Τον κώδωνα του κινδύνου για απώλεια σημαντικών κοινοτικών κονδυλίων σε περίπτωση που δεν προχωρήσει άμεσα η προκήρυξη του έργου ΣΥΞΕΥΞΙΣ ΙΙ έκρουσαν θεσμικοί παράγοντες αλλά και εκπρόσωποι της αγοράς κατά την διάρκεια του 15ου Συνεδρίου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Greek ICT Forum τη χθεσινή πρώτη μέρα των εργασιών του.
Ο Διευθυντής Έργων Τηλεπικοινωνιών της Κοινωνίας της Πληροφορίας Χρήστος Μοσχονάς σημείωσε ότι το έργο, που έχει προϋπολογισμό 616,4 εκατομμύρια ευρώ, δεν πρόκειται να δημιουργήσει μια ακόμη πληγή στα δημοσιονομικά της χώρας αλλά αντίθετα θα έχει ως αποτέλεσμα κάθε χρόνο να εξοικονομούνται περί τα 150 εκατομμύρια ευρώ που καταβάλλονται σήμερα για την κάλυψη των τηλεπικοινωνιακών αναγκών του Δημοσίου.
Ο ίδιος σημείωσε ότι πρόκειται για ένα έργο που η χώρα μας έχει δεσμευθεί και έναντι της τρόικας ότι θα υλοποιήσει ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι σύντομα θα προχωρήσει η δημοπράτησή του.
Ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Μενέλαος Δασκαλάκης αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση» που είναι το πλέον προβληματικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ σημείωσε ότι έχει καταρτιστεί και αναμένεται να γίνει γνωστό τις επόμενες μέρες ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα έργων που πρόκειται να επανταχθούν καθώς δεν προχωρούν. Πρέπει να έχουμε μια σαφή εικόνα των έργων και όχι φακέλους για αυτά, σημείωσε. Παράλληλα προανήγγειλε την είσοδο ιδιωτών manager που θα εποπτεύσουν την προώθηση των 44 μεγάλων έργων του προγράμματος που αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Ο κ. Δασκαλάκης σημείωσε ότι θα γίνουν και εντάξεις νέων έργων με έμφαση σε όσα μπορούν να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματά τους. Ο γενικός γραμματέας τόνισε επίσης την ανάγκη να δημιουργηθεί μητρώο επιχειρήσεων για τις επιχειρήσεις του κλάδου της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών.
Διαγωνισμός για τα Rural Broadband
Στο πλαίσιο του Συνεδρίου ανακοινώθηκε ακόμη ότι μέσα στο Νοέμβριο ξεκινά το έργο για την επισκευή συντήρηση και διασύνδεση με το ΣΥΖΕΥΞΙΣ Ι των μητροπολιτικών δικτύων ΜΑΝ. Το έργο προϋπολογισμού 7 εκατομμυρίων ευρώ έχουν αναλάβει ο ΟΤΕ και η Intrakat.
Επίσης τον επόμενο μήνα θα υπογραφούν οι συμβάσεις με τον ΟΤΕ και την Forthnet για το έργο με προϋπολογισμό 44 εκατομμύρια ευρώ που αφορά στην συνέχιση της λειτουργίας του ΣΥΖΕΥΞΙΣ Ι για 28 μήνες.
Τέλος μέσα στο Νοέμβριο πρόκειται να προχωρήσει και η προκήρυξη του έργου Rural Broadband με προϋπολογισμό 161 εκατομμύρια ευρώ. Το έργο αφορά στην εγκατάσταση ευρυζωνικής δικτυακής υποδομής σε 5.500 οικισμούς με περισσότερους από 600.000 κατοίκους όλης της χώρας που βρίσκονται σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.
Το Greek ICT Forum με θέμα «Η Ψηφιακή Βιομηχανία δείχνει (?) την έξοδο από την ύφεση» ολοκληρώνει τις εργασίες του σήμερα με την δεύτερη ημέρα που είναι αποκλειστικά αφιερωμένη στις startups τεχνολογίες.