Οι ελληνικές τράπεζες θα κληθούν να αποδείξουν ότι έχουν επαρκή κεφάλαια να αντέξουν δύο ακόμη χρόνια ύφεσης, σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο στα stress tests που θα διενεργήσει η Τράπεζα της Ελλάδος, τόνισε ο επικεφαλής της, Γ. Προβόπουλος, σε συνέντευξή του στο Reuters.
"Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, που αντανακλά τις δικές μας προβλέψεις αλλά και της τρόικας, η Ελλάδα θα επιστρέψει σε ανάπτυξη το 2014", τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης. "Με βάση όμως το δυσμενές σενάριο, η ανάπτυξη θα έλθει το 2016, με μικρή ετήσια μείωση του ΑΕΠ έως τότε", σημείωσε.
Ο κ. Προβόπουλος υπογράμμισε ότι το δυσμενές σενάριο δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως πρόβλεψη της ΤτΕ για τα stress tests, στα οποία θα υποβληθούν η Εθνική, η Τρ. Πειραιώς, η Alpha Bank και η Eurobank.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Alpha Bank, Μιχάλης Μασουράκης, τονίζει ότι θα ήταν ολέθριο λάθος να θεωρήσει κανείς ότι το δυσμενές σενάριο αποτελεί πρόβλεψη. "Την προηγούμενη φορά, είναι λες και το σύμπαν συνωμότησε για να οδηγήσει στο δυσμενές σενάριο της BlackRock (το 2011). Αυτήν τη φορά δεν θα είναι έτσι", σημείωσε.
Ο κ. Προβόπουλος υπογράμμισε ότι ενισχύεται η αισιοδοξία του για το μέλλον της ευρωζώνης, ενώ σημείωσε ότι η αναμενόμενη επιστροφή της Ελλάδας σε ανάπτυξη αναμένεται να έχει "θετικό αποτέλεσμα στο κλίμα", που θα οδηγήσει σε αύξηση δαπανών και επενδύσεων.
Παράλληλα, τόνισε ότι δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της χώρας τα κεφάλαια που έχουν απομείνει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. "Είναι επιτακτικό τα αχρησιμοποίητα κεφάλαια, που ανέρχονται στα 8-9 δισ. ευρώ, να παραμείνουν διαθέσιμα για τον τραπεζικό κλάδο", υποστήριξε.
Αισιοδοξία για τα NPLs, σενάρια για διαγραφές
Ο κεντρικός τραπεζίτης υπογράμμισε ότι οι τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες. Σε σχέση με τα κόκκινα δάνεια, τόνισε ότι περιμένει σταθεροποίηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων το 2014 και σταδιακή μείωση στη συνέχεια.
Ωστόσο, Έλληνες τραπεζίτες τονίζουν ότι θα πρέπει να υπάρξουν κάποιες διαγραφές χρεών για επιχειρήσεις και νοικοκυριά. "Το βάρος του χρέους θα πρέπει να αναθεωρηθεί. Δεν μπορούμε να αρνηθούμε ως τράπεζα να κάνουμε αυτό που ζητάμε να κάνουν οι διεθνείς πιστωτές για τη χώρα", αναφέρει χαρακτηριστικά τραπεζίτης.
Στέλεχος ελληνικής τράπεζας τόνισε ότι περιμένει πως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που ανέρχονται στο 28% του συνόλου των χορηγήσεων, θα κορυφωθούν σε επίπεδα κοντά στο 35% το 2014, προτού αρχίσουν να υποχωρούν.
Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται εντός των επόμενων εβδομάδων παρέμβαση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με οδηγίες προς τις τράπεζες για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.
"Θα προσπαθήσουμε να ενθαρρύνουμε τις τράπεζες να προχωρήσουν σε πιο ενεργή προσέγγιση των δανειοληπτών από πολλά ιδρύματα", σχολιάζει σχετικά ο πρόεδρος του ΤΧΣ Χρήστος Σκλαβούνης.
Βλέπουν επιστροφή στις αγορές η Εθνική και η Πειραιώς
Ένα ακόμη ορόσημο για τις τράπεζες είναι η χρονική στιγμή της επιστροφής τους στις αγορές για άντληση κεφαλαίων. Ο κ. Πέτρος Χριστοδούλου της Εθνικής δήλωσε ότι η ΕΤΕ ευελπιστεί να προχωρήσει σε έκδοση σύντομα, με πιθανότερη σε πρώτη φάση μια διμερή συμφωνία, παρά μια έκδοση που θα απευθύνεται σε ολόκληρη την αγορά, καθώς η Εθνική στοχεύει σε επιτόκιο περίπου 5% αντί επιτοκίων 7% που προσφέρονται στην παρούσα φάση.
Όταν θα προχωρήσουμε σε έκδοση, θα πρόκειται για αξιοσημείωτο ποσό και όχι για κεφάλαια 100-200 εκατ. ευρώ, τόνισε.
"Η Πειραιώς έχει κάνει την προετοιμασία για έκδοση ομολόγου και θα δανειστεί από τις αγορές όταν καταστούν ελκυστικά τα επιτόκια", σημειώνει ο κ. Άνθιμος Θωμόπουλος, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, προσθέτοντας ότι η τράπεζα μπορεί να προχωρήσει σε έκδοση "ανά πάσα στιγμή".