθούν.
Όπως αναφέρει, «δεδομένου ότι οι εισροές θα προέλθουν κατά κανόνα από παθητικά funds, η Citi εκτιμά ότι το μεγαλύτερο μέρος των ροών αυτών θα λάβει χώρα κατά την ημερομηνία της υποβάθμισης».
Σημειώνει, ωστόσο, ότι η παρουσία μερικών ημιενεργητικών funds καταδεικνύει ότι μέρος των εισροών θα ξεκινήσει νωρίτερα, με στόχο την αναζήτηση ελκυστικών σημείων εισόδου.
Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό για τα non – index funds να είναι προετοιμασμένα για την επακόλουθη μεταβλητότητα και τις αλλαγές στον όγκο συναλλαγών και να καθορίσουν τη θέση τους ανάλογα με τους στόχους που έχουν.
Τα βασικά σημεία της υποβάθμισης της Ελλάδας στον δείκτη MSCI EM είναι σύμφωνα με τη Citi τα εξής:
*Η στάθμιση του MSCI Greece στον MSCI Emerging Markets είναι 40 μονάδες βάσης (έναντι στάθμισης 1,9 μονάδας βάσης στον MSCI World) και 3,8% (δηλαδή 380 μονάδες βάσης) στον MSCI EM Europe έναντι 6,9 μονάδων στον MSCI Europe DM.
*Η χώρα θα είναι 18η στον δείκτη MSCI EM όσον αφορά τη στάθμιση.
*Οι καθαρές αγορές από παθητικά funds λόγω της προσθήκης νέων μετοχών στον δείκτη υπολογίζονται στα $414 εκατ.
*Επιπλέον υπολογίζεται ότι θα υπάρξουν επιπρόσθετα $348 εκατ. από ημιπαθητικά funds.
*Περίπου 5 με 8 μετοχές αναμένεται να προστεθούν στον MSCI Greece κατά τη μετακίνησή του στον MSCI EM.
*Oι όγκοι συναλλαγών στις υποψήφιες προς εισαγωγή μετοχές έχον αυξηθεί και η Citi πιθανολογεί ότι η τάση αυτή θα ενισχυθεί όσο πλησιάζει η ημερομηνία μετακίνησης στον MSCI EM (26 Νοεμβρίου).