Η ζώνη των 1.160 μονάδων αποτελούσε, θεωρητικά, το κρίσιμο επίπεδο που έπρεπε να διασπάσει η αγορά για να εξέλθει από τη μακροπρόθεσμη πτωτική της πορεία από το 2007 και μετά. Η πρώτη αναγκαία συνθήκη ανόδου λοιπόν επετεύχθη.
Την προηγούμενη φορά που ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης ήταν κοντά στη ζώνη των 1.160 μονάδων είχε προηγηθεί ράλι τιμών που είχε οδηγήσει την αγορά 45% υψηλότερα, από τις αρχές Απριλίου έως τις 17 Μαΐου. Η ανοδική κίνηση για την περίοδο 8/4 - 17/5 είχε συνοδευτεί από μέση αξία συναλλαγών κοντά στα 80 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, η συνέχεια ήταν... οδυνηρή, αφού οι τιμές των μετοχών κατά μέσο όρο υποχώρησαν 35% περίπου έως τα μέσα Ιουλίου, από τις 20/5 έως τις 15/7 για την ακρίβεια, παρά τη μικρή μέση αξία συναλλαγών, στα 55 εκατ. ευρώ.
Έκτοτε, η αγορά έχει επιστρέψει δυναμικά, με ένα διάλειμμα για μερικές συνεδριάσεις τον Αύγουστο. Ωστόσο, για ακόμα μια φορά, αυτό που φοβίζει τους επενδυτές είναι η πιθανότητα επανάληψης του πτωτικού σεναρίου που οδήγησε την αγορά αρκετά χαμηλότερα, όταν οι τιμές είχαν προσεγγίσει εκ νέου τις 1.160 μονάδες.
Το μόνο βέβαιο, όπως και στην προηγούμενη άνοδο, είναι ότι και σε αυτή δεν είναι... προσκεκλημένες όλες οι μετοχές. Ταυτόχρονα, το πρώτο στοιχείο που δημιουργεί ανησυχίες για την ανοδική κίνηση είναι το γεγονός ότι ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στα επίπεδα των 1.160 μονάδων του Γενικού Δείκτη, ήταν αρκετά υψηλότερα από τις 387 μονάδες, στις 410 μονάδες, ενώ και ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ήταν 1.350 μονάδες, έναντι 1.170 μονάδων που είναι το ψηλό του δείκτη των Midcaps σε αυτό το ανοδικό σκέλος.
Ένα ακόμα στοιχείο είναι οι όγκοι συναλλαγών, που σ' αυτό το ανοδικό σκέλος της αγοράς, αν εξαιρεθούν οι τελευταίες συνεδριάσεις, είναι ιδιαίτερα χαμηλοί (περίπου στα 47 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο), γεγονός που αποδυναμώνει την ποιότητα της κίνησης. Ακόμα και αν μετρήσουμε την ανοδική κίνηση από τα τέλη Αυγούστου, οι όγκοι των συναλλαγών είναι χαμηλότεροι από τα 60 εκατ. ευρώ και πολύ μακριά από τα επιθυμητά επίπεδα των 80-100 εκατ. ευρώ.
Το ατού της αγοράς
Το στοιχείο όμως που έχει μεγάλο ενδιαφέρον και επί της ουσίας μετριάζει τις αρνητικές τεχνικές παρατηρήσεις, είναι οι επιμέρους τιμές των δεικτοβαρών τίτλων, όταν ο Γενικός Δείκτης ήταν στην περιοχή των 1.160 μονάδων και στις δύο περιπτώσεις.
Εξετάζοντας τις μετοχές της υψηλής και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης και τα επιμέρους επίπεδά τους είναι φανερό ότι η αγορά ανάμεσα στα «δυνατά χαρτιά» έχει προχωρήσει σε ένα δεύτερο screening, ακόμα πιο απαιτητικό. Σε αυτά τα χαρτιά, οι όγκοι των συναλλαγών έχουν εκτοξευθεί και σε πολλές περιπτώσεις οι τιμές τους είναι σε πολύ υψηλότερα επίπεδα απ' ό,τι τον Μάιο οπότε το Χρηματιστήριο ήταν πάλι αντιμέτωπο με την ίδια ζώνη αντίστασης.
Αποτελούν τα χαρτιά που κρατάνε τα ηνία της αγοράς και στα οποία οι ξένοι είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από τις αυξημένες συναλλαγές, αφού η απροθυμία των hedge funds να τοποθετηθούν σε τίτλους χαμηλότερης χρηματιστηριακής αξίας και περιορισμένης εμπορευσιμότητας είναι παραπάνω από εμφανής.
Τα «δυνατά» χαρτιά
ΟΠΑΠ: Oι μέσοι όροι για τους όγκους των συναλλαγών δεν είναι ενδεικτικοί αφού πέρασαν τα πακέτα της Emma Delta, ωστόσο η τιμή της μετοχής έχει ευνοηθεί από την ιδιωτικοποίηση. Ήδη η τιμή διαμορφώνεται 22% υψηλότερα από τα υψηλά του Μαΐου στα 10 ευρώ.
FOLLI FOLLIE GROUP: Έχοντας αυξήσει τις συναλλαγές της κατά 126% από 52.000 κομμάτια κατά μέσο όρο το 2013 σε 118.000 κομμάτια κατά μέσο όρο τον τελευταίο μήνα, κερδίζει 26% στο ταμπλό του Χ.Α. στα 20,1 ευρώ ανά μετοχή από 16 ευρώ σε σχέση με τα υψηλά του Μαΐου.
