Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ομπάμα: Δεν είναι λύση μόνο η λιτότητα

Πώς αποτιμά η κυβέρνηση τη συνάντηση. Μήνυμα στήριξης από Ομπάμα με έμφαση στην ανάπτυξη. Η Ελλάδα θα πετύχει, δήλωσε ο Σαμαράς που υποστήριξε ότι η Ελλάδα μπορεί να αντλήσει 4,7 τρισ. κυβικά φυσικού αερίου. Τι ειπώθηκε για οικονομία και κυπριακό.

Ομπάμα: Δεν είναι λύση μόνο η λιτότητα

Την άποψη της αμερικανικής πλευράς ότι η λιτότητα δεν μπορεί να αποτελεί λύση επανέλαβε ο Μπαράκ Ομπάμα μετά τη συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά. Σημείωσε ότι πρέπει να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, αναγνώρισε τις μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού, αλλά ταυτόχρονα επισήμανε ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να υπάρξει ανάπτυξη.

Έτσι έδωσε στην κυβέρνηση, η οποία εμφανίζεται ιδιαίτερα ικανοποιημένη, τη δήλωση στήριξης που ανέμενε εν όψει της δύσκολης συνέχειας και των διαπραγματεύσεων του φθινοπώρου με την τρόικα για το ελληνικό πρόγραμμα και το χρέος. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση ο Έλληνας πρωθυπουργός εξήγησε στον ηγέτη των ΗΠΑ όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα, παρά τα μεγάλα προβλήματα, με κυρίαρχο αυτό της ανεργίας, και διαβεβαίωσε ότι θα επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος. Μάλιστα έκανε λόγο για υπερπροσπάθεια, σημειώνοντας ότι η χώρα βρίσκεται στον έκτο χρόνο ύφεσης.

Σχετικά με το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, ο Α. Σαμαράς κατέστησε σαφές ότι πρέπει να αποφευχθεί μια δεύτερη φάση αντιθέσεων μεταξύ του ΔΝΤ, της τρόικας και της Ε.Ε. γιατί από κάτι τέτοιο χαμένη θα είναι τελικά η Ελλάδα.

Επίσης, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ανέφερε στον Μπ. Ομπάμα ότι είμαστε σε μια δύσκολη περιοχή, στην οποία όμως σήμερα η Ελλάδα είναι δύναμη σταθερότητας.

Σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά θέματα, μεταφέρθηκε η εκτίμηση ότι η Ελλάδα μόνη της μπορεί να αντλήσει 4,7 τρισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, όταν το αντίστοιχο μέγεθος για την Κύπρο και το Ισραήλ μαζί είναι 4,5 τρισ. κυβικά μέτρα.

Συζήτηση έγινε και για το ευρωατλαντικό σύμφωνο εμπορίου κυβερνήσεων και για το ζήτημα της ΑΟΖ.

Για τα εθνικά θέματα, αλλά και για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα ο πρωθυπουργός συζήτησε και με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.

Για το Κυπριακό ο Α. Σαμαράς πρόβαλε την πρωτοβουλία Αναστασιάδη ως παράθυρο ευκαιρίας. Σχετικά με τις ισραηλινοπαλαιστινιακές συνομιλίες πρότεινε στον κ. Κέρι αν διεξαχθούν εκτός Αμερικής, αυτό να γίνει στην Ελλάδα.

Ομπάμα: Σημαντική η ανάπτυξη

Είμαι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα πετύχει, υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος μετά τη συνάντηση με τον Α. Σαμαρά. Τόνισε ότι η λιτότητα δεν είναι λύση για τη χώρα. Είναι πολύ σημαντική, όπως σημείωσε, η ανάπτυξη και οι θέσεις εργασίας. "Οι χώρες που αναπτύσσονται, όπου υπάρχει εργασία, είναι πιο εύκολο να μειώσουν το χρέος τους", είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, τόνισε ότι ο Α. Σαμαράς έχει προχωρήσει σε τολμηρές ενέργειες για να προωθήσει κομβικές μεταρρυθμίσεις που βοηθούν να μειωθεί το βάρος που σηκώνει η Ελλάδα και να αποδεσμευτούν τα μεγάλα ταλέντα του ελληνικού λαού.

"Ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς είναι δεσμευμένος να προχωρήσει τις δομικές μεταρρυθμίσεις", υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ θέλουν να βοηθήσουν όσο μπορούν. 

Ο Μπαράκ Ομπάμα στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό ανέφερε ότι εξετάστηκαν οι ισχυρές διμερείς σχέσεις, κάνοντας λόγο και για τη σημαντική βοήθεια της ελληνοαμερικανικής κοινότητας. "Οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών είναι τέτοιοι που ξεπερνούν τις κυβερνήσεις", ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, στάθηκε στον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας ως σταθεροποιητικού πόλου για τα προβλήματα στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική.

