Οι ελληνικές μετοχές, τις οποίες κάποτε αποστρέφονταν οι επενδυτές φοβούμενοι ότι η χώρα θα χρεοκοπήσει και θα αναγκαστεί να φύγει από την ευρωζώνη, σπάνε τα ρεκόρ σχεδόν σε όλες τις αγορές παγκοσμίως, καθώς η εξαετής ύφεση υποχωρεί και νέοι επενδυτές εξετάζουν να αγοράσουν.
Από τις 5 Ιουνίου 2012, δύο εβδομάδες προτού η MSCI γνωστοποιήσει ότι μπορεί να επαναταξινομήσει την Ελλάδα ως αναδυόμενη αγορά, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχει καταγράψει άνοδο 146%, περιορίζοντας την υποχώρηση από την «κορυφή» του 2007 στο 79%. Τα κέρδη αυτά ήταν υψηλότερα από όλους τους 94 εθνικούς δείκτες παγκοσμίως -πλην της Βενεζουέλας- την ίδια περίοδο, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Οι αποδόσεις των 10ετών ελληνικών ομολόγων έχουν μειωθεί στο 8,31% από το 33,7% που είχαν αγγίξει τον Μάρτιο του 2012.
Η Paulson & Co και η JP Morgan Chase & Co αγόραζαν μετοχές την ώρα που funds των αναδυόμενων αγορών, συμπεριλαμβανομένων των Renaissance Capital Holdings και Templeton Emerging Markets Group εξέφραζαν ενδιαφέρον. Ο Francesco Conte της JP Morgan, ο οποίος προ τριετίας πέταξε από το χαρτοφυλάκιο του European Small Cap Fund ελληνικές μετοχές, έχει αγοράσει ποσοστά στην Jumbo και στη Folli Follie, μετά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
«Το outlook για τη χώρα έχει αλλάξει παντελώς», ανέφερε σε τηλεφωνική επικοινωνία με το πρακτορείο. «Είμαι πολύ "overweight" για την Ελλάδα διότι βρίσκω πολύ καλές ευκαιρίες, εταιρείες με πολύ καλή διαχείριση και πολύ φθηνές αποτιμήσεις. Η Ελλάδα μόλις τώρα αρχίζει να αναδύεται από την κρίση. Λόγω του ότι έχουν μειώσει τη βάση του κόστους σε τόσο χαμηλό επίπεδο, η ανάπτυξη της κερδοφορίας θα είναι τεράστια εάν έχουμε θετική ανάπτυξη του ΑΕΠ».
Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι εισροές σε equity funds που επενδύουν στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί 129% από την αρχή του έτους έως και τις 28 Οκτωβρίου, έναντι της αύξησης 15% για το σύνολο της Ευρώπης, όπως δείχνουν τα στοιχεία της EPFR Global. Παράλληλα οι επενδυτές έχουν ρίξει φέτος σε ελληνικές μετοχές 179 εκατ. δολάρια.
«Ούτε ελληνικό γιαούρτι δεν άγγιζαν»
«Μόλις πριν από εννέα μήνες, το κλίμα διεθνώς ήταν 'δεν θέλω να αγγίξω τίποτα ελληνικό, ούτε καν ελληνικό γιαούρτι'», δήλωσε στο Bloomberg ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Άνθιμος Θωμόπουλος. «Τώρα οι επενδυτές δεν θέλουν να δουν τίποτε άλλο εκτός από Ελλάδα. Είναι μια περίεργη, ιδιόρρυθμη αγορά, όπου βάζεις χρήματα σε μια ανεπτυγμένη οικονομία, έστω και προβληματική, με προσδοκίες για ανάπτυξη τύπου αναδυόμενων αγορών με ένα ισχυρό νόμισμα».
Ο MSCI επιβεβαίωσε ότι κατατάσσει την Ελλάδα στις αναδυόμενες αγορές τον Ιούνιο φέτος (η Ελλάδα ανήκε στην κατηγορία των ανεπτυγμένων από το 2001).
Τα funds των αναδυόμενων αγορών που ακολουθούν τους δείκτες MSCI θα μπορούν να επενδύουν σε ελληνικές μετοχές όταν τεθεί σε ισχύ η αλλαγή, μετά τη λήξη της συνεδρίασης της 26ης Νοεμβρίου. Ο Mark Mobius, πρόεδρος της Templeton, δήλωσε πως κοιτάζει εισηγμένες τράπεζες και εταιρείες των τομέων λιανικού εμπορίου, κατασκευών και μόδας.
Οι διαπιστώσεις του Mobius
«Παρά τα προβλήματα της Ελλάδας, εξακολουθούμε να βλέπουμε πιθανές μακροπρόθεσμες ευκαιρίες», ανέφερε σε e-mail του ο κ. Mobius. «Υπάρχει διαπίστωση ότι η Ελλάδα ανακάμπτει και, με συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις, η ανάπτυξη θα μπορούσε να βελτιωθεί σημαντικά».
Οι «αρκούδες» λένε πως το ράλι των μετοχών έχει ήδη προεξοφλήσει την οικονομική βελτίωση στην Ελλάδα. Ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται 32 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη των εταιρειών που τον απαρτίζουν, σε σχέση με τις 14,9 φορές των εκτιμώμενων κερδών του Stoxx Europe 600, με βάση τα στοιχεία του Bloomberg.
