Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Εστία διαφθοράς οι περιττές υπογραφές

Για την αντιμετώπιση της διαφθοράς δεν αρκούν μόνο τα κατασταλτικά μέτρα. Αντιμετωπίζεται από τη γεννησιουργό αιτία που έχει να κάνει με την γραφειοκρατία, υποστηρίζει ο Κ. Μητσοτάκης. Εγινε η πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής για καταπολέμηση διαφθοράς.

Μητσοτάκης: Εστία διαφθοράς οι περιττές υπογραφές

Υπό τον τέως εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωαννη Τέντε πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής εθνικής στρατηγικής για την καταπολέμηση της διαφθοράς παρουσία των υπουργών Δικαιοσύνης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Χαράλαμπου Αθανασίου και Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πρόκειται για την πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής η οποία έχει ως αντικείμενο την υλοποίηση της κυβερνητικής βούλησης για πάταξη των φαινομένων διαφθοράς στον Δημόσιο τομέα.

" Στόχος είναι να αποκατασταθεί το κύρος της χώρας μας στις εκθέσεις που την αδίκησαν. Με την ίδρυση της αρχής η κυβέρνηση δείχνει το ενδιαφέρον της να παταχθεί η διαφθορά ακόμα περισσότερο. Το προεκλογικό μήνυμα του πρωθυπουργού ήταν μηδενική ανοχή και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε πράξη", δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου.

Στην ίδια κατεύθυνση ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι για την αντιμετώπιση της διαφθοράς δεν αρκούν μόνο τα κατασταλτικά μέτρα αλλά αντιμετωπίζεται από τη γεννησιουργό αιτία που έχει να κάνει με την γραφειοκρατία. " Κάθε περιττή υπογραφή ή περίπλοκη διαδικασία είναι ένα δυνάμει και μια εστία διαφθοράς. Η μείωση των βαρών τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους πολίτες βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Η μεταρρυθμιστική ατζέντα δεν περιλαμβάνει μόνο υποχρεώσεις έναντι των δανειστών. Θα είναι αμέριστη η υποστήριξη του υπουργείου μας για την καταπολέμηση της διαφθοράς", είπε.

Την σημασία της πάταξης της διαφοράς επεσήμανε και ο επικεφαλής της επιτροπής κ. Ιωάννης Τέντες. " Η παρουσία των δυο υπουργών αποτελεί διπλό μήνυμα για το μεγάλο και σοβαρό ενδιαφέρον που δείχνει η πολιτεία για τη διαφθορά".

Στις εργασίες της επιτροπής συμμετέχουν επίσης ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Νικόλας Κανελλόπουλος, ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ Νίκος Στασινόπουλος, ο επικεφαλής της αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος Παναγιώτης Νικολούδης, ο γενικός επιθεωρητής δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής και εκπρόσωπος της οικονομικής αστυνομίας.

Τα σχέδια

Στην προσπάθεια να απλοποιηθούν οι διαδικασίες προωθήθηκαν μέτρα όπως:

Κατάργηση δικαιολογητικών που δεν προσφέρουν προστιθέμενη αξία στις διοικητικές διαδικασίες

Κατάργηση της υποβολής Πιστοποιητικού Στρατολογικής Κατάστασης από 15 διαδικασίες (π.χ. άδεια γεωπόνου, δασολόγου, κτηνιάτρου κ.λπ.) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Κατάργηση της υποβολής αντιγράφου Αστυνομικού Δελτίου Ταυτότητας για τους πολίτες που διεκπεραιώνουν αιτήσεις μέσω ΚΕΠ.

Κατάργηση δικαιολογητικών και αντικατάστασή τους με υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86

Η υποβολή αντιγράφου ποινικού μητρώου έχει αντικατασταθεί με υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86, σε 150 και πλέον διοικητικές διαδικασίες αρμοδιότητας των Υπουργείων Ναυτιλίας και Αιγαίου, Υγείας, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη κ.λπ.

Προσκόμιση απλών φωτοαντιγράφων πιστοποιητικών στη θέση πρωτοτύπων ή επικυρωμένων αντιγράφων τους

Καταργήθηκε η υποβολή επικυρωμένων φωτοαντιγράφων Αστυνομικών Δελτίων Ταυτότητας σε διαδικασίες που έχουν ενταχθεί στα Ενιαία Κέντρα Εξυπηρέτησης (ΕΚΕ) σε εφαρμογή της Οδηγίας 2006/123/ΕΚ. Σε μεγάλο αριθμό διαδικασιών που διεκπεραιώνονται μέσω του ηλεκτρονικού ΕΚΕ, η καταβολή τυχόν παραβόλου αποδεικνύεται μέσω της αποστολής σκαναρισμένου αντιγράφου της απόδειξης.