"Όλοι παρακολουθούμε την πρόκληση που αντιμετωπίζει ηχώρα να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές για να μειώσει το χρέος της. Είχαμε εκτενή συζήτηση για τις προκλήσεις που απομένουν και είμαι πεπεισμένος ότι ο πρωθυπουργός είναι δεσμευμένος να συνεχίσει τις δομικές μεταρρυθμίσεις. Αυτό που επίσης συμφωνήσαμε είναι ότι στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα δεν μπορούμε απλώς να βλέπουμε τη λιτότητα ως λύση. Είναι σημαντικό να υπάρχει σχέδιο για δημοσιονομική σταθεροποίηση και διαχείριση του χρέους. Αλλά επίσης είναι σημαντικό η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας να βρεθούν στο επίκεντρο, γιατί γνωρίζουμε από την Ιστορία ότι σε χώρες που αναπτύσσονται και η απασχόληση είναι υψηλή υπάρχει παραγωγικότητα και οι οικονομίες προχωρούν μπροστά. Τότε είναι πιο εύκολο γι’ αυτές να μειώσουν το χρέος τους", είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος.

Σαμαράς: Θα κάνουμε αυτό που πρέπει

Ο Α. Σαμαράς, από την πλευρά του, υπογράμμισε ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού είναι τεράστιες, αλλά δεν θα γίνουν εις μάτην. "Θα κάνουμε ό,τι πρέπει να γίνει για τις δομικές μεταρρυθμίσεις, αλλά βασικός μας στόχος είναι η ανάπτυξη και οι θέσεις εργασίας, ειδικά για τους νέους", τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι η ανεργία των νέων έχει φτάσει σε επίπεδα άνω του 60%.

"Εάν η Ελλάδα πετύχει, και θα πετύχει, η επιτυχία μας θα είναι και ευρωπαϊκή επιτυχία" είπε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός.

Όπως δήλωσε, στη συζήτηση με τον Αμερικανό πρόεδρο αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα μεγάλα ενεργειακά αποθέματα που βρέθηκαν, στο Κυπριακό, αλλά και στην επικείμενη ελληνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

"Από την άλλη πλευρά προσπαθούμε να κάνουμε όσα μπορούμε για να σταθεροποιήσουμε ένα αποσταθεροποιημένο περιβάλλον στο οποίο ζούμε. Πιστεύω ότι η περιοχή έχει πολλά προβλήματα. Θα προσπαθήσουμε να λύσουμε όσα περισσότερα μπορούμε και με τη συνεργασία που έχουμε. Υπάρχουν βέβαια ανοικτά θέματα. Έχουν να κάνουν με την παράνομη μετανάστευση, με τις εσωτερικές αναταραχές σε χώρες της περιοχής και δυστυχώς με το πρόβλημα της τρομοκρατίας", ανέφερε ο Αντώνης Σαμαράς.

Σχετικά με το Κυπριακό τόνισε ότι υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας. "Νομίζω ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συνεργασίας προκειμένου να προσπαθήσουμε να λύσουμε όσα περισσότερα από αυτά τα προβλήματα περιλαμβανομένου και του Κυπριακού, που μετά τις νέες προτάσεις ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας. Εφόσον όμως παραμένουμε προσηλωμένοι στο διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ", υπογράμμισε.

Παραγωγική η συνάντηση με τον Τζον Κέρι

Νωρίτερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι. Σύμφωνα με πληροφορίες η συνάντηση διεξήχθη σε καλό κλίμα και επικεντρώθηκε στα εθνικά θέματα και στις διεθνείς σχέσεις. "Σε θαυμάζω εσένα και τον ελληνικό λαό για τις προσπάθειες που κάνετε", φέρεται να είπε ο Κέρι στον πρωθυπουργό.

Η εκπρόσωπος του State Department δήλωσε πως η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς τον ελληνικό λαό. Η Τζεν Ψάκι χαρακτήρισε παραγωγική τη συνάντηση συμπληρώνοντας πως "o υπουργός αναγνώρισε τις δύσκολες, αλλά αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που κάνει η Ελλάδα". Σημείωσε πως εκφράστηκε η αλληλεγγύη προς τον ελληνικό λαό.

Μπάιντεν: Κερδίζουμε από μια ελληνική επιτυχία

Υπενθυμίζεται ότι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, τόνισε πως οι ΗΠΑ έχουν να κερδίσουν πολλά από μια ελληνική επιτυχία και θέλουν να παραμείνει η χώρα στο μπλοκ των 17 κρατών της ευρωζώνης.

"Ο πρόεδρος και εγώ γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο ελληνικός λαός περνάει μια πολύ δύσκολη περίοδο καθώς προσπαθεί να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση που έχει διαρκέσει τέσσερα χρόνια και έχει προκαλέσει τεράστιες θυσίες. Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να πιστεύουν ότι οι μεταρρυθμίσεις που κάνει η Ελλάδα είναι καθοριστικές για τη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος για τον ελληνικό λαό, αλλά έχουμε πλήρη συναίσθηση για το κόστος που απαιτούν" ανέφερε ο κ. Μπάιντεν. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v