«Οι μετοχές κινούνται πολύ δυνατά ανοδικά λόγω των προβλέψεων ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί στην Ελλάδα», σύμφωνα με τον William de Vijlder, chief investment officer της BNP Paribas.
Το πολιτικό σκηνικό
Η Ελλάδα αντιμετωπίζει πολιτικές διαμάχες που μπορεί να εκτροχιάσουν την πορεία της προς την ανάκαμψη, με το χρέος να προβλέπεται ότι θα κορυφωθεί στο 176% του ΑΕΠ φέτος. Η κυβέρνηση Σαμαρά, με πλειοψηφία μόλις 5 εδρών στη Βουλή, θα πρέπει να εγκρίνει τον προϋπολογισμό μέχρι το τέλος του έτους. Πρόσφατη δημοσκόπηση της Marc έδινε ισχνό προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία, με ποσοστό 22,7%, έναντι του 22,5% που συγκέντρωνε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Για τον Kevin Gardiner της Barclays, τα ρίσκα σημαίνουν πως οι επενδυτές μπορούν να βρουν καλύτερες ευκαιρίες στην Ιταλία ή στην Ισπανία.
«Η Ελλάδα είναι μια τόσο μικρή, ασταθής αγορά που δεν θα ήταν κατάλληλη για να την ξεχωρίσουμε στους πελάτες μας», ανέφερε. «Υπάρχουν καλύτερες θέσεις αλλού στην υπόλοιπη ευρωπεριφέρεια», συμπλήρωσε.
Η στάθμιση των δεικτών
Μετά την εισαγωγή της Coca Cola HBC στην αγορά του Λονδίνου, η τρέχουσα αξία των ελληνικών μετοχών διαμορφώνεται στα 83 δισ. δολάρια, ποσό χαμηλότερο από αυτό του Κουβέιτ (107 δισ. δολάρια) και του Κατάρ (145 δισ. δολάρια), σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Μετά την υποβάθμιση, η Ελλάδα θα έχει στάθμιση έως και 0,4% στον δείκτη MSCI Emerging Markets, σύμφωνα με την Deutsche Bank.
«Η Ελλάδα θα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση για τους πελάτες μας σε αναδυόμενες αγορές», σύμφωνα με τον Benjamin Samuels της RenCap. «Ήδη έχουμε προγραμματίσει δύο ή τρία ταξίδια στην Ελλάδα για να βοηθήσουμε τους πελάτες μας να γνωρίσουν την αγορά. Αυτό είναι συναρπαστικό, μια ολοκαίνουρια αγορά για εμάς».
Ποιοι έχουν ήδη αγοράσει
Και ενώ οι fund managers των αναδυόμενων αγορών αναμένουν την τελική εφαρμογή της υποβάθμισης από τον MSCI, hedge funds συμπεριλαμβανομένων του Paulson & Co του δισεκατομμυριούχου John Paulson, και του Third Point του Dan Loeb, έχουν ήδη αγοράσει Ελλάδα.
Ο Paulson αγόρασε μετοχές της Alpha Bank το γ' τρίμηνο στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας, ενώ αγόρασε και warrants για την απόκτηση 7,41 επιπλέον μετοχών για κάθε κοινή μετοχή.
Η αγορά «θα αποφέρει υψηλές αποδόσεις αν, όπως περιμένουμε, ομαλοποιηθεί η ελληνική οικονομία και οι τράπεζες επιστρέψουν στην κερδοφορία», ανέφερε σε έκθεσή της η Paulson & Co.
Η Third Point γνωστοποίησε τον Απρίλιο τη δημιουργία hedge fund που θα επικεντρώνεται στην Ελλάδα, ενώ η Fairfax Financial Holdings αγόρασε μετοχές σε δύο ελληνικές εταιρείες φέτος. Πλήρωσε περίπου 164 εκατ. ευρώ για να αυξήσει το ποσοστό που κατείχε στη Eurobank Properties από το 19% στο 42%, ενώ αύξησε και το μερίδιό της στη Μυτιληναίος στο 5,2%.
«Συνεχίζουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα», δήλωσε ο CEO της Fairfax, Prem Watsa, στη σχετική ανακοίνωση για την αγορά του ποσοστού στη Μυτιληναίος. «Η χώρα συνεχίζει να κάνει μεγάλα βήματα προς τη διευθέτηση βασικών ζητημάτων της οικονομίας της, ενθαρρύνοντας έτσι τις διεθνείς επενδύσεις και δημιουργώντας μια θετική δυναμική που θα ενθαρρύνει την αύξηση της απασχόλησης και την ανάπτυξη υποδομών».
Ως αναδυόμενη αγορά, η Ελλάδα θα μπει στην ίδια ομάδα με άλλες αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ευρώπης, όπως η Τσεχία και η Ουγγαρία. Σημειώνεται ότι στις αναδυόμενες συμπεριλαμβάνονται η Εσθονία και η Σλοβενία.
«Υπάρχουν πολλοί επενδυτές αναδυόμενων αγορών που δεν έχουν κοιτάξει την Ελλάδα για 12 χρόνια, και είναι ξεκάθαρη η οικονομική ανάκαμψη στη χώρα», ανέφερε ο Matthew Beesley της Henderson Global Investors Holdings. «Η Ελλάδα είναι μια καλοδεχούμενη προσθήκη στους δείκτες των αναδυόμενων αγορών στην ανατολική Ευρώπη».