ALPHA BANK: Η τραπεζική μετοχή που φαίνεται να εμπνέει τη μεγαλύτερη ασφάλεια στους ξένους επενδυτές και σε αυτό οφείλεται και η εκτόξευση του μέσου όρου των συναλλαγών το τελευταίο χρονικό διάστημα σε 11,2 εκατ. μετοχές από 6,4 εκατ. μετοχές κατά μέσο όρο. Η τιμή της μετοχής της είναι 14% υψηλότερα από τα υψηλά του Μαΐου.
ΟΤΕ: Σημείωσε 25% αύξηση στη συναλλακτική του δραστηριότητα το τελευταίο χρονικό διάστημα, με 1,2 εκατ. μετοχές από 988.000 μετοχές, ενώ βρίσκεται και 1,6 ευρώ υψηλότερα ή 23% από το υψηλό του Μαΐου.
ΤΙΤΑΝ: 37% ή 5 ευρώ υψηλότερα από τα μέγιστα επίπεδα του Μαΐου βρίσκεται ο κοινός τίτλος της εταιρείας, ενώ έχει αυξήσει τις συναλλαγές του κατά 53% στα 70.000 κομμάτια ημερησίως κατά μέσο όρο, στοιχείο που ήταν η αχίλλειος πτέρνα της μετοχής για τους ξένους θεσμικούς. Κάποιοι ποντάρουν στο turnaround του ομίλου από τώρα.
ΕΥΔΑΠ: Η τιμή της είναι 40% υψηλότερα από το υψηλό του Μαΐου και οι συναλλαγές έχουν υπερδιπλασιαστεί στα 100.000 κομμάτια περίπου από 45.000 τεμάχια κατά μέσο όρο το 2013. Η επέμβαση της τρόικας για την εξόφληση των υποχρεώσεων του ελληνικού Δημοσίου προς την εισηγμένη ήταν το εναρκτήριο λάκτισμα για την ανοδική κίνηση της μετοχής.
AEGEAN AIRLINES: Ο τίτλος διαμορφώνεται κατά 86% υψηλότερα από τα υψηλά του Μαΐου και οι συναλλαγές κατά 179% υψηλότερες το τελευταίο χρονικό διάστημα έναντι του μέσου όρου για το 2013. Το πιο δυνατό turnaround story με διαφορά, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δίνει το πράσινο φως για τη συμφωνία με την Olympic Air.
JUMBO: Η μετοχή στα 10 ευρώ ή 22% υψηλότερα από το υψηλό της τον Μαΐο. Τα οικονομικά μεγέθη της εισηγμένης συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία, ενώ η μέση συναλλακτική δραστηριότητα το τελευταίο χρονικό διάστημα ξεπερνά τις 315.000 μετοχές κατά μέσο όρο από 102.000 μετοχές που ήταν το 2013.
ΔΕΗ: Αποτελεί την 3η «εκλεκτή» μαζί με τη Jumbo και τον ΟΠΑΠ που κάνουν trade στη νέα ζώνη των 10 ευρώ. Με σημαντική άνοδο +20% σε σχέση με το υψηλό του Μαΐου διαμορφώνεται ο τίτλος της ΔΕΗ παρότι οι συναλλαγές έχουν παραμείνει σε παρόμοια επίπεδα όλο το 2013.
ΕΧΑΕ: Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και η Coca Cola HBC έχουν επηρεάσει τα αποτελέσματα του Ομίλου της ΕΧΑΕ το 2013 πολύ θετικά, ωστόσο, η μετοχή της είναι πάντα ανάμεσα στα χαρτιά που περιλάμβαναν στα χαρτοφυλάκια τους οι ξένοι θεσμικοί. Η αξία των συναλλαγών έχει εκτοξευτεί κατά 112% κοντά στα 100 χιλ. κομμάτια και η τιμή στο ταμπλό είναι 13% υψηλότερη από το υψηλό του Μαΐου.
Μυτιληναίος: Με αύξηση στις συναλλαγές κατά 98% περίπου και αύξηση τιμής κατά 10% σε σχέση μετά υψηλά του Μαΐου αλλά και η είσοδος της Fairfax ως στρατηγικού επενδυτή και όχι «παίκτη» για την αποκόμισης βραχυπρόθεσμων κερδών δίνουν διαφορετικό τόνο στον όμιλο.
Πέραν των παραπάνω υπάρχουν οι μετοχές των ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Βρίσκονται υψηλότερα από τα υψηλά του Μαΐου κατά 18% και 21% ενώ οι συναλλαγές τους έχουν πυκνώσει κατά 22% και 19% αντίστοιχα, σε σχέση με τον μέσο όρο του έτους. Η επανέναρξη της κατασκευής των μεγάλων έργων αποτελεί το στοίχημα.
Τέλος, σημαντική αύξηση τιμών σε σχέση με τα υψηλά του Μαΐου χωρίς όμως την αναμενόμενη αύξηση συναλλαγών εμφανίζουν οι τίτλοι της Fourlis με +19%, αλλά 25% μειωμένη συναλλακτική δραστηριότητα και η Σαράντης με 17% αλλά με ιδιαίτερα μειωμένες συναλλαγές.