Αυτεπάγγελτη αναζήτηση πιστοποιητικών που απαιτούνται για τη διεκπεραίωση μιας διαδικασίας

Έχουν ενταχθεί στην υποχρεωτική αυτεπάγγελτη αναζήτηση 76 πιστοποιητικά π.χ. αρμοδιότητας Υπουργείων Εσωτερικών (6), Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων(13), Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (6), Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων (14), Εθνικής Άμυνας (1) κ.λπ. Επίσης, έχουν ενταχθεί στην αυτεπάγγελτη αναζήτηση κατόπιν συναίνεσης του ενδιαφερομένου 121 δικαιολογητικά π.χ. αρμοδιότητας Υπουργείου Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας (15), Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων (78) κ.λπ.

Καθορισμός συγκεκριμένων προθεσμιών για τη διεκπεραίωση υποθέσεων, σύντμηση προθεσμιών και σιωπηρή έγκριση μιας διοικητικής πράξης σε περίπτωση που παρέρχεται άπρακτη η προθεσμία που έχει τεθεί

Οι 395 εκ των 411 διαδικασιών που έχουν ενταχθεί στα ΕΚΕ, σε εφαρμογή της Οδηγίας 2006/123/ΕΚ, έχουν ενταχθεί στη σιωπηρή έγκριση και στην πλειοψηφία αυτών έχει συντμηθεί ο χρόνος διεκπεραίωσης. Στις 1.000 και πλέον διαδικασίες που διεκπεραιώνονται από τα ΚΕΠ έχει τεθεί συγκεκριμένη προθεσμία διεκπεραίωσης των αιτήσεων από την καθ’ ύλην αρμόδια υπηρεσία.

Χρήση τυποποιημένων εντύπων για το σύνολο των διαδικασιών που έχουν ενταχθεί στα ΚΕΠ και τα ΕΚΕ και τα οποία περιλαμβάνουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τις προθεσμίες διεκπεραίωσης, το τυχόν κόστος και τα μέσα προσφυγής κατά της Διοίκησης σε περίπτωση αρνητικής απάντησης

Έχουν καταρτισθεί έντυπα αιτήσεων - υπεύθυνων δηλώσεων για τις 1.000 και πλέον διαδικασίες που διεκπεραιώνονται μέσω ΚΕΠ και για 411 για τις διαδικασίες που διεκπεραιώνονται μέσω ΕΚΕ σε εφαρμογή της Οδηγίας 2006/123/ΕΚ.

Ηλεκτρονική διεκπεραίωση αιτημάτων πολιτών/επιχειρήσεων μέσω της δημόσιας διαδικτυακής πύλης ΕΡΜΗΣ ή μέσω άλλων εφαρμογών που διατηρούν οι καθ’ ύλην αρμόδιες υπηρεσίες και επέκταση της διαθεσιμότητας των δημοσίων υπηρεσιών 24 ώρες το 24ωρο

Ο πολίτης μπορεί μέσω της διαδικτυακής πύλης ΕΡΜΗΣ να υποβάλει αίτηση και να παραλάβει ηλεκτρονικά 13 πιστοποιητικά. Επίσης έχει τη δυνατότητα να υποβάλει ηλεκτρονική αίτηση με την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών στις 411 διαδικασίες που αφορούν στην Οδηγία 2006/123/ΕΚ.

Μείωση των διοικητικών βαρών σε 13 τομείς πολιτικής

Το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης έχει αναθέσει στον ΟΟΣΑ την εκπόνηση μελέτης για την ανάδειξη των πιο επιβαρυντικών υποχρεώσεων πληροφόρησης των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο. Μετά την καταγραφή των πλέον επιβαρυντικών και «ενοχλητικών» υποχρεώσεων πληροφόρησης, ο ΟΟΣΑ θα επισημάνει ποιες από τις υποχρεώσεις αυτές προκαλούν τα μεγαλύτερα διοικητικά βάρη και θα προτείνει την κατάργησή τους προκειμένου να μειωθεί το διοικητικό βάρος κατά 25% και να ευνοηθεί η ανταγωνιστικότητα και η επιχειρηματικότητα εν γένει στη χώρα μας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v